Allmänt om kostverksamheten

Kor i hage

 

Mat och miljö

I vår strävan mot mer hållbar mat byter vi nu ut dessa livsmedel mot ett motsvarande ekologiskt alternativ: kaffe, vetemjöl, pannkaka, rapsolja, grötris, mjölk, bananer och ägg. Ekologiska varor bidrar till minskad användning av konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel.

Framöver kommer vi endast att servera miljömärkt fisk. Fisken är MSC-certifierad vilket betyder att fisken fångas där beståndet är tillräckligt och att bifångsten begränsas så att andra fiskarter och djur inte fångas av misstag.

Mat och socialt ansvar

Vi köper ekologiska bananer som dessutom är Fairtrade-certifierade. Fairtrade är en etisk och social märkning som garanterar bra arbetsvillkor för människor i utvecklingsländer. 

Mat från grunden

Vi lagar en del mat från grunden. Grytor, potatismos, såser och soppor lagar vi alltid själva. Till soppa serverar vi hembakt bröd. 

Livsmedelsverket har tillsammans med andra från storköksbranschen tagit fram en modell för att tolka begreppet "mat lagad från grunden". I vår kommun ligger vi mellan steget "en del" och "mycket". Oftast ligger vi på nivån "en del". 

Modell som visar tolkning av begreppet "mat lagad från grunden"

Våra leverantörer

Från den 1 oktober 2017 har Vansbro kommun ett nytt livsmedelsavtal. Tre av de fem leverantörerna som ingår i avtalet har lokal förankring, vilket betyder att en del av råvarorna som levereras kommer från närområdet. De fem leverantörer som ska förse Vansbro kommuns skolor, förskolor och äldreboenden med produkter som färskt kött, potatis, ägg och frysvaror de närmsta åren är:

• Karelius i Lima: Färskt kött och charkprodukter
• Järna Skalat: Potatis
• Grönsakshallen Mora: Färsk frukt och grönsaker, ägg samt tvättad, ekologisk potatis
• Menigo: Kolonialvaror, djupfryst, övriga färskvaror
• Arla: Mejeriprodukter

Upphandlingen har administrativt skötts av Mora kommun, och avtalet gäller även för kommunerna Orsa, Älvdalen och Malung-Sälen. Att kommunerna gått samman och gjort en gemensam upphandling, har gett större möjligheter till ett bättre avtal.

Senast uppdaterad: 11 december 2017
Uppdaterad av: Per Wikström
Informationsansvarig: Kostchef

Kontakt

Kostchef
Telefon: 0281 752 15

 

Redaktörer - Webmail