Nybyggnation

Idag är det varken dyrt eller krångligt att bygga energieffektva hus. Det gäller att tänka efter från början och göra det ordentligt på en gång. Det gäller även att tänka på hur byggmaterialen påverkar miljön.

Att i efterhand energieffektivisera husets klimatskal är mycket svårare och mer kostsamt än att göra det bra i byggskedet. Nyckeln till ett energieffektivt hus är ordentligt med isolering, en tät konstruktion samt ett värmeåtervinnande ventilationssystem. Om man tillämpar dessa tre saker vi nybyggnation kan man spara pengar på husets uppvärmningssystem och där igenom stora pengar i husets driftskostnader.

Placeringen och utformningen av huset påverkar även det energiförbrukningen. Ett hus med tak och stora fönster mot söder kan tillgodose sig mycket energi från solen.

Det finns även ett flertal val att göra avsende vilket byggmaterial som används i huset. De kemikalier som finns i byggmaterialen kan komma att avges till inneluften i framtiden. Tänk långsiktigt och hållbart vid val av material.

På ekobyggportalen kan du läsa mer om olika byggmaterial.

BASTA har en databas där man kan söka på byggmaterial som har klarat deras tester avsende kemiskt innehåll. De arbetar för att fasa ut farliga ämnen från byggprodukter.

 


 

Senast uppdaterad: 24 januari 2017
Uppdaterad av: Anna Sanneviken
Informationsansvarig: Energi- och klimatrådgivare

Kontakt

Energi- och klimatrådgivare
Niklas Andersson
Telefon: 0247-803 29
E-post

 

Redaktörer - Webmail