Nyhetsarkiv 2017

Prenumerera på nyheter från Vansbro.se

Hjälp oss att bli bättre- svara på enkäten om kommunens gator, vägar, broar och grönytor

2017-10-04 | Övrig info

Sedan hösten 2013 har Vansbro kommun, efter upphandling, låtit entreprenören Peab ansvara för skötseln av gator, vägar och grönytor inom kommunen. Entreprenörens uppgift är att "upprätthålla funktionen” hos gator, broar, vägar och grönytor. Det innebfattar bland annat att röja snö på vägarna vintertid, klippa gräs sommartid, att laga småhål i gatorna och se till att papperskorgar är tömda och att det ser allmänt snyggt och rent ut på allmänna platser året om.

Hur tycker du att den här servicen har fungerat de senaste åren? Hjälp oss gärna att bli bättre genom att svara på sex korta enkätfrågor. Enkäten finner du via länken nedan. Svara senast den 31 oktober. Enkäten tar max två-tre minuter att besvara. Tack på förhand!

Ta mig till enkäten!

.

Är du vår nya kollega?

2017-11-20 | Övrig info

 Vansbro kommun söker nu bland annat ekonom/controller och IT-tekniker. Läs mer om tjänsterna och ansök via länken nedan. Välkommen med din ansökan! 

http://www.offentligajobb.se/lediga-jobb/vansbro

.

Vansbro kommun årets raket i skolranking

2017-11-16 | Grundskolan

Föräldraalliansen Sveriges kommunala grundskoleindex är en kvalitetsranking som utgår från ett föräldraperspektiv och Vansbro kommun klättrar från plats 227 (2016) till plats 10 i år. Vansbro utses därmed till en av årets ”raketer” vilket innebär att kommunen är en av de fem kommuner i Sverige som ökat allra mest i undersökningen jämfört med föregående år.

Föreläsning om psykisk ohälsa

2017-11-14 | Vård_Omsorg

Johanna Annersten föreläser om hur det är att  leva med en partner som har ADHD. Onsdagen den 22 novemeber klockan 18.30-20.00 i Församlingsgården i Vansbro. 

För allmänhet, anhöriga, personer med diagnoser, yrkesverksamma personer och arbetsgivare. Evenemanget är kostnadsfritt.

Arrangörer är Vansbro kommun i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan, Finsam Västerdalarna och Svenska kyrkan 

.

Kommunfullmäktige i korthet

2017-11-14 | Övrig info

Här sammanfattas några av de ärenden som behandlades under kommunfullmäktiges sammanträde i Pelarsalen, Medborgarhuset, Vansbro den 13 november 2017. Det fullständiga protokollet publiceras efter justering.

Så vill Vansbros medborgare att nya kommunwebben ska fungera

2017-11-10 | Övrig info


För att ta reda på vilken information och vilka funktioner och tjänster medborgarna förväntar sig på Vansbro kommuns nya externa webbplats, har ett stort antal intervjuer gjorts. Resultatet har sammanfattats i en effektkarta som kommer att fungera som en kompass genom projektet, för att nå uppsatta mål.

Landshövdingen på besök i Vansbro

2017-11-09 | Näringslivssamverkan


Foto: Oskar Lundgren

Förslag till plan för avfallshantering

2017-11-08 | Övrig info

Gagnef, Leksand, Rättvik och Vansbros kommuner presenterar ett gemensamt förslag till en plan för ökad återanvändning och hållbar avfallshantering. Förslaget har tagits fram tillsammans med övriga kommuner i Dalarna och bygger på en gemensam mall. Planen gäller för åren 2018 till 2022. 

Inbrott i Bumerangen

2017-11-07 | Övrig info

Natten till måndagen utsattes Bumerangen second hand i Vansbro för ett inbrott. Förutom att ställa till med allmän oreda i lokalerna har ett antal skåp brutits upp och det är i dagsläget oklart vad som saknas. Polisen har gjort en teknisk undersökning på platsen och Bumerangen räknar med att kunna hålla öppet som vanligt igen under onsdagen.

 

.

Öppettider under höstlovet, vecka 44

2017-11-03 | Simhall

Öppettider höstlovet v. 44

Måndag 10.00- 20.00
Tisdag 06.00- 20.00
Onsdag 06.00- 20.00
Torsdag 10.00- 20.00
Fredag Pensionärer 09.00-12.00, Allmänhet 12.00-20.00,
Vuxensim fr.o.m 18.30
Lördag STÄNGT
Söndag 09.00- 15.00

 

Öppettider allhelgona

2017-11-02 | Övrig info

Fredag den 3 november har kommunkontoret öppet till klockan 12.
Trevlig helg önskar Vansbro kommun! 

.

Kommunstyrelsen i korthet

2017-11-01 | Övrig info

Här sammanfattas några av de ärenden som behandlades under kommunstyrelsens sammanträde i Vansbro den 31 oktober 2017. Det fullständiga protokollet publiceras efter justering.

Ärende: Verksamhetsplaner 2018 innehållande budget
En verksamhetsplan för 2018 innehållande fördelning av kommunstyrelsens budget har utarbetats.

Beslut:
Kommunstyrelsen antog verksamhetsplan 2018 enligt utarbetat förslag.

Vattengympa, Babysim och Rehabbad vecka 44

2017-10-30 | Simhall
På grund av att vi har höstlovsöppet denna vecka, så är veckans Vattengympa, Babysim och Rehabbad inställda.
.

Sista chansen att utnyttja din Fritidscheck!

2017-10-24 | Integration


Bilden är ifrån Idrottens dag som i september arrangerades i Vansbro. Fritidschecken kan dock användas till en rad olika aktiviteter, och inte bara till sport. Foto: Mia Johansson.

Nu börjar det brinna i knutarna för den som ännu inte löst in sin Fritidscheck. En vecka återstår- efter 31 oktober blir årets check värdelös.

Nu delas vinterbusskorten ut

2017-10-24 | Grundskolan

Beroende på var du bor och hur gammal du är, så har vissa elever bara rätt till skolskjuts under vinterhalvåret. Nu är vinterbusskortstiden här, och det är dags att dela ut korten!

Målet är att Saltviksbron ska öppna i år

2017-10-19 | Saltviksbron

- Entreprenören Peab meddelade i dag, torsdag, att det beställda materialet som krävs för att inleda reparationsarbetena av Saltviksbron kommer i slutet av nästa vecka eller senast i början av veckan därpå. Så fort materialet är på plats börjar reparationsarbetet.

Det säger samhällsbyggnadschef Thomas Carlsson, som också berättar att ambitionen är att bron ska kunna öppnas innan årsskiftet.

Kommunfullmäktige i korthet

2017-10-17 | Övrig info

Här sammanfattas några av de ärenden som behandlades under kommunfullmäktiges sammanträde i Pelarsalen, Medborgarhuset, Vansbro den 16 oktober 2017. Det fullständiga protokollet publiceras efter justering.

Beläggningsarbeten i centrala Vansbro på torsdag

2017-10-17 | Övrig info

Nu på torsdag, den 19/10, klockan 07.00 kommer Peab att asfaltera de två ytorna som är uppfrästa på Allégatan och Järnvägsgatan i centrala Vansbro- ett arbete som skulle ha utförts redan för några veckor sedan, men som fick ställas in på grund av en trasig maskin.

Framkomligheten kommer att vara begränsad medan arbetet pågår.

.

Söderåsen bjöd på surströmming

2017-10-13 | Vård_Omsorg


Foto: Annelie Netzell

Idag bjöds det på surströmming vid Söderåsens äldreboende i Vansbro. Ett trettiotal personer, både boende och personal, hade samlats för att njuta av den speciella rätten. Förutom surströmming serverades traditionella tillbehör som potatis, rödlök, tomat, hårt- och mjukt tunnbröd, messmör och gräddfil. 

Mycket aktivitet inom Aktivitetscentrums väggar

2017-10-06 | Vård_Omsorg


Ina Stam och Micke Larsson, som jobbar på Bumerangen, tömmer ett lass med saker som Micke just varit i Nås och hämtat. Prylarna ska gås igenom, prismärkas och därefter säljas i butiken. Foto: Anna Nyberg.

Att Vansbro kommun driver secondhandbutiken Bumerangen i en lokal vid den södra infarten till Vansbro tätort är kanske de flesta bekanta med. Men vad färre troligen vet är att butiken bara är en i en lång rad av verksamheter som bedrivs av Aktivitetscentrum, i syfte att hjälpa människor ut på den reguljära arbetsmarknaden.

Nu är aktivitetsparken på gång

2017-10-06 | Övrig info

.

Kommunstyrelsen i korthet

2017-10-06 | Övrig info

Här sammanfattas några av de ärenden som behandlades under kommunstyrelsens sammanträde i Vansbro den 3 oktober 2017. Det fullständiga protokollet finns publicerat här.

Vansbro klättrar rejält i skolranking

2017-10-05 | Grundskolan

Från plats 281 förra året, till plats 143 i år− skolorna i Vansbro kommun har gjort en fenomenal klättring i Lärarförbundets ranking Bästa skolkommun.

15 miljoner ska sparas de närmsta åren

2017-10-05 | Övrig info

Sedan kommunstyrelsen i våras gav kommunchefen i uppdrag att komma med förslag för att den satta budgeten ska hållas, har mycket hänt kring ekonomin i Vansbro kommun. Den senaste prognosen pekar mot ett underskott på 6 miljoner, mot tidigare 13 miljoner− men det räcker inte. Nu inleds ett arbete där totalt 15 miljoner kronor ska sparas de närmsta åren.

Välkommen till E-medborgarvecka på biblioteken

2017-10-04 | Bibliotek

Kommande vecka är utsedd till nationell E-medborgarvecka av Digidelnätverket, och är en vecka då e-tjänster och tillgänglighet står i fokus. Tanken med kampanjen är att olika aktörer ska samla aktiviteter och insatser som på varierande sätt visar på fördelarna med att använda e-tjänster och av en ökad digital delaktighet. I Vansbro kommun är det främst biblioteket som i år satsar på aktiviteter. Det här händer på ditt bibliotek under E-medborgarveckan:

Nya pengar från MSB förverkligar skyddsvallen

2017-10-03 | Räddningstjänsten

Redan 2013 beviljade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, Vansbro kommun nästan 12 miljoner kronor i bidrag för att bygga en vall som ska skydda mot översvämningar i centrala Vansbro. Kompletterande undersökningar visade senare att vallen skulle bli dyrare än man först trott, vilket har försenat bygget. I förra veckan stod det klart att MSB går in med ytterligare 6 miljoner kronor, och nu återstår det för Vansbro kommun att hitta finansiering för de 4 miljoner kronor som i dagsläget saknas. Kommunen tror på byggstart nästa år.

Skifs uppvaktades med nytt artistpris – Svenne Rubins första pristagarna

2017-10-02 | Övrig info


Björn Skifs tar emot Svenne Rubins på scenen. Foto: Michael Eriksson.

Vilken konsert- och upplevelsehelg det blev i Vansbro när bygdens son, Björn Skifs, 70-årsdag firades i dagarna tre. Fem utsålda konserter och en jubileumsutställning till hans ära blev det− och också ett nyinstiftat artistpris kallat Rocknallen. När priset delades ut för första gången ut under lördagskvällens konsert gick det till Svenne Rubins.

Låg behörighet till gymnasiet förklaras med stor andel nyanlända

2017-10-02 | Grundskolan

I fredags presenterade Skolverket ny statistik över antalet elever som gick ut nian i våras med behörighet till gymnasiet. För Vansbro kommuns del var det ingen munter läsning, då 34 procent av eleverna saknade behörighet till ett nationellt program. Motsvarande siffra för Dalarna totalt är 20,4 procent, och för riket 17,5 procent.
− Självklart är det här ingen rolig statistik, men vi kan konstatera, efter att ha snabbanalyserat siffrorna, att 25 av de 34 procenten berör nyanlända på olika sätt, och kan förklaras med att språkkraven inte uppfylls, säger Smedbergsskolans rektor Camilla Andersson.

Skifshelgen är här!

2017-09-29 | Övrig info

Här finner du all praktisk information inför helgens stora Skifsjubileum, innehållande fem hyllningskonserter till Björn Skifs 70 år!

http://www.vansbro.se/invanare/skifsjubileum

Dagens Babysim och Vattengympa är inställda

2017-09-28 | Simhall
Tyvärr så är dagens Babysim och Vattengympa inställda. Men Cirkelgym, Plask & lek och Rehabbad kör vi som vanligt.
 
Välkomna! 
.

Vansbro fortsätter att klättra i näringslivsranking

2017-09-26 | Näringslivssamverkan

På tisdagsmorgonen släppte Svenskt Näringsliv sin årliga ranking över företagsklimatet i landet. Vansbro kommun har glädjande nog klättrat åtta platser sedan ifjol, och ligger nu på plats 60 i Sverige och 2 i länet.
− När vi startade Näringslivssamverkan låg vi på plats 270 av 290 kommuner. Vi har gjort en rejäl resa, säger kommunens näringslivschef, Oskar Lundgren.

Inga nyheter kring Saltviksbron

2017-09-26 | Saltviksbron

Vi är medvetna om att många väntar på besked gällande när renoveringsarbetet med Saltviksbron drar igång, men samhällsbyggnadschef Thomas Carlsson meddelar att han själv väntar på besked från Peab Bro gällande när de har möjlighet att starta arbetet.

Dagens planerade vägarbeten på Allégatan och Järnvägsgatan uppskjutna

2017-09-21 | Övrig infoI dag, måndagen den 25 september, skulle det ha utförts beläggningsarbeten på Allégatan och Järnvägsgatan i centrala Vansbro. På grund av ett trasigt fräsverktyg har dock arbetet fått skjutas upp till dess att maskinen är lagad. Inget nytt datum är satt i dagsläget.

Det finns inga beslut om besparingar

2017-09-20 | Övrig info

Med anledning av att det figurerar uppgifter i media om att räddningstjänsten i Vansbro har belagts med ett sparkrav om 1 miljon kronor, vill Vansbro kommun komma med följande förtydligande: Det finns i dagsläget inga beslutade sparkrav.

Kommunfullmäktige i korthet

2017-09-19 | Övrig info

Här sammanfattas några av de ärenden som behandlades under kommunfullmäktiges sammanträde i Pelarsalen, Medborgarhuset, Vansbro den 18 september 2017. Det fullständiga protokollet publiceras efter justering.

De levererar mat till Vansbro kommun de närmsta åren

2017-09-14 | Mat_måltiderNu är det nya livsmedelsavtalet i sin helhet klart för Vansbro kommun. Totalt fem leverantörer, varav tre lokala livsmedelsföretag, ska de närmsta åren leverera råvaror för tillagning av mat till kommunens skolor samt barn- och äldreomsorg.
− Det känns toppen att det nya avtalet är på plats. Det ger oss bland annat större möjligheter att servera mer lokal mat, säger Maria Lindqvist, kostchef i Vansbro kommun.

Höstens gruppträningar

2017-09-14 | Simhall
Vecka 37 drar vi igång med höstens gruppträningar.
 
Måndag 18.30 Djupvattengympa
Tisdag 12.00 Vattengympa, 18.00 Cirkelgym
Onsdag 07.30 Styrketräning
Torsdag 12.00 Cirkelgym, 19.00 Vattengympa
 
Välkomna! 
.

Lyckad Idrottens dag i Vansbro

2017-09-13 | Integration


Foto: Mia Johansson.

I söndags arrangerades Idrottens dag i Vansbro, ett samarbete mellan Vansbro kommun, Dalarnas Idrottsförbund och Sisu Idrottsutbildarna. Syftet var att få folk i rörelse, samt att öka kännedomen om det idrottsutbud som faktiskt finns i kommunen.

Höstens första frukostmöte för företagare

2017-09-12 | Näringslivssamverkan


Foto: Anna Nyberg.

På tisdagsmorgonen var det åter dags för Frukostmöte för företagare; ett samarbete mellan Näringslivssamverkan Vansbro och Företagarna Vansbro. Den här gången var det Dalarnas Försäkringsbolag som var värd för mötet, som hölls på Värdshuset Flottaren.

Arbetet med nya externwebben går vidare

2017-09-11 | Övrig info


Som vi tidigare har berättat så deltar Vansbro kommun i ett samarbetsprojekt med kommunerna Mora, Orsa och Älvdalen, för att tillsammans bygga nya externa webbplatser. Lanseringen av de nya webbplatserna är beräknad till andra kvartalet 2018− och nu drar arbetet igång på allvar.

Hösttorsdagar i simhallen

2017-09-08 | Simhall
Höstens Torsdagar!
 
Vecka 38 drar vi igång höstens torsdags aktiviteter. 
Babysimmet kl. 13.30
Plask och lek kl. 17.30
Rehabbad kl. 14.00- 18.00. 

Temperaturerna i bassängerna är då 32 grader i den stora och 34 grader i undervisningsbassängen.

Hjärtligt välkomna!

Första spadtaget för framtidens vattenförsörjning i Vansbro

2017-09-06 | Övrig info


På tisdagseftermiddagen togs det första spadtaget gemensamt av Jonas Westman från totalentreprenören Grytnäs Projekt AB, kommunstyrelsens ordförande, Stina Munters, och Vansbro Teknik AB:s styrelseordförande, Uwe Weigel. Foto: Per Wikström.

För att säkra vattenförsörjningen i Vansbro investerar Vansbro Teknik nu 31 miljoner kronor i ett nytt vattenverk. Genom investeringen tryggas vattenförsörjningen under lång tid för cirka 4 000 abonnenter i Vansbro kommun. På tisdagen togs det första spadtaget för bygget.

Delar av Ängsvägen i Dala-Järna avstängd

2017-09-06 | Övrig info

Ängsvägen mellan nummer 10 och 18 i Dala-Järna är avstängd på grund av byte av en dagvattenbrunn. Avstängningen gäller från i dag, onsdag, och över helgen.

.

Utegym, parkour och boule i topp

2017-09-05 | Övrig info


Elvaårige Viggo Westerlund tog med sig ett gäng skisser från mötet för att diskutera vidare med sina klasskompisar. Foto: Anna Nyberg.

Ett tiotal personer kom till måndagskvällens diskussionsmöte om den kommande aktivitetsparken i Westbergsparken. Kanske mest engagerad av dem alla var elvaårige Viggo Westerlund, som kom med många kloka tankar.
Mötet inleddes med att samhällsbyggnadschef Thomas Carlsson visade några av de förslagsskisser som finns över tänkbara användningsområden för parken. Det enda som hittills är helt klart är att det finns nästan 1,3 miljoner kronor avsatta för satsningen, och att det blir en lekparksdel för de minsta barnen.

Välkommen på diskussionsmöte om aktivitetsparken i kväll!

2017-09-04 | Övrig info


Bland annat en sådan här gungställning har köpts in i det första skedet. Illustration: Kompan.

I maj bestämde sig kommunstyrelsen för att satsa nästan 1,3 miljoner kronor på en mångaktivitetspark i Westbergsparken i centrala Vansbro. Först ut att anläggas är en lekparksdel för de allra yngsta− och snart anländer de första lekredskapen.

Ramavtalsupphandling för Vansbro kommun och Stiftelsen Vansbrohem

2017-09-01 | Övrig info

Vansbro kommun upphandlar ramavtal för områdena bygg, måleri, golvläggning, ventilation, värme och sanitet samt elarbeten. Gällande bygg- och elarbeten ingår även Stiftelsen Vansbrohems fastigheter i förfrågan.

Pulspass på schemat ska ge piggare elever och bättre studieresultat

2017-09-01 | Grundskolan


Foto: Anna Nyberg.

Klockan är åtta på morgonen och i gympahallen har idrottslärarna Jonas Skoglund och Jonas Jansberg redan hunnit förbereda en hinderbana. Hopp, spring och klättring; allt för att höja pulsen ordentligt under ett kort tidsintervall. Klara, färdiga, spring: Klasserna 7A och 7B sätter fart och pulsen skjuter i höjden − och det är precis det som är meningen med Smedbergsskolans nya pulspass.

Aktuellt om fiberutbyggnaden

2017-08-31 | Bredband

Vansbro Fiber bygger för tillfället ortsammanbindande nät i Vansbro kommun och siktar på att göra klart de stamsträckor som kommunen har fått EU-bidrag för innan vintern och tjälen kommer. Stammen mellan Lindesnäs och Vansbro är snart schaktad och klar för blåsning av fiber. När EU-bidragssträckorna är klara kommer resurserna istället att läggas på utbyggnad av anslutningsnätet.

Pepe lämnar sitt café- Aktivitetscentrum tar över driften

2017-08-31 | Övrig info


Vid årsskiftet går Pepe Hernandez i pension. Foto: Anna Nyberg.

Efter årsskiftet får caféet i Medborgarhuset en ny driftsform. Pepe Hernandez, som drivit Pepes Café i sex år, går i pension och istället blir det personal från kommunens Aktivitetscentrum som tar över verksamheten.

Kommunstyrelsen i korthet

2017-08-30 | Övrig info

Här sammanfattas några av de ärenden som behandlades under kommunstyrelsens sammanträde i Vansbro den 29 augusti 2017. Det fullständiga protokollet publiceras efter justering.

Välkommen till en dag i rörelseglädjens tecken

2017-08-30 | Övrig info

Söndagen den 10 september arrangeras den riksomfattande Idrottens dag i Vansbro. Bakom dagen står Riksidrottsförbundet och Sisu, och lokalt i Vansbro även Vansbro kommun och Fritidsbanken. Med hjälp av kommunens många idrottsföreningar går dagen i rörelseglädjens tecken, och det kommer att bli ett fint tillfälle att prova olika idrotter.

Till dig som är vårdnadshavare för elev i årskurs 7-9: Välkommen på föräldramöte!

2017-08-29 | Grundskolan

Onsdagen den 20 september klockan 18-20 är alla vårdnadshavare till elever i årskurs 7-9 välkomna till föräldramöte på Smedbergsskolan. 

Här hittar du inbjudan.


 

 

.

Ammoniakläckan berodde på trasig packning

2017-08-29 | Räddningstjänsten

Måndagsmorgonens ammoniakläcka vid ishallen i centrala Vansbro berodde på en trasig packning i kylanläggningen. En tekniker från det serviceföretag som kommunen har avtal med har konstaterat att packningen skulle ha hållit i 20 000 timmar, men att den faktiskt varit i bruk i enbart 14 000 timmar när den brast. All service är utförd enligt avtal, och att packningen ändå gick sönder verkar därmed bero på olyckliga omständigheter och var inget som kunde förutses.

Ladda ner webbappen Mashie för våra matsedlar!

2017-08-28 | Mat_måltider

Vi får ibland frågor och synpunkter gällande att matsedlarna för äldreomsorg och skola fungerar dåligt via vår externwebb www.vansbro.se/mat-maltider. Webbsidan är föråldrad och fungerar inte alltid optimalt- därför pågår också ett arbete med byta ut den. I väntan på den nya externwebben blir rådet att testa en annan webbläsare än Internet Explorer om du stöter på problem med vissa sidor.

När det gäller matsedlarna för förskola, skola och äldreomsorg tipsar vi också om att ladda ner webbappen Mashie som visar vilken mat som serveras i veckan.

VIKTIGT MEDDELANDE: Faran är över!

2017-08-28 | Övrig info

Räddningschef Bo Lundberg meddelar nu, vid klockan 11.15 på måndagsförmiddagen, att situationen med ammoniakläckan vid ishallen i centrala Vansbro nu är helt under kontroll och att det åter är ofarligt att röra sig utomhus. 

.

Läckan är stoppad

2017-08-28 | Övrig info

Ammoniakläckan vid ishallen i centrala Vansbro är stoppad och räddningstjänsten jobbar nu med efterarbetet. Enligt räddningsledare Jens Hermansson beräknas det arbetet att pågå i cirka en timme till. Fortsatt är uppmaningen att alla som befinner sig i centrala Vansbro ska hålla sig inomhus med dörrar och fönster stängda, samt avstängd ventilation. Håll utkik efter ny information här på www.vansbro.se samt via Sveriges Radio Dalarna

.

VIKTIGT MEDDELANDE: Ammoniakläcka i centrala Vansbro- gå inomhus!

2017-08-28 | Övrig info

Räddningstjänsten i Vansbro uppmanar alla som befinner sig i närheten av ishallen i Vansbro att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Detta efter att en ammoniakläcka upptäckts strax före klockan tio på måndagsmorgonen. Räddningstjänsten är på plats med kemdykare som ska undersöka hur stor läckan är och vad den beror på. Informationen uppdateras så fort vi vet mer.

Följ också utvecklingen via Sveriges Radio Dalarna 
 

.

Bredbandsinformation för Noret, Dala-Järna

2017-08-25 | Bredband

Bredbandsutbyggnaden pågår för fullt i Dala-Järna! 

.

Terminsstart för Utsikten- för dig som är anhörig

2017-08-24 | Vård_Omsorg

Utsikten erbjuder en mötesplats för dig som:

• ger omsorg och stöd till en närstående och
• som vill träffas och umgås över en kopp kaffe

Fritidscheckar på Vansbro simhall och gym

2017-08-23 | Simhall
Även i år kan ni lösa in era Fritidscheckar hos oss. Ni kan exempelvis delbetala ett familjekort med dem, lägga flera checkar i ett familjekort, ungdomshalvårskort eller välja att lösa in dem i rabattkort (11-gångerskort). Det går också bra att betala avgiften till Plask & Lek eller Babysimmet, som vi kommer att starta upp i september.
.

Terminsstart för fritidsgården Tandtrollet

2017-08-23 | Grundskolan

Fritidsgården Tandtrollet öppnar för terminen måndagen den 28 augusti klockan 17.30 i Aktivitetshuset, Myrbacka 82, i Dala-Järna. 

Här finns mer information om Tandtrollets öppettider, samt kontaktuppgifter.

Fiberutbyggnaden pågår med full kraft

2017-08-23 | Bredband


Bredbandskoordinator Rolf Eriksson. Foto: Åsa Larsson.

Bredbandskoordinator Rolf Eriksson berättar att arbetet med att färdigställa stamfibersträckorna som sammanbinder byarna i kommunen pågår för fullt.
− Vi jobbar i dagsläget med sträckan Gruvan-Lindesnäs via Närsjö, Vansbro-Äppelbo samt Noret. Sträckorna ska vara klara i slutet av oktober.

Parallellt med det arbetet så bygger Vansbro Fiber även ett så kallat accessnät som förbinder kunderna med huvudnoden, och inkoppling av kunder pågår i Skålö/Ilbäcken, vilket väntas vara helt klart i slutet av september. Huvudnoden i Dala-Järna kommer på plats under vecka 36, sedan väntar iblåsning av kabel från nod till skarvskåp och ut till kunder.

Vansbro tappade 59 invånare första halvåret

2017-08-22 | Övrig info


Den positiva befolkningsutvecklingen i Vansbro kommun har− åtminstone tillfälligt− pausats. När Statistiska Centralbyrån presenterar invånarantalet för det första halvåret 2017 har Vansbroborna blivit 59 färre.

Trafikverket bjuder in till öppet hus i Skamheds bystuga

2017-08-21 | Övrig info

Är du intresserad av att veta mer om vägbygget mellan Hulån och Vansbro som inleds inom kort? Trafikverket bjuder in till öppet hus och informationsmöte i Skamheds bystuga torsdagen den 31 augusti klockan 17-19.

Nu startar arbetet med Skamsberget!

2017-08-17 | Övrig info

Konsulten som fått uppdraget att ta fram ett detaljplaneförslag för nya bostäder på Skamsberget har gjort sitt första platsbesök.
− Ett första samråd planeras till september/oktober, och om allt löper på så kan planen antas under första kvartalet 2018, säger samhällsbyggnadschefen Thomas Carlsson.

Välkommen på möte om bredbandsutbyggnaden i Dala-Järna

2017-08-17 | Bredband

Vansbro Fiber informerar om att bredbandsutbyggnaden pågår för fullt i Dala-Järna. Kunder i området Nordanåker kommer att kopplas in under september.

Torsdagen den 24 augusti klockan 18 bjuder Vansbro Fiber in till ett informationsmöte om det pågående bredbandsarbetet i Dala-Järna. Mötet hålls i Dala-Järna församlingshem, och alla intresserade hälsas välkomna.

.

Vi behöver samla in felaktigt utskickade skolbusskort för vintern!

2017-08-16 | Grundskolan

När det nya läsårets skolbusskort från Dalatrafik skickades ut i början av augusti, skickades även de så kallade vinterbusskorten med av misstag. Det behöver vi nu rätta till.

Nu landar Fritidschecken 2017 i nästan 1 500 brevlådor!

2017-08-15 | Övrig info

Den här veckan väntas alla barn och unga mellan 0 och 18 år inom Vansbro kommun få hem sin Fritidscheck i brevlådan. Precis som förra året är den värd 500 kronor och kan lösas in hos valfri medverkande förening. I år deltar hittills 23 föreningar− och fler kan tillkomma.

Brist på broingenjörer har fördröjt Saltviksbron

2017-08-15 | Saltviksbron

Tre månader har gått sedan kommunstyrelsen beslutade att lägga 700 000 kronor på att laga Saltviksbron. Reparationsarbetena skulle då påbörjas inom kort, men bristen på broingenjörer med rätt kompetens har satt käppar i hjulet. Nu finns dock en lösning i sikte.

Vansbroappen avvecklad

2017-08-14 | Övrig info

Sedan en dryg månad tillbaka går det inte längre att logga in på Vansbroappen. Det beror på att Vansbro kommun anser att appen spelat ut sin roll, och därför avvecklat den. 

Dags att förnya specialkostintyg i skolan

2017-08-11 | Grundskolan

Inför varje hösttermin ska alla, även de som har haft specialmat sedan tidigare, lämna in ett nytt intyg.

Läs mer samt ladda hem ditt intyg HÄR

.

Busskort på väg ut!

2017-08-10 | Grundskolan

Alla elever som ansökt om skolskjuts, som är berättigade samt har beviljats skolskjuts inför läsåret 2017-2018 kommer i år att få ett nytt busskort hemskickat.

.

Vansbro kommuns skolor, läsåret 2017-2018

2017-08-09 | Grundskolan

 

Välkomna tillbaka till skolan!
Eleverna börjar tisdagen den 15 augusti 

Tider och övrig info hittar ni här nedan:

.

Öppettider Vansbro simhall och gym

2017-08-07 | Simhall
I dag öppnar Vansbro simhall och gym efter sommarstängningen.
Gymmet kl. 12.00 och simhallen kl. 14.00
 
Välkomna!
.

Angående parkeringsövervakningen i centrala Vansbro

2017-07-19 | Övrig info

Med anledning av tisdagens artikel i Falu-Kuriren angående parkeringsövervakning i centrala Vansbro, vill kommunen lämna följande information om varför parkeringsövervakning har införts.

Fjärrvärmenätet åter i full drift

2017-07-13 | Övrig info

Under natten mot idag torsdag slutfördes reparationsarbetet på fjärrvärmeledningen och nätet ska åter vara i full drift.

.

Uppdaterad prognos för driftavbrottet i fjärrvärmenätet i centrala Vansbro

2017-07-12 | Övrig info

För tillfället är det driftavbrott i fjärrvärmen i centrala Vansbro p.g.a. reparationsarbeten som Rindi energi genomför på fjärrvärmenätet. Avbrottet berör inte anslutna fastigheter i Saltvik och Grönalid. Den senaste prognosen tyder på att avbrottet kommer att pågå under kvällen och eventuellt även in på natten mot torsdag.

.

Driftavbrott i fjärrvärmenätet i centrala Vansbro

2017-07-12 | Övrig info

Under onsdagseftermiddagen kommer det att vara avbrott i fjärrvärmen i samband med reparationsarbeten. Avbrottet berör centrala Vansbro och nätet beräknas vara i drift igen fram mot kvällen. 

.

Driftstörningar i fjärrvärmenätet i centrala Vansbro

2017-07-10 | Övrig info

I samband med att Rindi energi genomför ett repeartionsarbete på fjärrvärmenätet kommer det att under perioder vara avbrott i fjärrvärmen i centrala Vansbro. Avbrotten beräknas vara i några timmar och påverkar främst tillgången på tappvarmvatten. Arbetet beräknas att vara färdigt under tisdagen.

.

Naturvårdsbränning

2017-07-07 | Räddningstjänsten

Under fredagen genomförs en så kallad kontrollerad naturvårdsbränning väster om Vanån i höjd med Vanåbodarna. Under dagen kan det synas brandrök från området, men det handlar alltså om en kontrollerad och godkänd brand. I samband med naturvårdsbränningen kan rök orsaka försämrad sikt för förbipasserande längs riksväg 26. 

.

Feriearbetarna är i full gång

2017-07-06 | Vård_Omsorg


Emelie Thögersen, Amina Avvazali, Lisbeth Nyrén, Börje Jakobsson, Ingrid Nilsson, Pennti Syrjöleinen och Sara Gudmunds. Foto: Anna Nyberg.

Sommarens feriejobb är i full gång och tre av årets feriearbetare inom Vansbro kommun är Sara Gudmunds, Emilia Thögersen och Amina Avvazali, som jobbar på Bäckaskogs äldreboende.
− Det är ett kul sommarjobb, säger Emilia.
Alla tre kan tänka sig att jobba inom äldreomsorgen i framtiden.

Gällande vattenläget i Sågen

2017-07-05 | Övrig info

Dala Vatten och Avfall AB har under onsdagen tagit nya prover med anledning av gårdagens fynd av e-colibakterier i dricksvattnet i Sågen, Vansbro kommun

Kommunstyrelsen i korthet

2017-07-05 | Övrig info

Här sammanfattas några av de ärenden som behandlades under kommunstyrelsens sammanträde i Vansbro den 4 juli 2017. Det fullständiga protokollet har publicerats efter justering.

Välkommen till våra skolgårdar- men visa hänsyn!

2017-07-05 | Grundskolan


Den här synen mötte barn och personal vid Triangelns förskola en morgon i våras. Använd gärna skolgårdarna på fritiden, men gör det med hänsyn och skräpa inte ner eller förstör! Foto: Anna Nyberg.

En skolgård är ingen allmän plats, men det är heller inte förbjudet att vistas där efter skoltid. I Vansbro kommun välkomnar vi både stora och små besökare till våra skolgårdar på kvällar och helger. Här finns roliga lekplatser och stora ytor, och det är helt okej att komma till skolgården och leka, cykla, träna med sin hund, eller annat− men gör det på ett ansvarsfullt sätt och städa efter dig.

Vansbro kommun satsar på personalvårdande trivselkväll

2017-07-04 | Övrig info


Föreläsaren Cathrine Tibbling fick med sig alla på en "hjärnpausövning". Foto: Anna Nyberg.

−Hälsa och arbetsmiljö är viktiga frågor, och i en stor organisation som en kommun får personal från olika enheter sällan chans att träffas under avslappnade former. Delaktighet, gemenskap och engagemang är viktiga aspekter för att man ska trivas på jobbet. Därför väljer vi i år att satsa på en gemensam aktivitetskväll för all personal, istället för en julklapp.
Det säger Oscar Fredriksson, kommunchef i Vansbro, om det evenemang som kommunen i egenskap av arbetsgivare står bakom kvällarna den 3 och 4 juli.

Drick inte dricksvattnet i Sågen!

2017-07-04 | Övrig info

Tester genomförda av Dala Vatten och Avfall AB har visat att dricksvattnet i Sågen, Vansbro kommun, innehåller e-colibakterier. En vattentank med rent dricksvatten kommer att ställas upp centralt i byn där boende kan hämta dricksvatten. Ett 30-tal fastigheter i Sågen påverkas, och de meddelas direkt av DVAAB:s personal på plats.

Ny förskola startar i Vansbro vecka 32

2017-07-04 | Grundskolan


Före detta Östra skolan i Saltvik byggs just nu om till Jofsens förskola. Foto: Anna Nyberg.

Parkskolan är trångbodd och i akut behov av andra lokaler för förskoleklassverksamheten. Lösningen på problemet blir en helt ny förskola i Vansbro. Måndag vecka 32 öppnar Jofsens förskola i Saltvik.

Sommarstängt på Vansbro Simhall och Gym

2017-07-03 | Simhall
Från och med vecka 27 är det sommarstängt på Vansbro Simhall och Gym. Vi öppnar igen vecka 32, den 7:e augusti.
 
Personalen på Vansbro Simhall och Gym önskar alla en riktigt trevlig sommar!
.

Gemensam webbsatsning i Mora, Orsa, Vansbro och Älvdalens kommuner

2017-07-03 | Övrig info


Mora, Orsa, Vansbro och Älvdalens kommuner ska tillsammans bygga fyra helt nya webbplatser, en för varje kommun, med fokus på kommunal service och dialog. De nya kommunwebbarna är planerade att lanseras under andra kvartalet 2018.

Vansbro kommun avvecklar Vansbroappen

2017-06-30 | Övrig info

Från och med i dag, fredag, går det inte längre att logga in på Vansbroappen. Det beror på att Vansbro kommun anser att den spelat ut sin roll, och därför sagt upp avtalet.

Bamseloppet sprangs i Dala-Järna

2017-06-29 | Övrig info


Foto: Marina Nilsson. 

I tisdags firade dagbarnvårdarna Carina Stark och Marina Nilsson i Dala-Järna, familjedaghemmens dag tillsammans med "sina" barn vid Trollebo, genom att springa Bamseloppet.

Gravar och blästaplats från järnåldern undersöks i Äppelbo

2017-06-28 | Övrig info

Den 3-7 juli genomför Dalarnas Museum en arkeologisk undersökning av ett gravfält och en järnframställningsplats på Harn vid Busjön i Äppelbo. Gravfältet är från äldre järnåldern och kan vara över 2000 år gammalt. Järnframställningsplatsen kan vara lika gammal- det är något som undersökningen förhoppningsvis ska ge svar på.

Den 1 juli införs parkeringsövervakning i Vansbro tätort

2017-06-28 | Övrig infoDet är kommunstyrelsen som har beslutat om att införa parkeringsövervakning i Vansbro tätort. Syftet är att förbättra framkomligheten och öka trafiksäkerheten i tätorten. Personal från Securitas kommer att fungera som kommunens parkeringsvakter.  

Andra kollosommaren i Vansbro kommun

2017-06-27 | Integration


Foto: Anna Nyberg.

För andra året i rad anordnar Vansbro kommun sommarkollo för kommunens barn på Rutsbrogården. Under förra veckan befann sig 22 barn i åldrarna 10 till 13 år på gården, den här veckan är det de lite äldre ungdomarnas tur.
− Att få träffa nya kompisar är det bästa med att vara på kollo, säger kompisarna Alice Karlsson och Alva Hultgren.

Nu börjar badsäsongen!

2017-06-26 | Övrig info


Foto: Anna Nyberg.

Perioden mellan den 21 juni och 15 augusti räknas som badsäsong här i Dalarna. När miljökontoret i Vansbro tog årets första vattenprover nyligen så var det bara runt 15 grader varmt i vattnet, men ändå badade många barn glatt vid Glatjärns badplats. Analyssvaren på badvattenproverna har nu kommit, och alla de kommunala badplatserna; Närsjön, Glatjärn, Gensen och Ticknäs, hade godkända resultat.

Passa på innan sommarstängningen

2017-06-26 | Simhall
Nu är det sista veckan som vi har öppet innan sommarstängningen.
Ordinarie öppettider gäller hela veckan
 
Välkomna!
.

Lokala servicepunkter: Bygdegården i Nås

2017-06-22 | Övrig info

Den fjärde lokala servicepunkten, som står på tur att presenteras, är den i Nås. Av olika skäl har Nås Sockenförening, som står bakom servicepunkten, för närvarande svårt att bemanna vid specifika öppettider, och den lokala servicepunkten i Nås har därför öppet efter överenskommelse.

Glad midsommar!

2017-06-22 | Övrig info


 

.

Nyutbildade handledare ska locka lärarstudenter till Vansbro

2017-06-22 | Grundskolan


Överst från vänster ses Hanna Rönkä Lilja, Sara Eriksson, utbildaren Camilla Söderberg, Anna Larsson, Sofia Andersson, Ida Norberg, Cecilia Holm, Emelie Mertanen, Margareta Isaksson och Kerstin Gezelius. Foto: Marit Andersson.

Under våren har tio lärare inom Vansbro kommun gått handledarutbildning för verksamhetsförlagd utbildning, VFU. VFU är en del av lärarutbildningen på alla nivåer; från förskola till gymnasium, och innebär att studenten gör praktik på en tänkt, framtida arbetsplats, med stöd och hjälp från en utbildad handledare.

Hälsade sommaren välkommen med öppet hus

2017-06-21 | Vård_Omsorg


Sommarfest och öppet hus på Söderåsens äldreboende. Foto: Anna Nyberg.

Med regnet hotande från skyn, men i mestadels vackert väder, hälsade Söderåsens äldreboende i fredags sommaren välkommen med öppet hus.
− Vi brukar ha någon form av aktivitet dit vi bjuder in anhöriga, och den här gången blev det öppet hus i försommaren. Personalen och våra boende har tillsammans bakat det vi bjuder på, och vi grillar korv i trädgården. Tanken är att vi ska ha en trevlig stund tillsammans, berättade Eva Skafte-Larsson, en av verksamhetens två enhetschefer.

Idrottare, företagare och bubblare prisades

2017-06-20 | Övrig info

Så väl framstående idrottare, som Årets företagare och Årets bubblare prisades vid fullmäktiges sammanträde i onsdags.Från vänster ses idrottarna Stefan Olsson, motocross, Alfred Erikssons mamma Ann (som tog emot priset åt honom), skidskytte, längdskidor och rullskidskytte, Märta Andersson, rullskidskytte, Emil Danielsson, friidrott, Moa Olsson, skiathlon, fri stil, rullskidor, Michelle Cranning Hillgren, ridsport och Markus Pollack, jaktkombination. Foto: Sara Beya Brand.

Kommunfullmäktige i korthet

2017-06-20 | Övrig info

Här sammanfattas några av de ärenden som behandlades under kommunfullmäktiges sammanträde i Vansbro den 19 juni 2017. Det fullständiga protokollet publiceras efter justering.

Vansbro kommun fick Bengt Engman-tavla i gåva

2017-06-19 | Övrig info


Kommunens kulturchef, Monica Danielsson, Mats Qvarfots dotter Ylva Lundin och kommunstyrelsens ordförande, Stina Munters (C), tillsammans med den Bengt Engman-tavla Vansbro kommun fått i gåva. Foto: Anna Nyberg.

− Jag är säker på att pappa är jätteglad däruppe i sin himmel för att ni vill ha den.
Det sa Ylva Lundin, dotter till en av Vansbrosimningens grundare, Mats Qvarfot, när hon på fredagen överräckte en tavla i gåva till Vansbro kommun.
Tavlan är målad av Bengt Engman, och gavs till Qvarfot i samband med att han avgock som ordförande år 1980.

Öppettider v. 25

2017-06-18 | Simhall
Öppettider för vecka 25.
Ordinarie öppettider måndag- onsdag
Stängt torsdag- söndag.
 
Välkomna!
.

Firade familjedaghemmens dag

2017-06-15 | Övrig info


Foto: Erina Danielsson. 

I dag, torsdag, har familjedaghemmen i Vansbro och Äppelbo gemensamt firat familjedaghemmens dag. Till barnens stora glädje bjöds det bland annat på lekar, tipspromenad, medaljutdelning och korvgrillning!

Lokala servicepunkter: I Finnmarken erbjuder Bosse och Anita service året om

2017-06-15 | Övrig info

Den här veckan är det den lokala servicepunkten i Finnmarkens tur att bli presenterad. Den ligger inte lika centralt placerad som de i Äppelbo och Dala-Järna, men är minst lika viktig. För att hitta till servicepunkten i Finnmarken får du ta dig längs vackra grusvägar i naturnära terräng, ända hem till paret Becker/Eriksson på Lövhagen 4.
− Vi har agerat lokal servicepunkt genom Närssjöns Utvecklingsförening i 3,5 år. Vi tycker det fungerar väldigt bra, säger Anita Eriksson.

Sista veckan för cirkelgym och rehabbad

2017-06-13 | Simhall
Passa på!!
Nu är det sista veckan som vi har cirkelgym, babysim och rehabbad innan sommaruppehållet.
Simhallen och gymmet är fortsatt öppet som vanligt!
 
Välkomna!
.

Ekonomisk prognos pekar mot underskott: Analys- och åtgärdsarbete inlett

2017-06-12 | Övrig info

Efter flera år med överskott i årsredovisningen, ser Vansbro kommun 2017 ut att gå mot ett underskott. Det budgeterade utfallet för helåret är 1,9 miljoner kronor, men ser i stället ut att bli ett underskott om 11,7 miljoner kronor. Totalt handlar det därmed om en avvikelse mot budget med dryga 13 miljoner. Ännu är dock siffrorna osäkra och förvaltningsledningen har inlett en djupare analys av läget.

Mer lokalt i nytt livsmedelsavtal

2017-06-12 | Mat_måltider


Foto: Anna Nyberg.

Tre lokala livsmedelsföretag ska de närmsta åren leverera bland annat kött, potatis och ägg till Vansbro kommun.
− Det känns jättebra att det nya avtalet är på plats, och att vi nu får större möjligheter att servera mer lokal mat, säger Maria Lindqvist, kostchef.

Lokala servicepunkter: Ja Järna har bygdens bästa för ögonen

2017-06-08 | Övrig info

Vansbro kommun fortsätter presentationsrundan av våra fem lokala servicepunkter. Förra veckan gick besöket till Äppelbo och Äppelbo Gemenskap, den här veckan träffar vi Ja Järna, en aktiv förening som verkar för ett levande Dala-Järna.
− Vi vill få hela bygden att blomstra, säger Stefan Olsson, som på ideell basis sköter den dagliga ruljangsen i föreningens centralt belägna lokal.

Kommunstyrelsen i korthet

2017-06-08 | Övrig info

Här sammanfattas några av de ärenden som behandlades under kommunstyrelsens sammanträde i Vansbro den 7 juni 2017. Det fullständiga protokollet har publicerats efter justering.

Förtydligande gällande Vansbro kommuns inblandning i nomineringar till uppmärksammande av idrottsprestationer

2017-06-07 | Övrig info

Från Vansbro kommuns sida tycker vi att det var en tråkig och missvisande vinkling i artikeln i Falu-Kuriren den 7/6 med rubrik: ”Trots succéåret- Michelle saknades”.

Artikeln handlar om kommunens utmärkelser för framstående insatser inom idrotten, som instiftades 2015. Syftet med utmärkelserna är att uppmärksamma personer som genom sina prestationer varit viktiga ambassadörer för sin klubb, sin bygd och för Vansbro kommun under året som gått. Utmärkelsen delas ut till alla som under året blivit medaljörer i tävlingar på minst SM-nivå, oberoende av åldersklass− men utmärkelsen bygger på att kommunen får in nomineringar utifrån gällande både enskilda personer och grupper/lag!

VDUF söker ny förbundschef!

2017-06-07 | Övrig info


Foto: Helena Pollack, VDUF.

Västerdalarnas Utbildningsförbund, VDUF, söker en ny förbundschef- är det du?

Ändrade öppettider Simhall och Gym kring nationaldagen

2017-06-05 | Simhall

Med anledning av att nationaldagen infaller tisdagen den 6/6 har Vansbro Simhall och Gym följande öppettider under vecka 23:

Öppettider kommunkontoret kring nationaldagen

2017-06-02 | Övrig info

Stolta och nyktra högstadieelever åker på gemensam skolavslutning

2017-06-02 | Grundskolan


Johanna Bäck och Ellen Jansson arbetar som fritidsledare på fritidsgården Tandtrollet. Foto: Anna Nyberg.

− Huvudsyftet med resan är att försöka hålla våra ungdomar borta från privata fester där det ofta förekommer alkohol, men givetvis vill vi också göra något gemensamt och roligt tillsammans med dem på skolavslutningen.
Det säger Ellen Jansson och Johanna Bäck, fritidsledare på fritidsgården Tandtrollet i Vansbro kommun, om årets skolavslutningsresa till arrangemanget Stolt och nykter i Gävle.

Angående skogsbrandrisken

2017-06-02 | Räddningstjänsten

Skogsbrandrisken kan ändras från dag till dag. Räddningstjänsten i Vansbro kommun manar till fortsatt försiktighet, då brandriskprognosen snabbt ändras vid väderomslag.

Klart med fyra nya år för Vansbrounik yrkeshögskoleutbildning

2017-05-31 | Övrig info


Christopher Hultgren från Vansbro har snart gått klart sina 55 veckor på spårsvetsarutbildningen. Foto: Anna Nyberg.

Det är Myndigheten för yrkeshögskolan som gett klartecken till ytterligare fyra verksamhetsår för den unika spårsvetsutbildning som sedan 2008 bedrivits i Vansbro.
− Otroligt glädjande, vi är väldigt stolta. Nu vet vi att vi kommer att starta utbildningar även 2017, 2018, 2019 och 2020. Vår stora utmaning blir nu att rekrytera elever, säger Erik Gyllenvåg, utbildningsledare vid Vansbro Järnvägsskola som tillhör Västerdalarnas Utbildningsförbund, VDUF.

Kommunfullmäktige i korthet

2017-05-30 | Övrig info

Här sammanfattas några av de ärenden som behandlades under kommunfullmäktiges sammanträde i Vansbro den 29 maj 2017. Det fullständiga protokollet, med samtliga ärenden och beslut, publiceras efter justering.

Lokala servicepunkter: Äppelbo Gemenskap är viktiga för bygden

2017-05-30 | Övrig info

Har du hört talas om Vansbro kommuns fem lokala servicepunkter? De finns i Äppelbo, Dala-Järna, Vansbro, Finmarken och i Nås. Den lokala servicepunkten är en mötesplats där kommunmedborgare och gäster kan få personlig service, rådgivning, hjälp att hitta kontaktvägar, ta del av kommunal information, få hjälp med att boka tider eller fylla i blanketter.
Vi kommer under försommaren att besöka samtliga lokala servicepunkter− och vi börjar i Äppelbo.

Fortsatt eldningsförbud!

2017-05-29 | Räddningstjänsten

I helgen utfärdade räddningstjänsten eldningsförbud inom Vansbro kommun- ett förbud som fortsätter att gälla även i början av veckan 22.

Fira nationaldagen i Vansbro kommun!

2017-05-29 | Integration

.

Detaljplan ute för granskning

2017-05-24 | Övrig info

För närvarande har Vansbro kommun ett pågående detaljplaneärende, gällande Närsjö, beläget vid Bysjöns västra strand, Nås, ute för granskning. Här hittar du alla aktuella handlingar i ärendet.

.

Ändrade öppettider på grund av Kristi himmelsfärd

2017-05-24 | Övrig info

.

De får årets Kulturpris respektive Naturpris!

2017-05-24 | Övrig info

Kommunstyrelsen har utsett årets Kulturpris- respektive Naturpristagare. Alf Bergquist och Jonas Pehrs blir i samband med nationaldagen 10 000 kronor, ett diplom och en vacker blomsterbukett rikare− utöver äran!

Läslyft redan i förskolan ska väcka barnens språkliga lust

2017-05-23 | Övrig info


Foto: Skogsgläntans förskola.

Förskolan och pedagogisk omsorg i Vansbro kommun deltar i Skolverkets kompetensutveckling Läslyftet för förskolan, som bland annat handlar om att väcka barnens läslust. I går, måndag, träffades personalen för att sammanfatta vårens arbete- och Läslyftet fanns också med som tema under Förskolans dag som firades runt om i kommunen i torsdags.

Till dig som behöver busskort inför läsåret 2017/18

2017-05-23 | Grundskolan

Om du ännu inte ansökt om ditt busskort är det dags nu!

Flaggor på halv stång i Vansbro kommun

2017-05-22 | Grundskolan

I dag flaggar vi på halv stång med anledning av en ung medarbetare på Smedbergsskolans tragiska bortgång under helgen. Skolans personal har, tillsammans med kommunens Posom-grupp (Psykiskt och socialt omhändertagande vid olyckor eller katastrofer) samt medarbetare från socialtjänstens individ- och familjeomsorg, förberett sig inför elevernas ankomst nu på måndagsmorgonen, för att ge dem det stöd de behöver.

Nu blir aktivitetsparken verklighet!

2017-05-19 | Övrig info


Här, i Westbergsparken, ska det nu bli aktivitetspark. Foto: Anna Nyberg.

Kommunstyrelsen har sagt ja till en aktivitetspark i Westbergsparken intill järnvägsstationen i Vansbro.
− Vi bygger i etapper och börjar med en en parkdel för de yngre åldrarna, säger kommunstyrelsens ordförande, Stina Munters (C).

Nu ska Saltviksbron lagas

2017-05-18 | Saltviksbron

I tisdags beslutade kommunstyrelsen att lägga 700 000 kronor på att laga Saltviksbron. Reparationsarbetena ska påbörjas inom kort.

Olika alternativ har utretts under våren, och inriktningen har hela tiden varit att det ska fortsätta att finnas en bro över Vanån mellan Saltvik och Träkol. I veckan bestämde sig kommunstyrelsen för ett av alternativen.

Kommunstyrelsen i korthet

2017-05-18 | Övrig info

Här sammanfattas några av de ärenden som behandlades under kommunstyrelsens sammanträde i Vansbro den 16 maj 2017. Det fullständiga protokollet, med samtliga ärenden och beslut, har publicerats efter justering.

Krisberedskapsveckan: Din krislåda

2017-05-12 | Krisberedskapsveckan

Det finns en grundprincip i vårt samhälle och den innebär att alla människor har ett ansvar för sitt eget liv och sin egendom. Den principen gäller även då samhället inte fungerar som vi är vana vid. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, inriktning är att alla som kan ska klara försörjningen av mat, vatten, värme och information i minst tre dygn – 72 timmar – vid en samhällskris. Det kallas ofta 72-timmarsbudskapet. Samhällets resurser kommer inte att räcka till alla samtidigt utan måste först gå till de mest utsatta och hårdast drabbade. Andra kommer att få klara sig själva en tid. Hur länge går inte att säga, det beror bland annat på krisens omfattning.

Krisberedskapsveckan: Värmebölja

2017-05-11 | KrisberedskapsveckanVärmeböljor kan påverka hälsan negativt och ha andra följder för samhället. SMHI kan varna för höga temperaturer, till hjälp för exempelvis sjukvården.
Under värmeböljan i augusti 2003 dog betydligt fler människor än normalt i de drabbade delarna av Europa. Även i Sverige kan temperaturen vissa somrar stiga så högt att dödligheten ökar. Äldre, barn och personer med hjärt-, kärl- och lungsjukdomar är särskilt utsatta vid hög värme.

Missa inte veckans program!

2017-05-10 | Krisberedskapsveckan

.

Krisberedskapsveckan: Översvämningar

2017-05-10 | Krisberedskapsveckan


Foto taget vid järnvägsstationen i Vansbro under översvämningsåret 1916. Foto: Florén.

I Vansbro kommun är en av de största riskerna översvämningar. För tillfället pågår det flera projekt inom kommunen för minska konsekvenserna och förbättra förutsättningarna för att hantera en översvämning. De mest omfattande projekten handlar om att bygga en skyddsvall kring centrala Vansbro, samt arbete kopplat till den riskhanteringsplan som är framtagen för Vansbro tätort utifrån ett EU-direktiv.

Krisberedskapsveckan: Hot mot dricksvatten

2017-05-09 | Krisberedskapsveckan

Dricksvatten brukar kallas vårt viktigaste livsmedel. Bra dricksvatten är också en förutsättning för att övrig livsmedelsindustri ska fungera, till exempel bryggerier, mejerier och slakterier. Bakterier, parasiter och virus kan spridas genom infekterat dricksvatten. I krissituationer är förorenat vatten en av de vanligaste smittspridarna av mag- och tarmsjukdomar.

Krisberedskapsveckan: Vansbro kommun bygger upp trygghetspunkter

2017-05-09 | Krisberedskapsveckan

När en samhällsstörning inträffar är det viktigt att händelsen snabbt kan börja hanteras. Därför genomförs regelbundet övningar för Vansbro kommuns krisledningsorganisation. Syftet är att på så sätt vara förbereda och därigenom kunna hantera händelsen på ett bra sätt.

Krisberedskapsveckan: Elavbrott

2017-05-08 | Krisberedskapsveckan

Samhället är beroende av elektricitet. Det svenska elsystemet är driftsäkert, men ändå sårbart för olyckor, sabotage, tekniska fel och extremt väder.
Utan el slutar vattenförsörjning och avlopp att fungera. Även system för tele- och datakommunikation påverkas. Det kan leda till att det till exempel inte går att ta ut pengar i uttagsautomater eller använda mobiltelefon eller dator.
I Sverige har det inträffat flera omfattande strömavbrott. Ett exempel är när stormen Gudrun drog in över Sydsverige 2005 då 730 000 abonnenter blev utan el. Omfattande elavbrott förekommer sällan, mindre avbrott uppstår då och då. När ett strömavbrott inträffar är det viktigt att du är väl förberedd för att hantera detta.

Krisberedskapsveckan: Så jobbar Vansbro kommun krisförebyggande

2017-05-08 | Krisberedskapsveckan


Säkerhetssamordnare Niclas Jolhammar.

Säkerhetssamordnaren har ordet:
Vansbro kommun arbetar löpande med att förebygga och förbereda sig inför extraordinära händelser och allvarliga krissituationer; främst genom att arbeta för att uppfylla de krav lag (2006:544) om extraordinära händelser ställer på kommunerna. Kommunen har genom lagen det så kallade geografiska områdesansvaret, vilket innebär att kommunen inom sitt geografiska område ska verka för att olika aktörer i kommunen samverkar, i planerings- och förberedelsearbetet samt att krishanteringsåtgärder och information till allmänheten samordnas.

På måndag startar Krisberedskapsveckan- hur beredd är du?

2017-05-05 | Räddningstjänsten

 

På måndag startar Krisberedskapsveckan- hur beredd är du?

2017-05-05 | Krisberedskapsveckan

 

"Rullis" kommer till Vansbro kommun!

2017-05-04 | Övrig info

.

Välkommen att nominera till Kulturpris och Naturpris!

2017-05-04 | Övrig info

Nu är det dags att nominera årets Kulturpristagare respektive Naturpristagare!

• Vansbro kommuns Kulturpris delas årligen ut till en person eller grupp som gjort en förtjänstfull insats inom kulturområdet.

• Vansbro kommuns Naturpris delas årligen ut till en person eller grupp som gjort en förtjänstfull insats inom området natur/miljö.

Målinriktat arbete på Parkskolan efter Skolinspektionens beslut

2017-05-02 | Grundskolan


All personal är involverad i arbetet, men arbetsgruppen för ”Handlingsplan för trygg skolmiljö” består av: Sofia Jonasson, Margareta Isaksson, Monika Bernhardsson, Margareta Eriksson och Maria Gustavsson. Sittandes: Maria Eriksson och Anna Einarsson Olsson.

Parkskolans arbete med att åtgärda bristerna i Skolinspektionens beslut från mars i år har rivstartat och pågår för fullt. All personal arbetar målinriktat med åtgärder för att eleverna ska ha en trygg skolmiljö för lärande och utveckling.

Dagens cirkelgym flyttad till i morgon

2017-05-02 | Simhall
Dagens cirkelgym är flyttad till i morgon, onsdag 3/5, kl.18.00.
Välkomna!
.

Tänk på miljö, djuren och varandra under valborgshelgen!

2017-04-28 | Räddningstjänsten

Torsdagen cirkelgym är inställt

2017-04-26 | Simhall
Torsdagens cirkelgym är tyvärr inställt. Detta på grund av att instruktören är på kurs
.

Kommunfullmäktige i korthet

2017-04-26 | Övrig info

Här sammanfattas några av de ärenden som behandlades under kommunfullmäktiges sammanträde i Vansbro den 25 april 2017. Det fullständiga protokollet, publiceras här efter justering.

Många tog chansen att träffa sommarens arbetsgivare

2017-04-25 | Integration


Foto: Anna Nyberg.

Det är nu andra året i rad som Vansbro kommun erbjuder alla ungdomar mellan 16 och 18 år ett feriejobb under några sommarveckor.
− Erbjudandet riktar sig till ungdomar födda åren 1999, 2000 och 2001. Det man erbjuds är två veckors feriejobb, och vi har fyra perioder mellan veckorna 25 och 32, berättar projektledaren Mia Johansson.

Inställd telefontid hos biståndshandläggarna 8-9 maj

2017-04-25 | Vård_Omsorg

Biståndshandläggarna i Vansbro kommun kommer inte att ha någon telefontid måndag och tisdag den 8-9 maj på grund av utbildning. Alla övriga vardagar nås biståndshandläggarna på telefon 0281-751 11 mellan klockan 10 och 12.

.

Stora biltvättarhelgen- tänk på miljön!

2017-04-21 | Övrig info


Kanske står däckbyte och biltvätt på schemat för lördag eller söndag? Faktum är att Stora biltvättarhelgen infaller just den här helgen! Om du fultvättar och tvättar bilen på gatan så rinner giftiga tungmetaller, oljerester och kemikalier rakt ut i naturen. Välj biltvätten istället så får du både en ren bil och tar hand om vår miljö.

Läs mer om helgens kampanj här! Trevlig miljövänlig helg!

.

Skifsbiljetterna tog slut på sju minuter- kan bli extrakonsert

2017-04-20 | Övrig info

Att det skulle bli hårt tryck på biljetterna till höstens hyllningskonserter till Björn Skifs ära var väntat, men det var kanske få som förutsåg riktigt hur tuff konkurrensen skulle bli. På bara sju minuter sålde de tre inbokade konserterna slut i morse, och många var de som besviket konstarerade att de inte fick fatt i några biljetter.

Projektledaren Åsa Larsson hälsar att man nu tittar på möjligheten att sätta in en extrakonsert, men ännu är inget klart. Mer information kommer.

.

Grattis Björn 70 år! Och här kan du köpa dina Skifsbiljetter!

2017-04-20 | Övrig info

 

I dag, torsdagen den 20 april, fyller Vansbrosonen Björn Skifs 70 år! Ett stort grattis till dig Björn och ett fyrfaldigt leve!

I dag klockan 10.00 släpps också biljetterna till höstens hyllningskonserter till Björns ära. Du köper din biljett via den här länken. Allt om konserterna kan du läsa här.

Vansbro kommun önskar Björn en fantastisk födelsedag!

.

Upphandling av byggentreprenad för nytt LSS-boende i Vansbro

2017-04-19 | Övrig info


Här, på fastigheten Spiken 1, har Vansbro kommun sedan tidigare röjt inför byggnationen av ett nytt LSS- och korttidsboende. Nu är målet byggstart under hösten 2017. Foto: Fastighetsenheten.

Fastighetsenheten vid Vansbro kommun har tagit fram handlingar för upphandling av ett LSS- och korttidsboende på fastigheten Spiken 1, Vansbro. Det handlar om en byggnad om cirka 500 kvadratmeter som ska innehålla sex lägenheter med tillhörande gemensamhetsytor, personal- och teknikutrymmen, tvättstuga och förråd. Initialt kommer fyra lägenheter att användas för LSS-boende, medan två blir korttidsboende.

Att tänka på kring uteserveringar och reklam på trottoarer

2017-04-19 | Övrig info

Våren är här, sommaren närmar sig– och med det börjar många verksamheter att planera för sina uteserveringar. Vansbro kommun vill passa på att påminna om vad man som näringsidkare bör tänka på och vilka regler som gäller kring uteserveringar och reklam på trottoarer. Läs mer här.

.

Vansbros Fritidsbank är föregångare i Dalarna

2017-04-18 | Integration


Från vänster ses Tony Johansson, Mikael Andersson, Mia Johansson och Elin Israelsson. Foto: Tobias Hedwall.

Dalarnas Idrottsförbund arbetar med ett projekt där målet är att få igång fler Fritidsbanker i Dalarna. Vansbro kommuns eget sport- och fritidsbibliotek, som är den enda etablerade Fritidsbanken i Dalarna i dagsläget, fick nyligen besök från projektledaren för Fritidsbanken Dalarna, Tobias Hedwall, som ville prata nuläge och framtid.

Ökad polisnärvaro i Vansbro kommun

2017-04-13 | Övrig info
Med anledning av den skrivelse som kommunledningen skickade till polismyndigheten i måndags så hölls idag ett möte på plats i Vansbro. På mötet deltog för kommunens räkning kommunstyrelsens förste vice ordförande Nils Erik Edlund (S) och andre vice ordförande Per Skagerling (C) samt kommunchef Oscar Fredriksson. Polismyndigheten representerades av lokalpolisområdeschef Rune Lindbom och kommunpolis Lena Ronnerstedt-Eriksson.
.

Kommunstyrelsen i korthet

2017-04-12 | Övrig info

Här sammanfattas några av de ärenden som behandlades under kommunstyrelsens sammanträde i Vansbro den 11 april 2017. Det fullständiga protokollet, med samtliga ärenden och beslut, publiceras efter justering.

Tänk på miljön, djuren och varandra under påskhelgen!

2017-04-12 | Räddningstjänsten

Varje år skadas människor av fyrverkerier, och både polisen och kommunen mottar klagomål kring när och hur fyrverkerier används. Tänk på att många, både människor och djur, upplever pyroteknik som mycket obehagligt. Välj därför en plats där risken och obehaget blir minimalt och begränsa ditt smällande! Tänk också på hur och var du tänder en majbrasa.

Nyheter kring biljettsläppet till Skifsjubileet!

2017-04-12 | Övrig info

Den 20 april klockan 10 släpps biljetterna till höstens hyllningskonserter till Björn Skifs ära. Läs allt om hur du köper biljett här!

Öppettider under påsk

2017-04-11 | Simhall
Öppettider under påsk 13/4- 21/4
 
Torsdagen 13/4 Stängt (babysim som vanligt)
Fredag 14/4- Måndag 17/ 4 Stängt
Tisdag 18/4 och Onsdag 19/ 4 06.00- 20.00
Torsdag 20/4 Stängt (Vattengympa och babysim som vanligt)
Fredag 21/4 Vanliga öppettider
.

Ny tjänst ska underlätta på bostadsmarknaden: Bo tillsammans i Vansbro

2017-04-11 | Integration

Sedan en tid tillbaka vill många flytta till Vansbro kommun, och trycket på bostadsmarknaden är hårt. Bostadsköerna är långa och det kan helt enkelt vara svårt att hitta någonstans att bo. För att underlätta situationen har integrationsenheten, med stöd av Länsstyrelsen Dalarna, arbetat fram projektet Öppna ditt hem. Det går ut på att privatpersoner som vill hyra ut hela eller delar av sin bostad enkelt ska kunna matchas med sökande. För att det ska ske på ett smidigt sätt lanseras nu hemsidan vansbro.botillsammans.nu.

Vansbro kommun kräver polisens agerande

2017-04-11 | Övrig info

I går, måndag, skickade kommunstyrelsens ordförande, Stina Munters (C) och kommunchef Oscar Fredriksson ett gemensamt undertecknat brev till polismyndigheten Region Bergslagen. Brevet är kortfattat, men tydligt: Kommunledningen i Vansbro kommun kräver en ökad polisiär närvaro i kommunen, och att polisen faktiskt kommer när den behövs.

Många kom och ville hedra Stockholmsoffren

2017-04-10 | Övrig info


Foto: Anna Nyberg.

Många Vansbrobor slöt upp när Vansbro kommun på måndagen bjöd in till en gemensam tyst minut för att hedra offren efter Stockholmsattacken.
- Vi tror på det som är gott, på medmänsklighet och vi tror på gemenskap, sa kommunstyrelsens ordförande, Stina Munters (C), innan hon inledde den tysta minuten.

Tyst minut för att hedra offren från Stockholmsattacken

2017-04-09 | Övrig info

 
Måndagen den 10 april klockan 12.00 har regeringen utlyst en nationell tyst minut för att hedra offren efter fredagens fruktansvärda attack i Stockholm. Vansbro kommun välkomnar alla som vill delta lokalt till Medborgarhuset för en gemensam tyst minut. Vi samlas klockan 11.50. Välkommen.

.

Just nu: Stora störningar i telefonnätet!

2017-04-07 | Övrig info

Det är för närvarande stora störningar i telefonnätet inom Vansbro kommun, och det verkar inte gå att ringa varken till eller ifrån kommunens telefoner. Vi har i skrivande stund inga besked om vad störningarna beror på, och heller inga uppgifter om hur länge det kan tänkas pågå. Vissa samtal tycks gå fram, så om du inte får kopplingston är rådet att försöka igen. Telia känner till problemen, och felsökning pågår. 

Nya avgifter för barnomsorg

2017-04-07 | Övrig info

Vansbro kommun har uppdaterat maxtaxan och höjt inkomsttaket för barnomsorg, pedagogisk omsorg och fritidshem enligt Skolverkets riktlinjer. Läs mer här.

.

Vill du veta mer om solelproduktion?

2017-04-06 | Energi_klimatrådgivning

Här om veckan besökte energiexperten Lars Andrén Vansbro för att föreläsa om solelproduktion. Föreläsningen och minimässan arrangerades av klimat- och energirådgivningen i kommunerna Vansbro, Rättvik, Leksand, Gagnef och Malung-Sälen. Om du missade föreläsningen, men är intresserad av ämnet, så finns materialet att ladda ner här

Våren är här- kom ihåg att klippa häcken!

2017-04-05 | Övrig infoTräd, buskar och häckar får inte hindra trafiken. Som fastighetsägare är du skyldig att se till att riskerna för olyckor begränsas. Inte nog med att du skymmer sikten för trafikanterna i vägkorsningar; du kanske också gömmer skyltar, vägmärken och gatlysen bakom grönskan. Här kan du läsa mer, eller klicka på bilden för att ladda ner en informationsfolder.

.

På lördag invigs bibliotekets nya sagorum!

2017-04-04 | Bibliotek


Barnbibliotekansvariga Lisbeth Lundberg och bibliotekschef Monica Danielsson kikar ut från Sagans skog. Foto: Anna Nyberg.

När bibliotekschefen Monica Danielsson fick se konceptet Sagans skog på biblioteket i Borlänge så tänkte hon direkt: Det där ska vi ha!
Sagt och gjort, nu står det klart, Vansbro biblioteks nya sagorum!

Förändrade öppettider i simhallen fredag och lördag

2017-03-30 | Simhall
Vansbrosimningen har abonnerat simhallen under fredagen och lördagen. Detta innebär att vi har följande öppettider i simhallen för allmänheten:
 
Fredag 31/3: Stänger vi simhallen 18.30. Detta innebär att vuxensimningen är inställd.
Lördag 1/4: Öppnar vi simhallen kl. 10.00 till kl. 15.00
 
Gym, duschar och bastu är öppna som vanligt fredag till söndag.
.

Aktiviteter på Söderåsen resulterade i utställning

2017-03-28 | Vård_OmsorgSöderåsens demensboende i Vansbro har under vintern haft igång flera aktivitetsgrupper för olika intresseområden. Det har handlat om allsång, stickning och målning− och nu visas resultatet upp på en intern utställning.
− Utställningen är inte öppen för allmänheten, det skulle bli för rörigt för våra boende med så mycket besök. Däremot kan ju både de boende själva, personal och anhöriga njuta av det vackra som tillverkats, säger Eva Skafte-Larsson, enhetschef på Söderåsen.

Kommunfullmäktige i korthet

2017-03-28 | Övrig info

Här sammanfattas några av de ärenden som behandlades under kommunfullmäktiges sammanträde i Vansbro den 27 mars 2017. Det fullständiga protokollet, med samtliga ärenden och beslut, publiceras efter justering.

Com Hem ny leverantör inom Vansbro Fiber

2017-03-27 | Bredband

Utbudet inom Mittnät, där Vansbro kommun är en av ägarna, fortsätter att öka. Nu tillkommer Com Hem som ny leverantör i nätet, med erbjudanden om allt från fristående tjänster till kompletta paketlösningar.
− Det känns väldigt bra att vi fortsätter att bredda utbudet. Com Hem är en efterfrågad leverantör, säger Thomas Carlsson, samhällsbyggnadschef.

Vattengympan och babysimningen är inställt denna vecka

2017-03-26 | Simhall
Babysimningen och all vattengympa är inställd v.13 på grund av sjukdom
.

Konsult undersöker Saltviksbrons framtid

2017-03-24 | Saltviksbron

Arbetet kring Saltviksbrons framtid går vidare.
− Vi har nu upphandlat en konsult som har fått i uppdrag att se över de alternativ som finns, samt konstnadsberäkna dem. Konsulten har till mitten av april på sig, då vill vi ha en utförlig rapport innehållande tre olika alternativ, samt prislapp på vart och ett av dem, säger samhällsbyggnadschef Thomas Carlsson.

30 personer trygghetsvandrade i Vansbro

2017-03-24 | Övrig info


Några av deltagarna. Foto: Niclas Jolhammar.

I onsdags kväll deltog cirka 30 personer i Vansbro kommuns trygghetsvandring. Aktiviteten är en del i det Medborgarlöfte som kommunen och polisen gemensamt undertecknat, och syftet var att synliggöra otrygga platser i centrum, samt ge förslag på åtgärder.

Planeringen för Björn Skifs-jubileet går vidare

2017-03-23 | Övrig info

Anmälningstiden för artister och musiker som vill medverka vid hyllningskonserterna till Björn Skifs i månadsskiftet september/oktober har nu gått ut. Cirka 25 personer har anmält intresse för att delta. Läs mer om den fortsatta processen, samt praktiska detaljer om biljettförsäljningen här.

.

Läs till lärare med lön från Vansbro kommun!

2017-03-22 | Grundskolan

Inför hösten 2017 genomför Högskolan Dalarna, i samarbete med skolhuvudmännen i Dalaregionen, ett pilotprojekt som innebär att studenter har möjlighet läsa till lärare, samtidigt som de arbetar i skola- och får lön från sin hemkommun.

Babysim och Vattengympa inställt

2017-03-22 | Simhall
Tyvärr så är torsdagens babysimning och vattengympa inställda, på grund av sjukdom
.

Boendestödjarna arbetar ”med händerna på ryggen”

2017-03-22 | Vård_Omsorg


Malin Nilsson Åkesson, Carina Nilsson, Inger Jansson och Åsa Andersson, utgör tillsammans med kollegorna Kalle Lundeqvist, Tommy Brandt och Elin Sjöstrand (saknas på bilden) Boendestödet i Vansbro kommun.

− Vårt uppdrag är att stödja och motivera människor med någon form av psykisk funktionsnedsättning till att kunna och vilja bo kvar hemma. Vissa behöver stöd för att komma ut, andra för att orka sköta sitt hem. Gemensamt för alla brukare är att det handlar om att få till en fungerande vardag.
Det säger Malin Nilsson Åkesson, Inger Jansson, Carina Nilsson och Åsa Andersson, som tillsammans med kollegorna Kalle Lundeqvist, Tommy Brandt och Elin Sjöstrand utgör Boendestödet i Vansbro kommun.

Smedbergsskolan 7-9 firade pi-dagen

2017-03-21 | Grundskolan

Tisdagen den 14 mars firade Smedbergsskolan 7-9 pi-dagen, på initiativ av matematiklärarna. Att firandet hölls just det datumet beror på att det i många länder av hävd skrivs 3.14, vilket också är talet pi avrundat till två decimaler.

Dagens djupvattengympa är inställd

2017-03-20 | Simhall
Tyvärr är måndagens djupvattengympa och tisdagens vattengympa inställda på grund av sjukdom.
.

Kollosommar även 2017!

2017-03-20 | Integration


Foto: Anneli Hultgren. 

Det är nu klart att Vansbro kommun även sommaren 2017 arrangerar Sommarkollo på Rutsbrogården för barn och ungdomar i årskurs fyra till nio.
Kollot är kostnadsfritt och arrangeras under vecka 25 för årskurs fyra till sex, och vecka 26 för årskurs sju till nio.

Snart dags för feriejobb!

2017-03-16 | Integration


Bild från fjolårets kollo. Även i år erbjuds ett antal ferieplatser på kommunens kollo. På bilden ses Greta Munters, Ellen Eriksson och Lilly Engman. Foto: Anna Nyberg.

För andra året i rad erbjuder Vansbro kommun alla ungdomar mellan 16 och 18 år ett feriejobb i sommar.
− Erbjudandet riktar sig till ungdomar födda 1999, 2000 och 2001. Det man erbjuds är två veckors feriejobb, och vi har fyra perioder mellan veckorna 25 och 32, berättar projektledaren Mia Johansson.
Totalt finns 700 000 kronor avsatta till satsningen, vilket räcker till ungefär 80 platser.

Efter Skolinspektionens tillsyn: Vansbro kommun får förelägganden gällande Parkskolan

2017-03-15 | Grundskolan

Rapporten från Skolinspektionens tillsyn av Parkskolan i Vansbro kommun är ingen munter läsning. En rad allvarliga brister konstateras och kommunen har fått flera förelägganden.
− Vi visste att det fanns problem på Parkskolan, men att resultatet skulle vara riktigt så här tufft hade vi nog inte räknat med. Nu kavlar vi upp ärmarna och tar tag i det här. Mycket av arbetet är redan påbörjat, men nu ska samtliga brister åtgärdas, säger rektor Maria Alfredsson.

Kommunstyrelsen i korthet

2017-03-15 | Övrig info

Här sammanfattas några av de ärenden som behandlades under kommunstyrelsens sammanträde i Vansbro den 14 mars 2017. Det fullständiga protokollet, med samtliga ärenden och beslut, publiceras efter justering.

Vansbro kommun bjöd in till frukostmöte för företagare

2017-03-14 | Näringslivssamverkan


Foto: Anna Nyberg.

På tisdagsmorgonen var det dags för Vansbro kommun att vara värd för ett frukostmöte för företagare. Som vanligt var det Företagarna Vansbro som, tillsammans med Näringslivssamverkan Vansbro, stod bakom initiativet. Syftet med de månatliga frukostträffarna är nätverkande och ökad samverkan mellan lokala företagare.

Älvans förskola invigdes med pompa och ståt

2017-03-13 | Grundskolan

                                   
Foto: Anna Nyberg.

I dag, måndagen den 13 mars, har den efterlängtade förskoleavdelningen Älvan invigts i Äppelbo.
− Det känns helt fantastiskt! Vi som jobbar här har fått vara med under hela byggprocessen och allt har blivit jättebra. Alla lokaler är barnanpassade och här kommer vi att få det toppen, säger barnskötaren Trude Eriksson.
Hela dagen i dag går i firandets tecken och alltsammans inleddes redan strax efter klockan åtta, då förskolans två äldsta barn, Lova Geidnert, fem år, och Anna Munters, sex år, fick äran att klippa invigningsbandet, ett uppdrag tjejerna tog på största allvar. Därefter släpptes de 21 barnen med föräldrar in i de nya lokalerna.

Angående situationen i Medborgarhuset

2017-03-10 | Övrig info

Det har kommit till kommunens kännedom att det den senaste tiden vid några tillfällen ska ha befunnit sig stökiga personer i Medborgarhusets foajé. Vid ett par tillfällen har framför allt biopersonalen upplevt situationen som hotfull.

Vansbro kommun kallade med anledning av den uppkomna situationen till ett möte under fredagseftermiddagen för att diskutera läget. Deltog gjorde bland andra flera verksamhetschefer, samt kommunens säkerhetssamordnare.

Välkommen på förskoleinvigning i Äppelbo!

2017-03-10 | Grundskolan

Nu på måndag, den 13 mars, är det äntligen dags för invigning av den nya förskoleavdelningen Älvans lokaler intill Berghedens skola i Äppelbo. Firandet börjar redan på morgonen för barn och föräldrar, och allmänheten hälsas välkommen på eftermiddagen.

Vansbro kommun vidtar nödvändiga åtgärder och reformerar HVB-verksamheten

2017-03-10 | Integration

Från och med den 1 april i år kommer Vansbro kommun att avveckla HVB-hemmet Lyckan.
− Vi måste vidta åtgärder mot bakgrund av att de statliga ersättningarna för HVB ser ut att sjunka från 31 miljoner 2016, till 18 miljoner 2017. Vi vill inte att skattebetalarna ska behöva stå för neddragningar i andra kommunala verksamheter med anledning av de kraftiga underskott som troligen uppstår om vi inte gör något, säger integrationschef Alireza Akhondi.
Förslaget, som innebär nästan en halvering av personalstyrkan, är MBL-förhandlat.

Minimässa i Vansbro: Bli din egen elproducent med hjälp av solen!

2017-03-08 | Energi_klimatrådgivning

Energi- och klimatrådgivningen arrangerar den 21 mars klockan 18-21 en minimässa med tema "Bli din egen elproducent med hjälp av solen" på Värdshuset Flottaren. Flera experter finns på plats för att räta ut dina frågetecken om solelproduktion.

.

Vill du bidra till ett tryggare Vansbro? Välkommen på Trygghetsvandring!

2017-03-08 | Räddningstjänsten

Vansbro kommun bjuder härmed in kommuninvånare i olika åldrar till Trygghetsvandring i Vansbro.

När: Onsdag den 22 mars klockan 17-19.30
Var: Smedbergsskolans huvudentré

Kvällen inleds med en kort information, samt indelning i grupper utifrån de tre områden som ska promeneras. Efter gemensam avslutningsdiskussion upprättas en åtgärdslista utifrån de problemområden och förbättringsidéer som identifierats. 

Väntar på svar kring kostnader för Saltviksbron

2017-03-07 | Saltviksbron

Saltviksbron har nu varit stängd i två veckor, och samhällsbyggnadsenheten arbetar med det uppdrag de fick från kommunstyrelsen den 14 februari; att utreda kostnader för renovering av den befintliga bron, alternativt uppförande av en ny.
− Vi har en pågående upphandling för att ta fram kostnads-och åtgärdsförslag för egentligen tre alternativ; att åtgärda de mesta akuta skadorna, att åtgärda alla skador, eller att byta ut bron mot en likvärdig. Svar på förfrågningsunderlaget förväntas komma in i slutet av den här veckan, och därefter blir det upp till kommunstyrelsen att ta ställning till vilket alternativ vi ska gå vidare med, säger samhällsbyggnadschefen Thomas Carlsson.

Nyheter på Vansbro simhall och gym

2017-03-06 | Simhall
Från och med vecka 10
 
Babysim, 3 månader-2 år, 90 kronor per tillfälle, föranmälan! Gemensam informationsträff torsdagen den 9 mars klockan 13.30.
 
Gymmet öppnar för alla klockan 12.00 måndag, tisdag, onsdag.
 
Cirkelgym klockan 12.00 på torsdagar.
 
Crawlkurs, klockan 17.30 på torsdagar, 600 kronor för 6 gånger, föranmälan.
 
.

Välkommen på informationsmöte om upphandling!

2017-03-06 | Övrig info

Fastighetsenheten vid Vansbro kommun ansvarar för upphandlingen av ramavtal för de områden som berörs inom fastighetssidan. De delar som nu är aktuella för upphandling är arbeten inom bygg, el, golv, ventilation, värme- och sanitet samt målning. Arbetet med att ta fram förfrågningsunderlag för upphandlingen pågår.

Fastighetsenheten bjuder härmed in till ett informationsmöte där vi berättar om avtalets utformning, samt vilka entreprenader som planeras att handlas upp under 2017.

Vansbro gick 7,8 miljoner plus

2017-03-03 | Övrig info

För sjunde året i rad redovisar Vansbro kommun ett positivt resultat i bokslutet. För 2016 handlade det om 7,8 miljoner kronor, där huvuddelen kommer från kommunstyrelsens extra medel för flyktingmottagande.
− Givetvis är det glädjande med ett positivt resultat i år igen, men det innebär inte att vi kan luta oss tillbaka, säger kommunstyrelsens ordförande, Stina Munters (C).

"Att vara stödfamilj berikar vårt liv"- Vansbro kommun söker stödfamiljer och kontaktpersoner!

2017-03-01 | Vård_Omsorg


Benny och Margareta Andersson, som varit stödfamilj åt Ellen i tolv år, berättar att flickan berikar deras liv. Foto: Anna Nyberg.

− Vi är i stort behov av nya stödfamiljer till barn och ungdomar med olika typer av funktionshinder enligt LSS; lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Att vara stödfamilj innebär att man tar emot barnet i sitt hem ungefär två dygn i månaden, berättar LSS-chefen Marianne Brändholm.

När Margareta och Benny Andersson för tolv år sedan bestämde sig för att bli stödfamilj åt Ellen, då två år, visade det sig bli ett beslut som förändrade livet.

Vecka 9 är det sportlovstider på Vansbro simhall & gym

2017-02-26 | Simhall

Vecka 9 är det sportlovstider på Vansbro simhall & gym!

.

Nu börjar Vansbro Simhall och Gym med babysim och rehabbad

2017-02-24 | Simhall− Äntligen har vi fått uppvärmningen att fungera, och på torsdag vecka 10 börjar vi med en babysimkurs, berättar simhallsföreståndare Per Nilsson.
Uppvärmningen av vattnet kommer också att innebära möjlighet för simhallen att erbjuda rehabbad.

Vansbro satsar åter på barn, unga och integration genom Fritidschecken

2017-02-23 | Integration


Integrationschef Alireza Akhondi och kommunstyrelsens ordförande Stina Munters (C) gör high five för den nya satsningen på barn, unga och integration genom ett andra år med Föreningsmiljonen. Foto: Anna Nyberg.

För andra året satsar kommunstyrelsen i Vansbro på integration genom att avsätta 1 miljon kronor till det lokala föreningslivet. Även 2017 kommer alla barn mellan 0 och 18 år i kommunen att få en Fritidscheck att lösa in hos valfri förening.
− Oerhört glädjande att våra politiker förstår värdet i Föreningsmiljonen och Vansbromodellen, och att Vansbro kommun åter går i bräschen när det gäller integrationsarbete bland barn och unga, säger integrationschef Alireza Akhondi.

Trafiksituationen för gång- och cykeltrafikanter i Saltvik

2017-02-22 | Saltviksbron

Vansbro kommun har fått frågor gällande trafiksäkerheten för gång- och cykeltrafikanter på Trafikverkets väg riksväg 26 från Saltvik till centrum, med anledning av stängningen av Saltviksbron. Vi är medvetna om att vägen inte är idealisk som gång- och cykelväg, och arbetar på att finna en lösning.

Grattis till vinnarna!

2017-02-22 | Övrig info

Vi har nu utsett vinnarna i Vansbro kommuns tävling på Hotspot-mässan i Karlstad förra onsdagen. Tävlingen rönte stort intresse och totalt vann tre personer varsin start i Vansbrosimningen, medan tre personer vann varsin Vansbrobuff.

Sportlov i Vansbro kommun!

2017-02-21 | Grundskolan


Foto: Mickan Palmqvist.

Vecka 9 är det sportlov i Vansbro kommun! Det innebär bland annat extraöppet på Mötesplatsen, liksom en rad olika aktiviteter. Sportlovsprogrammet kan du ladda ner här. Glöm inte att du i år kan låna sportlovsutrustning på Fritidsbanken!

Färska befolkningssiffror: Vansbro är inte längre Dalarnas minsta kommun

2017-02-21 | Övrig info

Färska siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB, visar att befolkningen i Vansbro kommun ökade med 2,5 procent, eller 169 personer, under 2016.
− Vid utgången av december 2016 bodde 6 884 personer i kommunen. Det är den högsta befolkningssiffran sedan 2008, säger kommunens ekonomichef Catarina Willman.
Ökningen innebär att Vansbro går om Orsa kommun i antal medborgare, och är därmed inte längre den minsta kommunen i Dalarna.

bla

2017-02-21 | Grundskolan

 vfdvfsd

Simhallen stängd även på måndag!

2017-02-17 | Simhall

På grund av att veckans reparationsarbeten i omklädningsrummen inte hunnit avslutas helt, så är simhallen stängd även nu på måndag, den 20 februari. Från och med tisdagen den 21 februari öppnas dock hela anläggningen på nytt enligt ordinarie öppettider.

Vi ber om ert överseende med förseningen!
Välkommen!
 

.

Tillfälligt utökad skolskjuts i Saltvik

2017-02-16 | Övrig info

Med anledningen av att Saltviksbron i morgon, fredagen den 17 februari klockan 16.00, stängs av i väntan på renovering/nybygge, har kommunen av trafiksäkerhetsskäl beslutat följande: Under perioden som bron är avstängd kommer även högstadieelever boende i Saltvik, som normalt sett inte är berättigade till skolskjuts, att erbjudas möjlighet att åka med ordinarie bussar till och från skolan.

Kommunstyrelsen i korthet

2017-02-15 | Övrig info

Här sammanfattas några av de ärenden som behandlades under kommunstyrelsens sammanträde i Vansbro den 14 februari 2017. Det fullständiga protokollet, med samtliga ärenden och beslut, publiceras efter justering.

Saltviksbron stängs av nu på fredag! The suspension bridge in Saltvik is being closed down!

2017-02-14 | Övrig info


Foto: Anna Nyberg.

This message will follow in english down the page!
Efter besiktning av hängbron i Saltvik har det visat sig att bron är i stort behov av upprustning. Med anledning av det kommer den att stängas för all övergångstrafik från och med fredagen den 17 februari klockan 16.00 och tills vidare.

Gemensam läxläsning på Mötesplatsen

2017-02-10 | Integration


Abdullah förklarar ett matteproblem för Khalil. Foto: Emelie Vigren 

På Mötesplatsen i Vansbro erbjöd Rädda Barnen i onsdags kväll läxhjälp för både stora och små.
- Jag tror precis på det som hände här under onsdagskvällen! Det kommer yngre och äldre unga som kan hjälpa varandra med stöttning i läxläsningen. Man kan enkelt ta en biljardpaus och dricka en kopp te, och vi vuxna finns på plats som stöd, säger Emelie Vigren från Rädda Barnen.

Vattenläcka i Dala-Järna- vattnet stängs av 11.30!

2017-02-09 | Övrig info

UPPDATERING klockan 16.10: Nu ska läckan vara lagad och vattnet vara tillbaka för alla abonnenter i Dala-Järna.

Snart startar föräldrautbildning Cope tonår

2017-02-06 | Övrig info


Foto: Anna Nyberg.

Måndagen den 20 februari klockan 18 startar vårens föräldrautbildning Cope, riktad till föräldrar som har barn i åldern 13-18 år. Utbildningen omfattar åtta måndagsträffar i Smedbergsskolans aula. Här kan du läsa mer och anmäla dig till kursen. 

.

Nu är Fritidsbanken och Mötesplatsen i gång!

2017-02-01 | Integration


Foto: Anna Nyberg.

Under pompa och ståt, och med mycket folk på plats, invigdes på tisdagskvällen Fritidsbanken och Mötesplatsen i Vansbro. Förhoppningen är att huset på Vasagatan 1 ska bli en samlingspunkt för alla som bor i Vansbro kommun.

Vansbro långt ifrån ”genuint sårbar”- fel i Tillväxtverkets rapport

2017-01-31 | Övrig info

Vansbro kommun målades i Tillväxtverket och Svenskt Näringslivs rapport Sårbara kommuner 2016 ut som en av landets 24 ”genuint sårbara kommuner”. Kommunen reagerade över resultatet, ifrågasatte det− och fick rätt.
− Ett grundfel i indatafilen för företagandevariabeln, som består av företagande och lokalt företagsklimat, gjorde att Vansbro kom att tilldelas felaktiga värden, säger Sten Axelsson, analytiker på Tillväxtverket.
I själva verket är Vansbro en av fyra kommuner i landet som mellan åren 2011 och 2016 gått från medelhög sårbarhet till ingen alls.

Kommunfullmäktige i korthet

2017-01-31 | Övrig info

Nedan sammanfattas några av de ärenden som behandlades under kommunfullmäktiges sammanträde i Vansbro den 30 januari 2017. Det fullständiga protokollet, med samtliga ärenden och beslut, publiceras efter justering.

Simhallen stänger vecka 7 för åtgärder

2017-01-31 | Simhall

I samband med slutbesiktningen av renoveringsarbetena i omklädningsrum och duschutrymmen vid Vansbro Simhall och Gym konstaterades brister som behöver åtgärdas. Simhallen kommer därför att stängas under vecka sju så att hantverkarna får möjlighet att utföra arbetet i lugn och ro.

Småttingar lär naturvetenskap genom snö- och vattenlek

2017-01-30 | Övrig info


Foto: Varglyans förskola. 

På småbarnsavdelningen Blåbär på Varglyans förskola i Nås har man under vintern ägnat sig åt äkta naturvetenskap i dess enklaste form, aktiviteter som varit både lärorika och roliga för barnen.

Kul studiebesök för tredjeklassare- Livia hittade sitt drömjobb

2017-01-26 | Grundskolan


Årskurs tre vid Berghedens skola. Foto: Anna Nyberg.

På torsdagsförmiddagen fick kommunhuset besök av en tredjeklass från Berghedens skola i Äppelbo. Det var intresserade elever med många och initierade frågor som anlände− och en av dem hittade till och med sitt drömjobb under besöket.

Välkommen på invigning av Fritidsbanken och Mötesplatsen!

2017-01-25 | Integration


Elin Israelsson och Mia Johansson från integrationsenheten, Emelie Wigren från Rädda Barnen, samt arbetsledarna Tony Johansson och Lorenzo Martin Marichal från Aktivitetscentrum ser alla fram emot tisdagens öppning av Fritidsbanken och den nya Mötesplatsen. Foto: Anna Nyberg.

På tisdag, den 31/1, öppnar äntligen Fritidsbanken i Vansbro, där människor i alla åldrar har möjlighet att gratis låna sportutrustning av olika slag. Dessutom invigs samtidigt Mötesplatsen i samma lokaler. Tanken är att huset på Vasagatan 1, ingång från Järnvägsgatan, ska bli en samlingspunkt för alla som bor i Vansbro kommun.

Idémöte om Skamsberget

2017-01-24 | Övrig info

Ett fåtal personer dök upp när Vansbro kommun på måndagskvällen bjöd in till idémöte om planerna på ett nytt bostadsområde på Skamsberget i Vansbro. De som kom var i huvudsak redan boende i området− och i huvudsak mycket positivt inställda till planerna.

Vårens första frukostmöte

2017-01-24 | Näringslivssamverkan


Marie Vestbergs, Susanne Lundberg och Åsa Lundberg. Foto: Anna Nyberg.

Vårens första frukostmöte för lokala företagare hölls i Blå huset i centrala Vansbro. Marie Vestbergs, Susanne Lundberg och Åsa Lundberg berättade för de cirka 15 deltagarna om de friskvårdande behandlingar som erbjuds i huset.

Kommunstyrelsen i korthet

2017-01-18 | Övrig info

Här sammanfattas några av de ärenden som behandlades under kommunstyrelsens sammanträde i Vansbro den 17 januari 2017. Det fullständiga protokollet, med samtliga ärenden och beslut, publiceras efter justering.

Björn Skifs fyller 70 - Vansbro kommun firar med hyllningskonsert och utställning

2017-01-17 | Övrig info


Foto: Peter Knutson.

Den 20 april fyller Vansbros musikaliska stolthet Björn Skifs 70 år− och Vansbro kommun planerar för födelsedagskalas! Firandet dröjer dock till helgen den 30 september-1 oktober, då det blir tre hyllningskonserter med lokala artister som tolkar Skifslåtar, samt en utställning.
− Fantastiskt kul. Jag har alltid känt ett enormt stöd från min hembygd, säger Björn Skifs.

Ovanligt många trafikolyckor- räddningstjänsten kontaktar trafikverket om drabbad vägsträcka

2017-01-17 | Räddningstjänsten

Någon vecka in i januari har räddningstjänsten i Vansbro nu sammanställt fjolårets utryckningsstatisk. Totalt blev det 202 larm under 2016, vilket ligger strax över normalspannet. Det som sticker ut är antalet trafikolyckor.

Välkommen på idémöte kring nya bostäder på Skamsberget!

2017-01-13 | Övrig info

Vansbro kommun planerar för exploatering av ett 20-tal villatomter i vattennära läge på Skamsberget- nu vill vi veta vad du tycker! Har du tankar, idéer eller förslag på hur det tänkta bostadsområdet bör utformas? Har du frågor som du vill att kommunen tar med sig i planarbetet, eller vistas du ofta i området och har kunskaper som du vill dela med dig av?

Grundsärskolan fick grönt ljus från Skolinspektionen

2017-01-12 | Grundskolan


Grundsärskolan på Smedbergsskolan fick inte en enda anmärkning när Skolinspektionen nyligen granskade verksamheten. Foto: Anna Nyberg.

Blankt papper, om en ska använda en bilbesiktningsreferens, det blev resultatet efter Skolinspektionens besök och genomgång av verksamheten på Smedbergsskolans grundsärskola i Vansbro.
− Självklart är det ett jätteglädjande besked, och ett kvitto på att vi arbetar på rätt sätt, säger skolans rektor Camilla Andersson.

Vansbro i bräschen – stoppar dubbla ersättningar till nyanlända

2017-01-10 | Integration

Från 1 januari får nyanlända personer med uppehållstillstånd inte längre något bidrag från Vansbro kommun för att klara sitt uppehälle i väntan på etableringsersättning med mera från arbetsförmedlingen. Istället införs ett slags förskottslån för det glapp som uppstår under tiden en nyanländ person väntar på att få etableringsersättning och andra statliga stöd utbetalda.
− Vi är troligen först i landet med att införa den här förändringen mot målgruppen nyanlända. Förskott på förmån, som det kallas, tillämpas normalt av socialtjänsterna, men inte just mot gruppen nyanlända. Det här är en rättvisereform, säger integrationschef Alireza Akhondi.

Nytt år- nya talanger för Vansbro Next

2017-01-04 | Näringslivssamverkan


Från vänster ses Sebastian Jansson, Stefan Olsson, Emil Danielsson och Moa Olsson. Foto: Anna Nyberg.

Emil Danielsson, Moa Olsson och Stefan Olsson får fortsatt stöttning genom Vansbro Next, ny i gänget är segelflygaren Sebastian Jansson, som under fjolåret blev världsmästare i sin gren. Det avslöjades när Vansbro Next på onsdagen hade en presentationsträff där ungdomarna medverkade.

Läs här vad som gäller kring snöröjning!

2017-01-04 | Övrig info

Vansbro kommun har under det senaste dygnet fått en hel del snö. Här kan du läsa prioriteringsordningen för snöröjning. 

.

Sportotek blir Fritidsbank- och öppnar 31/1!

2017-01-03 | Integration


Elin Israelsson och Mia Johansson är kontaktpersoner för Fritidsbanken. Foto: Birgitta Söderlund.

Vansbro kommun har tidigare annonserat efter sportutrustning för öppnande av ett så kallat Sportotek; ett slags bibliotek för sportprylar där kommuninvånare kan låna utrustning. För en tid sedan valde kommunen att gå med i ett nationellt nätverk för utlåning av sport- och fritidsprylar, vilket innebär att Sportoteket byter namn till Fritidsbanken. Syfte och ändamål har dock inte förändrats.

Grönalidsbron vandaliserad- har du sett något?

2017-01-02 | Övrig info

Under helgen har någon eller några "roat" sig med att rycka loss den vackra belysningen som pryder Grönalidsbron.

Misstänkt anlagd brand på Smedbergsskolan polisanmäld

2017-01-02 | Räddningstjänsten


Foto: Mattias Ström/Räddningstjänsten. 

Räddningstjänsten i Vansbro larmades under söndagskvällen till en misstänkt anlagd brand på Smedbergsskolan. Händelsen är polisanmäld.

Redaktörer - Webmail