2017-10-05

Från plats 281 förra året, till plats 143 i år− skolorna i Vansbro kommun har gjort en fenomenal klättring i Lärarförbundets ranking Bästa skolkommun.

138 pinnhål upp blev alltså resultatet för Vansbro kommun, när Lärarförbundet på torsdagsmorgonen presenterade sin årliga rankinglista Bästa skolkommun, en publikation som fackförbundet presenterat årligen de senaste 16 åren.

Syftet med rankingen, som bygger på 13 olika kriterier, är att Lärarförbundet vill sätta fokus på kommunernas viktiga roll som huvudmän för skolan. De säger sig också vilja uppmuntra kommuner som ger sina elever, lärare och skolledare goda förutsättningar.

Totalt, när samtliga 13 kriterier vägts samman, hamnar Vansbro kommun i år på plats 143 av landets 290 kommuner− en markant förbättring från fjolårets jumboplacering på plats 281. Rankingplatsen ger Vansbro en placering i mittenfältet när det gäller resultaten i Dalarna som helhet. Bäst placering i Dalarna fick Orsa kommun på plats 19, och sämst placering fick Borlänge på en oförändrad 286:e plats.

Inom vissa kriterier placerar sig Vansbro bland de absolut främsta kommunerna i landet; bland annat när det gäller lärartäthet, plats 3 av 290, och andel elever i procent som slutfört sin gymnasieutbildning inom tre år, plats 4 av 290. Vansbro placerar sig också högt när det gäller andel friska lärare, plats 23 av 290, resurser, plats 71 av 290, och genomsnittligt meritvärde i årskurs nio, plats 99 av 290.
− Det här är givetvis ett oerhört glädjande resultat som vi är mäkta stolta över. Jag vill ge en stor eloge till all personal som jobbat hårt, och även till alla våra duktiga elever. Nu gäller det att arbeta vidare på den inslagna banan, och försöka höja oss ytterligare till nästa år. Även då vi klättrat 138 platser från 2016 så har vi fortfarande områden kvar att jobba med. Det här resultatet ger dock hela skolförvaltningen både inspiration och lust, och är ett kvitto på att vi har en bra skola i Vansbro kommun− men det kan alltid bli ännu bättre, säger skolchef Marit Andersson.

Här kan du läsa mer om Vansbro kommuns resultat i Bästa skolkommun 2017.

Anna Nyberg, kommunikatör

Senast uppdaterad: 5 oktober 2017
Uppdaterad av: Anna Sanneviken

Redaktörer - Webmail