2016-10-04


Fredrik Bertils, i randigt till vänster, visade runt halva besöksskaran, medan brodern Tom tog hand om den andra hälften. Foto: Anna Nyberg.

Höstens andra Företagarfrukost, ett arrangemang i samarbete mellan Näringslivssamverkan och Företagarna Vansbro, hölls på tisdagsmorgonen hos Edvin Larssons Mekaniska. Totalt dök drygt ett 30-tal intresserade företagare, och personer med anknytning till näringslivet i Vansbro kommun, upp för att höra mer om det framgångsrika verkstadsföretaget i Dala-Järna.

Edvin Larssons Mekaniska tog över stafettpinnen efter Hecla IT-lösningar, som arrangerade en frukost i slutet av augusti.
− Det är inte några problem att få lokala företag att ställa upp som värdar för frukostarna; jag har redan fått in anmälan från fyra stycken som vill stå för nästa, konstaterade Mattias Christianson på Näringslivssamverkan.


Foto: Anna Nyberg.

Efter den inledande nätverkande frukosten fick Anneli Hultgren från Vansbro kommuns integrationsenhet, och Håkan Sandbäck, projektanställd av Vansbro kommun, Malung-Sälens kommun och arbetsförmedlingen, några minuter för att berätta om de möjligheter som finns för företag att anställa en nyanländ person, eller erbjuda en praktikplats.
− Finns det intresse hos er för att öppna upp för en nyanländ person så hör av er. Det kan handla om 1 till 40 timmar i veckan, vi avgör från fall till fall, sa Anneli Hultgren.


Anneli Hultgren och Håkan Sandbäck. Foto: Anna Nyberg.

Svårt att rekrytera
Därefter fick Fredrik Bertils och Tom Bertils, som idag driver familjeföretaget Edvin Larssons Mekaniska i fjärde generation, berätta om sin verksamhet.
− Företaget startades år 1946 av vår gammelfarfar Edvin Larsson som var smed. 1960 började de jobba med hydraulik, berättade Fredrik Bertils.


Fredrik och Tom Bertils. Foto: Anna Nyberg.

I dag är hydralcylindrar och gripklor de huvudsakliga produkterna, och företaget har på bara några år gått från sex anställda och en omsättning på 1 miljon kronor, till 35 anställda och en omsättning på 70 miljoner i dag.
− Man kan säga att de senaste två åren har varit väldigt expansiva. Just nu känns det som att vi slår i taket, sa Tom Bertils.
− Vi har köpt åkern här intill och har tagit in en offert på ett nybygge om 1200 kvadrat. Vi har helt fullt i lokalerna nu, trots att vi årligen investerar cirka 5 miljoner kronor, säger Fredrik Bertils.


Foto: Anna Nyberg.

Som många andra företag i Vansbro kommun, berättade bröderna Bertils om svårigheterna i att få tag på kompetent personal, med hänvisning till den låga arbetslösheten.
− Det är jättesvårt att rekrytera, inte minst utbildad personal. Nu har vi precis nyanställt och har för tillfället den personalstyrka vi behöver, men troligen kommer vi snart att behöva rekrytera igen, säger Tom Bertils.

Sedan 2012 äger och driver bröderna Bertils också företaget Edvin Larssons Maskinteknik AB i Falun, före detta Källvikens Maskinteknik.
− Där har vi gått från fyra till nio anställda, konstaterar Tom Bertils.

Varför går det så bra för er?
−Antagligen för att vi har en bra produkt och är ett välskött företag, säger Tom Bertils, och konstaterar att det är enkelt att vara företagare i Vansbro kommun.


Foto: Anna Nyberg.

Morgonträffen avslutades med en rundvandring på de olika avdelningarna i verkstaden.

Anna Nyberg, kommunikatör

 

Senast uppdaterad: 4 oktober 2016
Uppdaterad av: Anna Sanneviken

Redaktörer - Webmail