Elvärme

Elvärme kan bestå av ett system med direktverkande el, det vill säga elradiatorer eller ett vattenburet system där vattnet värms av en elpatron.

Det var på 1970- och -80-talet när elen var billig som de blev populärt att värma husen med el. Det är en billig installation men dyra driftskostnader.

El är en av de bästa formerna av energi och värme är den lägsta formen. Det är en av anledningarna till att el inte är optimalt att använda för värme. Det finns bättre saker att använda elen till än att få 21 grader varmt i sitt hus. En fördel med direktverkande el är dock att man inte har ett vattensystem som kan springa läck.

Det finns alternativ för att minska sina driftskostnader om man har elvärme i sitt hus. En pellets eller vedkamin kan hjälpa till att värma huset under vinterhalvåret. En pelletskamin ger jämn värme över lång tid medans en vedkamin ger mycket värme snabbt. Man får välja utifrån egna förutsättningar och behov.

En luft/luft värmepump kan vara ett alternativ för att sänka sin elförbrukning. Den kräver dock ganska öppen planlösning för att luften ska komma runt och värma upp.

 

 

Senast uppdaterad: 24 januari 2017
Uppdaterad av: Anna Sanneviken
Informationsansvarig: Energi- och klimatrådgivare

Kontakt

Energi- och klimatrådgivare
Niklas Andersson
Telefon: 0247 -803 29
E-post

 

Redaktörer - Webmail