2016-09-23

Jobbmässa med minst 50 lediga jobb på plats, Bomässa med mäklare, banker och kommunens byggavdelning, kulturpromenad längs med Järnvägsgatan, extraöppna butiker, konserter, skol-SM i orientering och teaterföreställning.
Det är bara något av vad evenemangshelgen Träffa Vansbro bjuder på den 30 september till 2 oktober.
− Syftet med helgen är att kraftsamla och visa upp allt som Vansbro kommun har att erbjuda. Det vi vill är att locka till besök och inflyttning, säger kommunchef Oscar Fredriksson.

Träffa Vansbro är ett samarbete mellan Vansbro kommun, Näringslivssamverkan och arbetsförmedlingen- och fokusområdena är jobb och bostäder.
− Vi befinner oss i ett läge där vi har både bostadsbrist och arbetskraftsbrist. För att lösa det ena måste vi även lösa det andra; ska företagen kunna locka hit arbetskraft så måste de personerna ha någonstans att bo. Därför ser vi tydliga synergieffekter i en sådan här satsning, säger Oskar Lundgren, näringslivschef i kommunen.

Tillsammans med arbetslivssamordnare Anneli Hultgren, och Reine Johansson från arbetsförmedlingen, har Lundgren personligen åkt runt till alla större företag i kommunen och inventerat lediga jobb och rekryteringsbehov.
− Det har gett gott resultat. Som det ser ut nu kommer vi att ha över 50 lediga jobb att erbjuda på plats på Jobbmässan i Medborgarhuset lördagen den 1 oktober. Det handlar om jobb både inom privat och offentlig sektor, säger Lundgren.

Samtidigt som Jobbmässan, och i samma lokaler, kommer även en Bomässa att äga rum. Även inför den har en inventering gjorts; av tomma hus som kan tänkas bli till salu eller för uthyrning. Resultatet av inventeringen presenteras under mässan, liksom den visionära plan som finns på ett nytt bostadsområde på Skamsberget i Vansbro, och som utskottet Leva och Bo fått i uppdrag av kommunstyrelsen att titta närmare på.
− Det finns knappt varken hus eller tomter att få tag på i Vansbro kommun i dag, och kommunen tittar därför på flera tänkbara exploateringsplatser för bostäder, säger Oscar Fredriksson.

På plats kommer även mäklare, banker och representanter från kommunens byggenhet att vara, redo att svara på frågor om försäljning, markköp, byggnation och annat bostadsrelaterat.

En hel del nöjen
Det sker också en hel del nöjesbetonat under helgen. Bland annat after work på Värdshuset Flottaren på fredagskvällen, liksom öppen scen på Dala-Järna Hotell, samt musikquiz hos Äppelbo Bryggeri samma afton. På lördagskvällen bjuds det på fest på temat ”Ursäkta, har jag kommit fel”, på Äppelbo Värdshus. Samma kväll spelas också teaterföreställningen ”En kvinnas list” på Vansbro Teater, och i Dala-Järna kyrka håller Sundsvalls Kammarkör, under ledning av Kjell Lönnå, konsert.

På fredagseftermiddagen finns möjlighet att följa skol-SM i orientering när sprinttävlingen avgörs i centrala Vansbro, och under lördagen kan man passa på att testa Ryggåsstugans kakbuffé, eller handla i extraöppna butiker. För barnen erbjuds återkommande sagostunder under dagen, Musikskolan bjuder på konsert och det visas både foton och filmer från Vansbro på olika platser i Medborgarhuset.

På söndagen avslutas Träffa Vansbro-helgen med Öppen gård, i samarbete med LRF, hos Willmans Potatis i Noret, samt på Frömansgården i Skålö.
− Jag är oerhört nöjd med programmet vi fått ihop. Vi hoppas och tror att det ska finnas något för de flesta smaker, säger Oskar Lundgren.

Se hela helgens program här!

Anna Nyberg, kommunikatör

Senast uppdaterad: 29 september 2016
Uppdaterad av: Anna Sanneviken

Redaktörer - Webmail