2016-10-02


Foto: Anna Nyberg

− Det finns inget annat sätt att beskriva Träffa Vansbro än som en fullständig succé. Arrangemanget blev långt över allas förväntan, säger Vansbros näringslivschef, Oskar Lundgren, efter lördagens Jobb- och Bomässa i Medborgarhuset.
Cirka 700 personer kom− och kommunens byggavdelning fick öppna en intresseanmälan för byggbara tomter på Skamsberget.
− Vi fick helt enkelt så många frågor direkt på plats att vi började samla in kontaktuppgifter.

Det säger Emma Hogander, bygglovshandläggare vid Vansbro kommun.
Hon och kollegan Per-Erik Nilsson fanns på plats på mässan för att svara på byggrelaterade frågor, och med sig hade de den visionära skiss över ett tänkbart nytt bostadsområde för villor på Skamsberget som kommunen låtit ta fram.
− Intresset visade sig vara stort och vi fick jättemycket frågor. Sju familjer var så pass intresserade att de ville skriva upp sig på en lista för att få information när det händer något nytt kring projektet. Jättekul, säger Emma Hogander upprymt.

Även kommunchef Oscar Fredriksson är mycket positivt överraskad över det stora intresset för byggbara tomter på Skamsberget.
− Det är givetvis väldigt roligt. Kommunstyrelsen gav helt nyligen utskottet Leva och Bo i uppdrag att inleda ett planarbete, och det känns självklart bra med en bekräftelse på att det finns ett stort intresse.


Foto: Anna Nyberg.

Ett stort intresse fanns det också för den kulturpromenad på temat Dåtid−Nutid−Framtid som genomfördes längs med Järnvägsgatan på lördagsmorgonen. Ett 50-tal personer valde att gå med på den guidade rundvandringen− som dessutom blev betydligt längre i tid än planerat på grund av de många frågor som ställdes av den intresserade publiken.


Foto: Anna Nyberg.


Kulturpromenaden längs med Järnvägen lockade många. Foto: Anna Nyberg.

700 besökare

I Medborgarhuset inleddes mässdagen med att kommunstyrelsens ordförande, Stina Munters (C), invigde både mässan och den nya Vansbromontern, bland annat innehållande kuriosa från Vansbrosonen Björn Skifs långa karriär. De 20-talet utställarna var vid den tiden redan på plats, redo att ta emot besökarna, som tidigt började strömma till Medborgarhuset.
− Det vi vet med säkerhet är att 500 personer har besökt biblioteket, de har ett automatiskt räknesystem. Men eftersom säkerligen långt ifrån alla mässbesökare var in på biblioteket så vågar vi säga att vi hade cirka 700 besökare under dagen. Det är helt fantastiskt bra, säger Oskar Lundgren.


Det var en strid ström av besökare under hela dagen. Foto: Anna Nyberg.

Utställarna var både lokala företag med rekryteringsbehov, och företag med anknytning till bo- och byggbranschen, såsom mäklare och hustillverkare. Tillsammans hade de utställande företagen 66 lediga jobb att erbjuda på stående fot direkt på mässan, och flera jobbsökande och företag knöt kontakt under dagen. Arbetsförmedlingen fanns också på plats under dagen som en viktig aktör och samarbetspartner.


Foto: Anna Nyberg.

− Vi kan se att det finns en mycket bra mix av olika jobb här i Vansbro, och att mässan även lockat personer från andra delar av landet, konstaterade kommunchef Oscar Fredriksson, vid ett samtal med Reine Johansson från arbetsförmedlingen.

Något för alla smaker
Samtidigt som mässan pågick visade Järna Fotoklubb foton från Vansbro förr och nu inne på biblioteket, Musikskolan bjöd på en fullsatt konsert med dansinslag i Pelarsalen, kommunens förskolor höll vernissage för en egen konstutställning i Grottan, samtidigt som ett bildspel sammansatt av årskurs sju till nio på Smedbergsskolan rullade på en skärm. Dessutom visade Barnens Dagsföreningen aldrig tidigare visade gamla Vansbrofilmer inne på Teatern, och utanför Medborgarhuset fanns räddningstjänst och ambulans på plats, främst till många barns stora glädje. Utöver detta anordnades under helgen också bland annat ett antal nöjesaktiviteter, innan Träffa Vansbro-helgen avrundades på söndagen med Öppen gård, i samarbete med LRF.


Kommunens förskolor hade vernissage för sin egen utställning i Grottan. Foto: Anna Nyberg.


Spännande med brandbil. Foto: Anna Nyberg.

− Vi i arrangörsgruppen måste naturligtvis träffas och sammanfatta alltsammans, men den spontana känslan när vi helt kort har pratat efter lördagens mässa är att vi alla känner att det här måste vi göra igen. Att det kom så mycket folk, och att tongångarna var så himla positiva från både utställare och besökare bekräftar och förstärker bara det vi redan visste: Att Vansbro är på rejäl uppgång. Många vill leva, bo och arbeta här, säger Oskar Lundgren.
Anna Nyberg, kommunikatör

Senast uppdaterad: 2 oktober 2016
Uppdaterad av: Anna Sanneviken

Redaktörer - Webmail