2012-06-01

Den 1 juni invigdes IKEA:s vindpark på Korpfjället i Äppelbo/Malung. De nio vindkraftverken döptes i samband med invigningen efter nio vardagshjältar i Vansbro och Malung-Sälen.

IKEA:s strävan att bli självförsörjande på el är grunden till att de satsar på vindkraft och vindparken i Dalarna är en del i den miljardsatsning som koncernen gjort:
- Förutom att bli själförsörjande så vill IKEA naturligtvis göra en god affär som förhoppningsvis ska komma kunderna till gagn genom ännu bättre priser på heminredning i våra butiker, sade Peter Agnefjäll från IKEA under invigningen.
 
Vindparken på Korpfjället har varit igång sedan i december 2011 och ska förutom energi också genera en bygdepeng på 0,5 procent av intäkterna tillbaka till bygden.
- Bygdepengen är förstås viktig, och i Vansbro kommun ansvarar Äppelbo Gemenskap för hur pengarna ska användas på bästa sätt, berättade Vansbro kommuns kommunalråd Per-Anders Westhed.
 
De nio vardagshjältarna från Vansbro kommun vars namn numera lånas ut till varsitt vindkraftverk på Korpfjället är:
 
Birgitte Sundqvist, Eldforsen, Vansbro, vindkraftverk nr 3 - Birgitte får utmärkelsen postumt. Hon avled i cancer i februari i år 43 år gammal. Birgitte har en särskild plats i många vansbrobors hjärta. Hon kom till Vansbro i ungdomen och stannade hela sitt liv. Hon var bland annat en samlande och engagerande kraft inom föreningslivet - både inom turism-, idrotts- och ungdomsverksamheten. Hon är ihågkommen som en hängiven och entusiastisk person.
 
Pepe Hernandez de la Rosa, Vansbro, nr 1 - arrangerar sedan cirka 20 år tillbaka Pepes fotbollscup som lockar hundratals barn och ungdomar till Vansbro varje sommar. Pepe beskrivs som en hjälte och vän till alla ungdomar i Vansbro.
 
Gunnar Skålberg, Äppelbo, nr 6 - var en av de främsta eldsjälarna bakom etableringen av det första större vindkraftverket i Dalarna. Gunnars engagemang för vindkraft har haft stor inverkan på hur vindkraft projekteras i Sverige idag, särskilt i inlandet och i skogslandskap.
 
Sven-Åke ”Niklas” Andersson, Äppelbo, nr 4 - har under de senaste 40 åren lagt mycket kraft och energi på att göra vardagen bättre i hembygden Äppelbo. På fritiden har han skapat samlingsplatser för byborna, bättre lokal infrastruktur och allmänna hjälpinsatser - från snöröjning till vedhuggning. Niklas är en hjälpsam själ som alltid har tid för sina medmänniskor.
 
Nils ”BP-Nisse” Åhl, Dala-Järna, 2 - fick sitt smeknamn efter sina många år på BP-macken i Vansbro där han gjorde sig känd som ”den snabbaste servicemannen mellan Stockholm och Sälen”. Han var under tiden han drev bensinmacken en extraordinär service med kunden i fokus. Efter pensioneringen har Nisse fortsatt engagera sig i kommunens föreningsliv och ideella verksamheter.
 
Från Malung-Sälens kommun blev det följande personer som fick namnge vindkraftverken:
Gerhard Larsson, Andersviksberg, nr 13, Hilje Blaauww och Petra van Milligen, Malung, nr 7, Karin Söderbäck, Malung, nr 12 och Catta Hjort, Sälen, nr 9.

 

 

 

 

Senast uppdaterad: 1 juni 2012
Uppdaterad av:

Redaktörer - Webmail