2016-11-14

 
Som ett led i arbetet med Vansbromodellen har integrationsenheten i Vansbro kommun tagit initiativ till projektet Nya vänner i Vansbro.
− Vi på integrationsenheten får ofta frågor från både infödda och inflyttade Vansbrobor som vill lära känna nya människor, gärna från andra kulturer. Nu tar vi ett initiativ för att försöka skapa nya mötesplatser, säger integrationschef Alireza Akhondi.

Enligt Alireza Akhondi är det just bristen på naturliga mötesplatser som ofta är hindret när det gäller möjligheten att skapa nya kontakter inom Vansbro kommun.
− Om man ser just till integrationsaspekten, och möjligheten för nya och gamla Vansbrobor att mötas på ett enkelt och okonstlat sätt, så är kontaktytorna få. Det krävs ganska mycket för att bara börja prata med en okänd människa på biblioteket eller i mataffären, även om viljan finns. Därför vill vi nu undersöka intresset för att vi på integrationsenheten, som en del i Vansbromodellen, skulle hjälpa till att skapa de här mötesplatserna, säger Alireza Akhondi.

Därför har han tagit initiativ till kampanjen Nya vänner i Vansbro, där man helt enkelt just undersöker intresset.
−Vi vill ha in intresseanmälningar från personer som på olika sätt vill lära känna nya människor och få nya vänner. Det enda man behöver göra är att skicka ett mejl till mig med sina kontaktuppgifter, senast den 2 december. Beroende på intresset så går vi vidare därifrån sedan, säger Akhondi och fortsätter:
− Man kan tänka sig att vi kan hjälpa till att starta språkcafégrupper, sammanföra familjer med barn i liknande åldrar, försöka få igång promenadgrupper, matlagningsträffar av typen ”Halv åtta hos mig” eller något annat. Kanske kan det också bli någon form av gränslöst kulturkalas med mat och musik från olika länder. Men nu spekulerar jag fritt; allt beror så klart helt på intresset− och vad de som anmäler sig själva har för idéer.

Tanken är inte att Vansbro kommun i fortsättningen ska stå som arrangör för en mängd olika aktiviteter. Istället är syftet att hjälpa till att skapa kontaktvägar och mötesplatser. Sedan är förhoppningen att Nya vänner i Vansbro ska leva sitt eget liv, skapa egna, nya stigar framåt.
− Det här är ett test. Vi får se hur det faller ut. Men jag tror att intresset finns, det är de indikationer jag fått, säger Alireza Akhondi.

Är du intresserad av ovanstående och vill anmäla det? Kontakta Alireza Akhondi via e-post och ange dina kontaktuppgifter. Vi kommer att återkoppla till dig efter den 2 december. 

Anmälan innebär ingenting annat än att du visat intresse för nya bekantskaper! Den är inte bindande på något vis och du åtar dig ingenting genom att höra av dig! Välkommen med din intresseanmälan!

Anna Nyberg, kommunikatör

Senast uppdaterad: 14 november 2016
Uppdaterad av: Anna Sanneviken

Redaktörer - Webmail