2016-09-29

Den husinventering som Vansbro kommun låtit göra under hösten har resulterat i sex nya objekt som kommer ut till försäljning i samband med Bomässan under Träffa Vansbro nu på lördag.
− Hade vi haft lite mer tid tror jag det hade lossnat ordentligt, säger projektledaren Åsa Larsson.


Åsa Larsson. Foto: Anna Nyberg.

Bakgrunden till att Vansbro kommun gett Åsa Larsson i uppdrag att inventera hus som står tomma och som kan tänkas säljas eller hyras ut, är den situation av arbetskrafts- och bostadsbrist som uppstått i kommunen. Företagen skriker efter arbetskraft− samtidigt som det knappt finns några bostäder att få tag i.
− Vill vi att det ska flytta hit människor så måste vi ju kunna erbjuda bostäder, säger Åsa Larsson.

Hon har via sociala medier, egna kontakter och med hjälp av Kommunbygderådet lyckats få in tips om cirka 60 hus som står tomma i kommunen. Dessutom har ett tiotal fastighetsägare själva tagit kontakt med henne.
− Utifrån tipsen har vi sedan skickat ut 59 brev till fastighetsägare som enligt uppgift ska ha en fastighet som står tom. I brevet fick husägarna erbjudande om att vara med på Bomässan, antingen fysiskt, eller via en länk till en annons på Blocket eller dylikt. Vi uppmanade dem också att ta kontakt med mäklare och skickade med kontaktuppgifter till de mäklare som är aktiva i kommunen, säger Åsa Larsson.

Sex fastigheter till salu
Inventeringen utmynnande i att en villa i Dala-Järna blev såld redan under projektperioden, genom att fastighetsägaren lade ut en annons på sociala medier. Men till lördagens Bomässa finns nu sex nya fastigheter till salu.
− Fastigheterna finns i olika delar av kommunen; Vansbro, Lindesnäs, Dala-Järna och Äppelbo, och det handlar om villor, gårdar samt en tomt, berättar

Åsa Larsson, som är övertygad om att resultatet hade blivit än mer positivt om projekttiden varit något längre.
−Vi har bara hållit på i någon månad. Bostäder och hem är förenade med mycket känslor, och att bestämma sig för att sälja en bostad är i regel inget man gör ”bara så där”. Om vi gör om det här nästa år, och då arbetar med inventeringen under en längre period, tror jag att det kommer att lossna ordentligt. Då vet folk vad det handlar om, och man har haft lite tid på sig att fundera och känna efter, säger Åsa Larsson.


Så här skulle ett nytt villaområde på Skamsberget kunna se ut. Illustration: Tengbom Arkitekter.

Parallellt med Åsa Larssons inventeringsarbete har Vansbro kommun också börjat titta på tänkbara exploateringsområden för villabyggen. Skamsberget i centrala Vansbro är ett sådant område, där en visionär skiss har tagits fram. Även den kommer att visas upp på Bomässan i Medborgarhuset nu på lördag. Dessutom är kommunens byggenhet på plats för att svara på frågor om bygglov och annat byggrelaterat, en husfabrikör kommer att visa upp sina produkter, och lokala mäklare och banker finns redo för att svara på frågor från så väl presumtiva köpare som säljare.
Anna Nyberg, kommunikatör

 

Senast uppdaterad: 29 september 2016
Uppdaterad av: Anna Sanneviken

Redaktörer - Webmail