2016-12-15


Morgonpuls i simhallen. Foto: Helena Pollack.

Två morgnar i veckan erbjuds gymnasieeleverna vid Vansbro Utbildningscenter frivillig och konstadsfri Morgonpuls. Efter träningen serveras deltagarna en frukostbuffé.
− Vi kör hiit eller spinning på måndagar, och hockey eller simning på torsdagar. Syftet är att öka inlärningsförmågan. Forskning visar att vi lär oss bättre om vi höjer pulsen på morgonen, säger idrottsläraren Helena Pollack.

− Jag tror att alla som tränar kan skriva under på att man blir både piggare och alertare efter ett träningspass. För att främja hälsan och inlärningsförmågan hos våra elever ville vi testa Morgonpuls, fortsätter hon.
Träningen drog igång vecka 45, och hittills har som mest 14 elever deltagit på passen som ligger utanför skoltid.

Förra måndagen var Mohammed Juma Muhammadi ensam om att köra ett hiit-pass; högintensiv intervallträning, med idrottsläraren Fredrik Knuts i gruppträningslokalen på Vansbro Simhall och Gym. Tillsammans gjorde de burpees, hopp, situps och axelpressar under en bestämd tid. Att det inte var fler elever med för dagen störde inte Mohammed.
− Det gör inget, jag tränar för min egen skull. Det är jättebra att skolan erbjuder träning, sa han.


Mohammed Juma Muhammadi och idrottsläraren Fredrik Knuts tränar tillsammans. Foto: Anna Nyberg.

Under torsdagsmorgonens hockey- och simningsträning deltog istället 13 elever.
− Hockeyn har hittills varit populärast, berättar Helena Pollack.


Morgonpulshockey. Foto: Mats Gyllenvåg.

Hög kvalitet
Vansbro Utbildningscenter ingår i Västerdalarnas Utbildningsförbund, VDUF, som Vansbro kommun bildat med Malung/Sälens kommun. Skolan ligger i fräscha lokaler som delas med Lärcentrum, och i dagsläget erbjuds sju nationella program, plus introduktionsprogrammet. Totalt går cirka 170 elever på skolan.
− Vi har en fin gymnasieskola att vara stolta över. Det är roligt att vi kan erbjuda eleverna riktigt fina lokaler, där cafeterian i mitten av byggnaden är en samlingspunkt. Det känns i luften att det är trivsamt. Några elever jag har pratat med säger att det är lugnt här, man sitter och snackar och dricker kaffe på rasterna, det är inga bråk, säger kommunstyrelsens ordförande, Stina Munters (C).


Vansbro Utbildningscenter, Vuc. Foto: Anna Nyberg.

Hon sitter i direktionen för VDUF, som nyligen fick en genomgång kring skolans verksamhet.
− Det blev tydligt att flexibilitet är ett ledord. Trots att det är en liten skola är utbudet stort. Det som gör mig mest glad är det enorma engagemang jag kände från personalen, säger Munters.

Under hösten har VDUF jobbat med marknadsföring inför nästa års gymnasieval, och öppet hus-dagen på Vansbro Utbildningscenter nyligen lockade många blivande gymnasieelever. Den första ansökningsomgången inför hösten 2017 är i februari.
− Det betyder oerhört mycket om våra elever väljer att stanna kvar på hemmaplan för att utbilda sig. Det ställer också krav på att den utbildning vi erbjuder håller god klass. Andelen behöriga lärare på skolan är hög, vilket är en av förutsättningarna för bra kvalitet, säger Stina Munters.

VDUF jobbar för att skapa utbildningar som möter arbetsmarknadens behov och har ett nära samarbete med det lokala näringslivet.

Av 37 avgångselever 2016 lämnade 34 skolan med gymnasieexamen.

Anna Nyberg, kommunikatör

 

 

Senast uppdaterad: 15 december 2016
Uppdaterad av: Anna Sanneviken

Redaktörer - Webmail