Kultur i Vansbro

Musiker ur Västerdala storband vid nationaldagsfirandet i Kroktorp 2008

I Vansbro finns av tradition ett rikt utbud av kulturaktiviteter i hela kommunen. Kommunen vill uppmuntra och stödja den lokala skaparkraften som är en förutsättning för kulturutbudet. Eldsjälarna finns i de föreningar som förser invånare och besökare med uppskattade kulturarrangemang under hela året.

En stor del av de kulturella aktiviterna utövas i de bystugor, ordenshus och andra mindre samlingslokaler som finns i hela kommunen. Här sjungs det i kör, slöjdas, spelas folkmusik och revy och inte minst dansas det. Allt i väntan på sommaren och utomhussäsongen.

Sommaren i Vansbro har mycket att bjuda på förutom de stora idrottsevenemangen, Vansbrosimningen, Flygfesten i Dala-Järna (var tredje år) och Pepes cup. Här nedan finner du en kort beskrivning av de större kulturarrangemangen:

Ingmarspelen:
På storängen i Nås arrangerar varje år föreningen Ingmarspelen en föreställning baserad på Selma Lagerlöfs roman Jerusalem. Föreställningen är mkt uppskattad och förändras lite varje år. Spelas mitten av juni, för mer info: Ingmarspelen

Trollbröllopet:
Trollbröllopet spelas varje år i Äppelbo och bygger på en gammal sägen om hur Äppelbo fick sin vackra brudkrona och bjuder på dramatik, romantik och mystik på bästa Äppelbovis. Spelas mitten av augusti. Info: Trollbröllopet

Tobaksspinnarstämman:
Tobakspinnarstämman handlar om folkmusik och folkdans och arrangeras årligen i Nås. Info: Tobaksspinnarstämman.se

Kulturaktiviteter resten av året:
Året runt arrangeras kulturaktiviteter i Vansbro kommun. Både ideella föreningar och privata aktörer skapar kulturen för att du som bor i Vansbro ska få ta del av den. Exempel på arrangörer:

Vansbro kulturhus - arrangerar pop, rock, revy, teater och dans.
Vansbro teaterförening - arrangerar teater, opera, dans 
Vansbro föreläsningsförening - arrangerar föreläsningar
Färg och form (öppen facebook-sida, kräver ej medlemskap i facebook), vernissage, konstrundor och skymningspromenad.

Övriga arrangemang värda att besöka är Musik i Ladan, konstutställningen på Dala-Järna Konstgård. Ett besök på Snöå bruk med den återskapade skogsarbetarbyn brukar också vara uppskattat. Finnmarken bjuder på Mottifest, kvarndag vid Flatbergets skvaltkvarn och Oxfallsdagen vid den renoverade rökstugan och mycket annat.

Senast uppdaterad: 5 juni 2017
Uppdaterad av: Anna Sanneviken
Informationsansvarig: Kultursamordnare

Kontakt

Kulturansvarig
Monica Danielsson
Telefon: 0281-750 51 (biblioteket)
E-post: kultur@vansbro.se

Här hittar du aktuella evenemang på Visit Vansbro
Här kan du själv tipsa Visit  Vansbro om evenemang i Vansbro.
Tänk på att du som arrangör själv behöver lägga in ditt arrangemang på Visit Vansbro, det kan du göra genom tipsrutan här ovan eller genom att ringa turistbyrån: 0281-752 60

Redaktörer - Webmail