2016-12-06


Vansbrosimningens generalsekreterare Jan Palander berättade om verksamheten under näringslivsfrukosten. Foto: Anna Nyberg.

När Vansbrosimningen på tisdagsmorgonen bjöd på företagarfrukost avslöjades en spännande nyhet: Just nu planeras det för test av en helt ny tävlingsutmaning: 10 000 meter simning i öppet vatten.
− Idén är att gå i vid Flögforsen, simma Vanån och till målet i Västerdalälven. OS-distansen är 10 000 meter och det hade varit ett häftigt komplement till våra övriga tävlingar. Vi tror det kan locka en ny målgrupp, sa Jan Palander.

Ett 30-tal företagare kom till Vansbrosimningens herrgård i Vansbro när de i samarbete med Företagarna och Näringslivssamverkan, bjöd in till företagarfrukost. Förutom dagens spännande nyhet, fick deltagarna bland annat veta att Vansbrosimningen har 5,5 personer anställda på årsbasis, att cirka 35 föreningar och 1300 funktionärer är engagerade i arrangemangen, och att all administration kring En Svensk Klassiker sker från kontoret i Vansbro.

I 2016 års upplaga av Vansbrosimningen startade totalt 13 878 personer i något av loppen, och cirka 35 000 personer besökte Vansbro under veckan. Totalt tjänade de inblandade föreningarna omkring 1,5 miljoner kronor, medan det lokala näringslivet håvade in nästan 45 miljoner kronor (2015 års siffror). Vansbrosimningen totalt omsätter 16 miljoner kronor.
− Som ni förstår har ni alla en oerhörd möjlighet att göra något här, vi är positiva till alla initiativ som kan utveckla Vansbrosimningen och Vansbro, sa generalsekreterare Jan Palander.


Ett 30-tal företagare kom till tisdagens frukostträff. Foto: Anna Nyberg.

Han berättade vidare att 40 procent av deltagarna sover kvar i Vansbro i dagsläget, 32 procent av dem stannar till och med i två nätter.
− Men vi har en del att lära och utveckla kring boendedelen, inte minst vad gäller privatboende. Vi har också bestämt oss för att satsa mer internationellt än vad vi gör i dag, och då krävs en bättre paketering. Vi måste erbjuda mer än bara tävlingarna. Många undrar vad mer man kan göra i närområdet, sa Palander.

Vansbrosimningen vill också få igång mer simaktivitet inom Vansbro AIK Simklubb, så att det inte bara ska vara en klubb som arrangerar en tävling och inget mer.
− Därför kommer vi att dra igång ungdomsträning igen efter jul, berättade sportchef Tord Hederskog.

Något annat som Vansbrosimningen arbetar aktivt med är att utveckla tävlingsutmaningarna för deltagarna. På senare år har bland annat triathlon och swimrun tillkommit− och sommaren 2017 ska man alltså testa ett lopp med den olympiska distansen 10 000 meter. Ett antal utvalda simmare är inbjudna att testsimma sträckan torsdagen den 6 juli. Om allt går som planerat kommer loppet att vara öppet för alla sommaren 2018.

Läs pressmeddelandet kring nyheten här.

Anna Nyberg, kommunikatör

 

Senast uppdaterad: 6 december 2016
Uppdaterad av: Anna Sanneviken

Redaktörer - Webmail