Specialkost

Vi erbjuder alternativ till barn och elever som av medicinska eller etiska skäl inte kan äta mat på ordinarie meny.

Innan vi lagar specialmat ska ett intyg fyllas i. Intyget lämnas till kostchef, kökspersonal eller personal på förskolan/skolan. 

Vi vill att ni som föräldrar informerar personal på förskolan/skolan om barnets allergier eller specialmat. Det är för att vi vuxna ska kunna assistera vid måltider på bästa sätt, men det är också för att vi ska veta vad som ska göras vid en eventuell akutsituation (till exempel allergisk reaktion).
 

 

 

Nya intyg varje höst
Vid förändringar är det viktigt att ett nytt intyg lämnas in.

Inför varje hösttermin ska alla, även de som har haft specialmat sedan tidigare, lämna in ett nytt intyg. Inför terminsstart kan man ha bytt skola, gått vidare från förskola till skola eller lämnat kommunen. Allergier eller etiska ställningstaganden kan också förändras över tid. Därför ber vi er fylla i intyget på nytt.

Allergi- och överkänslighet
Hit räknas till exempel gluten- och laktosintolerans, mjölk-, vete-, och äggallergi. Det här är bara några exempel, i intyget anger ni alla allergier och/eller överkänsligheter.

Etiska och religiösa skäl
Den som inte äter kött kan få vegetarisk mat. Vi lagar så kallad, lakto-ovo-vegetarisk mat, vilket innebär att både ägg och mejeriprodukter kan finnas i maten. Vi har inte möjlighet att laga vegansk mat.

Till den som äter kött men avstår visst kött erbjuder vi dagens vegetariska alternativ. Vi har inte möjlighet att laga mat på halal-slaktat kött, koscher eller liknande.

Särskilda skäl
För barn och ungdomar med ett selektivt ätande får en enskild prövning göras från fall till fall eftersom vi inom kostverksamheten inte har möjlighet att tillämpa individuella måltidslösningar. 

Senast uppdaterad: 16 juli 2015
Uppdaterad av: Åsa Larsson
Informationsansvarig: Kostchef

Kontakt

Tf kostchef
Maria Lindqvist
tel. 0281 752 15
maria.lindqvist@vansbro.se

Kök Smedbergsskolan
tel. 0281 751 20

Kök Myrbacka skola
tel. 0281 753 46

Redaktörer - Webmail