2017-09-14

Nu är det nya livsmedelsavtalet i sin helhet klart för Vansbro kommun. Totalt fem leverantörer, varav tre lokala livsmedelsföretag, ska de närmsta åren leverera råvaror för tillagning av mat till kommunens skolor samt barn- och äldreomsorg.
− Det känns toppen att det nya avtalet är på plats. Det ger oss bland annat större möjligheter att servera mer lokal mat, säger Maria Lindqvist, kostchef i Vansbro kommun.

I juni presenterade Vansbro kommun de delar av avtalet som var klart då, och nu har även de sista bitarna fallit på plats. Tre av de fem leverantörerna som ingår i avtalet har lokal förankring, vilket betyder att en del av råvarorna som levereras kommer från närområdet. De fem leverantörer som ska förse Vansbro kommuns skolor, förskolor och äldreboenden med produkter som färskt kött, potatis, ägg och frysvaror de närmsta åren är:

• Karelius i Lima: Färskt kött och charkprodukter
• Järna Skalat: Potatis
• Grönsakshallen Mora: Färsk frukt och grönsaker, ägg samt tvättad, ekologisk potatis
• Menigo: Kolonialvaror, djupfryst, övriga färskvaror
• Arla: Mejeriprodukter

Upphandlingen har administrativt skötts av Mora kommun, och avtalet gäller även för kommunerna Orsa, Älvdalen och Malung-Sälen. Att kommunerna gått samman och gjort en gemensam upphandling, har gett större möjligheter till ett bättre avtal.

Börjar gälla 1 oktober

Vansbro kommuns kostchef, Maria Lindqvist, är nöjd med upphandlingen och att avtalet nu är på plats.
− Det känns bra att vi nu kan servera en större andel lokal mat, säger hon.

Alla leverantörer i hela landet har haft samma möjlighet att lämna anbud, men för att bli en avtalspart med de inblandade kommunerna så måste alla krav som ställdes i upphandlingen kunna uppfyllas av leverantören.
− Vi har ingen möjlighet att själva bara välja ut våra leverantörer. Det är lagen om offentlig upphandling som styr. Vi kan inte handplocka leverantörer, det bryter mot lagen, säger Maria Lindqvist.

Avtalet börjar gälla den 1 oktober i år, och gäller som längst i fyra år.

Eventuella frågor hänvisas till kostchef Maria Lindqvist, e-post maria.lindqvist@vansbro.se

Anna Nyberg, kommunikatör

 

Senast uppdaterad: 14 september 2017
Uppdaterad av: Anna Sanneviken

Redaktörer - Webmail