Talböcker

                        Kultur i Väst och Heidi Carlsson.

Vad är en talbok?
En talbok är en inläsning av en tryckt bok. Formatet som boken är inläst på kallas daisy. Talböcker finns i alla ämnen och för alla åldrar. Du kan låna talböcker från oss här på biblioteket eller ladda ner själv. Du kan läsa talböcker i en daisy-spelare, i datorn eller mobilen. Egen nedladdning är en tjänst som gör det möjligt att ladda ner litteratur från MTM:s digitala bibliotek direkt till din dator och/eller mobil. Här är en länk till MTM:s digitala bibliotek där du själv kan söka efter talböcker: http://www.legimus.se/

För att kunna läsa i mobilen behöver du en iPhone (iPad och iPod Touch fungerar också) eller en Android. Det är bara att komma till biblioteket så hjälper vi dig att skaffa inloggningsuppgifter till Legimus (där böckerna finns) och visar hur man laddar ner.

Rätt att låna talböcker
Rätt att låna talböcker har alla med läshinder, som har svårt att läsa eller att hålla i böcker. Man behöver inte visa intyg på att man har en läsnedsättning eller uppge av vilken orsak man har en läsnedsättning. Exempel på läsnedsättning kan vara:
• Synskada
• Rörelsehinder
• Utvecklingsstörning
• Läs- och skrivsvårigheter
• Hörselskada (för hörselträning)
• Tillfälligt läshandikapp
• Kognitiva funktionsnedsättningar (till exempel traumatiska hjärnskador, afasi, autism, adhd/damp, demenssjukdomar, whiplashskador och psykiska funktionsnedsättningar)
• Konvalescenter

Läs mer om läshandikapp  på MTM:s hemsida.

Läsa talböcker
Talboken fungerar bäst om den spelas i en särskild daisy-spelare. Då kan läshastigheten ändras och funktioner för att lägga in bokmärken finns. Om du vill använda en daisy-spelare men ännu inte bestämt dig för att köpa en egen kan du låna en från biblioteket för att prova först. Om du är patient vid syncentralen har du möjlighet att låna en daisy-spelare från dem.

De flesta talböckerna går även att lyssna på i mp3-spelare. Talböcker kan även spelas upp direkt i din dator. För att läsa i dator behövs ett läsprogram. När man lyssnar på daisy text och ljud med läsprogram kan man samtidigt se en elektronisk version av den tryckta boken på skärmen med både text och bild.  
 
Om du har några frågor kring detta får du gärna kontakta oss på biblioteket så hjälper vi dig.
 

Senast uppdaterad: 18 januari 2017
Uppdaterad av: Anna Sanneviken
Informationsansvarig: Bibliotekschef

Kontakt

Bibliotekschef:
Monica Danielsson

Vansbro bibliotek
Telefon: 0281-750 50
E-post

Dala-Järna bibliotek
Telefon: 0281-753 30
E-post


 

 

Redaktörer - Webmail