Frågor och svar

Hur stor andel av mjölken och köttet är svenskt?
80 procent av alla kötträtter som serveras i förskolan och skolan har svenskt ursprung. För äldreomsorgen är motsvarande andel cirka 60 procent. Det är framför allt de färdiga produkterna i äldreomsorgen som har annat ursprung än svenskt. I skolan är det den färdiga pyttipannan som kan innehålla utländskt kött. All kyckling som serveras i verksamheterna har sedan våren 2016 alltid 100 procent svenskt ursprung.

De mjölk-, fil- och gräddprodukter vi köper är svenska. Laktosfria produkter och andra mejeriprodukter har dock varierande ursprung.

Vad är vitsen med att servera vegetarisk kost?
Här listar vi två bra skäl till att välja vegetariskt. Våga välj vego!

- Det är bra för miljön
Kött är det livsmedel som påverkar miljön mest. Av miljöskäl är det därför bra att minska på mängden kött genom att äta vegetariskt ibland.

- Man lär sig hur det smakar
I skolan lär man sig en massa saker. Att prova nya smaker och maträtter är bara en av många!

Barn behöver mer fett! Eller ...?
Barn över två år behöver inte mer fett än vuxna. De flesta barn i Sverige äter lagom mycket fett men de behöver äta mindre av mättat fett och mer av fleromättat fett.

Varför serveras Bregott mellan och mellanmjölk i skolan?
Bregott mellan och mellanmjölk är en jättebra källa till D-vitamin! 9 av 10 barn äter för mycket av mättat fett och för lite av fleromättat fett. Fleromättat fett innehåller fettsyror som kroppen inte själv producerar och därför är de livsviktiga. De här fetterna behövs för hjärnans utveckling och för synens skull. Vissa vegetabiliska oljor, fet fisk och lättare mjölk- och filprodukter är de bästa källorna till fleromättat fett.

 

 

 

Senast uppdaterad: 11 december 2017
Uppdaterad av: Per Wikström
Informationsansvarig: Kostchef

Kontakt

Kostchef
Telefon: 0281-752 15

Redaktörer - Webmail