2016-08-31

− Det här har varit en alltigenom oerhört trevlig vistelse. Vi har haft det jättemysigt− och har flera hinkar lingon med oss hem.
Det säger Boel och Gert Skärlina, som i början av veckan spenderade en natt i det romantiska 120-åriga stationshuset i Sågen, cirka tre mil söder om Vansbro. Därifrån gav de sig sedan ut på en dagstur med dressin, som de tredje vinnarna i Vansbro kommuns apptävling.

Det är ungefär 30 mil mellan paret Skärlinas bostad i Norrköping och Vansbro. Men de tvekade inte att spendera drygt fyra timmar i bil för att få lösa in sin apptävlingsvinst hos Station Sågen.
− Vi fick nys om tävlingen när vi var i Vansbro och simmade Vansbrosimningen i somras; Gert simmade för fjärde gången, jag för tredje. Då fick vi syn på Vansbro kommuns tävling i mässtältet och bestämde oss för att vara med. Att vi skulle välja just dressinpaketet var givet, berättar Boel Skärlina och fortsätter:
− Jag har järnvägsblod i ådrorna kan man säga. Min farfar var banvaktare och min far växte upp i olika banvaktarstugor runt om i landet. En av mina farbröder blev sedermera stins och en annan banvaktare.
− Och så har du dessutom en man som är väldigt intresserad av järnvägar, flikar Gert Skärlina in.
−Ja just det, det har jag ju också, säger Boel med ett skratt.

Boel Skärlina cyklade dressin en gång som barn, för Gert var turen med utgångspunkt Station Sågen premiär.
− Det ösregnade när vi åkte hit på måndagen och vi tänkte hur ska det här bli? Men det klarnade upp och vi blev oerhört väl mottagna av Edith van de Haterd här på Station Sågen, fick en god middag och har sovit så skönt. När vi vaknade sken solen och efter en god frukost satte vi oss på dressinen och trampade iväg, berättar Boel Skärlina.

Edith van de Haterd tillsammans med Boel och Gert Skärlina. 

Paret cyklade ungefär 15 kilometer enkel väg, innan de åt den picknickkorg som Edith van de Haterd hade skickat med dem. På vägen tillbaka blev det flera stopp för lingonplockning.
− Det är otroligt mycket lingon i markerna, och de är stora och fina, säger Boel Skärlina.

Både hon och maken Gert är mer än nöjda med vistelsen på Station Sågen i Vansbro kommun, och kommer gärna tillbaka. Edith van de Haterd, som sedan 2006 bedriver bed and breakfast i den gamla stationsbyggnaden i Sågen, bekräftar att även hon är nöjd.
− Det var jättekul att vara med i den här tävlingen, en rolig idé. Det gav också möjlighet för oss turismföretagare att samarbeta; middagen jag serverade här hade Snöå Resort lagat åt mig. Jag har inget tillagningskök här på det viset, berättar hon.

Edith van de Haterd framför sitt Station Sågen. 

1969 stannade det sista persontrafiktåget utanför Station Sågen, men det är fortsatt livfullt på spåret och kring stationen, tack vare Edith van de Haterds turismverksamhet med dressiner.
− Det är ett väldigt trivsamt ställe, säger Boel Skärlina och tittar upp på den vackra gamla byggnaden, innan hon börjar packa in lingonskörden i bilen. Det är dags att åka hem till Norrköping.

Edith van de Haterd i "ankomsthallen" på Station Sågen.

Text och foto: Anna Nyberg, kommunikatör

Senast uppdaterad: 31 augusti 2016
Uppdaterad av: Anna Sanneviken

Redaktörer - Webmail