2010-11-30

Några goda råd för att förhindra att kompostpåsarna fryser fast i det bruna sopkärlet:

Undvik att blöta ner kompostpåsarna.

– Låt alltid vått avfall rinna av ordentligt, innan det läggs i den bruna kompostpåsen. OBS! Det är viktigt att du använder den tillhörande påshållaren. Hållaren hjälper till att transportera bort fukt och gör påsen mindre blöt.

– Byt påse ofta. Lägg med servetter & hushållspapper så hålls påsen relativt torr, eller använd dubbla påsar.

– Fyll inte påsen mer än att den går att rulla ihop ordentligt. Det är viktigt att undvika att avfallet rinner ut i kärlet och sedan fryser fast.

Kyl ned kompostpåsen innan du slänger den i det bruna kärlet.

– Undvik att lägga blöta kompostpåsar direkt i sopkärlet. Bor du i villa, så kan du ställa kompostpåsen utomhus några minuter, förslagsvis i en hink med plastpåse i. På så vis blir ytan på kompostpåsen kall, innan du lägger den i sopkärlet. Det förhindrar bildning av kondens som sedan fryser.

Skaka kärlet då och då.

– Passa på när ni slänger era sopor i sopkärlet ute att ruska loss påsarna, speciellt vid väderomslag och innan tömning.

Minska kontaktytan mellan påse och kärl.

– Lägg t.ex. en tidning eller äggkartong i botten på det bruna kärlet för att undvika att kompostpåsarna fryser fast.

Håll kärlet rent.

– Vid varmt väder, ta vattenslangen och spola ur kärlet, någon eller några gånger per år. Risken för fastfrysning ökar om kärlet är smutsigt.

Om kompostpåsarna ändå har fryst fast i sopkärlet:

– Försök skaka loss dem eller peta med en sopkvast eller annat ”verktyg”. Man kan också låta fastfrysta kompostpåsar ligga kvar i kärlet till nästa tömningstillfälle, kall och fryst kompost gör ingen skada. Men försök då att se till att påsarna är lösa vid nästa tömningstillfälle.

 

Senast uppdaterad: 30 november 2010
Uppdaterad av: kodamera

Redaktörer - Webmail