2017-05-30

Har du hört talas om Vansbro kommuns fem lokala servicepunkter? De finns i Äppelbo, Dala-Järna, Vansbro, Finmarken och i Nås. Den lokala servicepunkten är en mötesplats där kommunmedborgare och gäster kan få personlig service, rådgivning, hjälp att hitta kontaktvägar, ta del av kommunal information, få hjälp med att boka tider eller fylla i blanketter.
Vi kommer under försommaren att besöka samtliga lokala servicepunkter− och vi börjar i Äppelbo.

I Äppelbo, där det bor cirka 1 000 invånare, har den ekonomiska föreningen Äppelbo Gemenskap funnits sedan 1992. Sedan ett antal år äger de det gamla åldershemmet i byn, och där är det i dag full aktivitet.
− Ja, var ska vi börja, säger ordförande Mary Bäck, på frågan kring vilka tjänster Äppelbo Gemenskap faktiskt erbjuder bygdens invånare.


Anders Moberg, Bibi Jonsson, Eivor Heens, Charlotta Öhrberg och Mary Bäck utgör delar av styrelsen för Äppelbo Gemenskap. Foto: Anna Nyberg.

Först och främst bedriver de personlig och digital service på både kommunal, regional och nationell nivå. Det handlar bland annat om kontorsrelaterade tjänster, möjlighet att nyttja allmänna datorer, tillhandahållande av blanketter, trycksaker och i viss mån även turistinformation.
− Vi lånar även ut böcker. Dels tog vi över de böcker som fanns här i Äppelbo när det kommunala biblioteket stängde, dels erbjuder vi biblioteksservice från biblioteket i Vansbro. Det är bara att beställa vad man vill ha, så levereras böckerna (eller annan media) hit på fredagar, berättar Mary Bäck.


Foto: Anna Nyberg.

En annan service som Äppelbo Gemenskap tillhandahåller är som postombud åt Postnord. Det innebär att du här kan hämta ut och lämna in paket, köpa frimärken och vadderade kuvert till exempel.


Foto: Anna Nyberg

Hyr ut
På andra våningen i det stora huset finns en stor second hand-butik, och där säljs även nytt hantverk. Utanför byggnaden sköter föreningen om en sagostig som riktar sig till hela familjen, en lekpark, samt erbjuder kanotuthyrning.
− Vi har också vandrarhemsboende, samt hyr ut småstugor, en lägenhet, och en gemensamhetslokal. All drift sköts ideellt av olika arbetsgrupper, berättar Mary Bäck.


Second hand-butiken. Foto: Anna Nyberg.

Utöver alla servicefunktioner har Äppelbo Gemenskap även en viktig social roll i bygden, det genom att arrangera utställningar, berättarkvällar, nyinflyttarträffar, vår- och höstmarknad, Trollens dag och en hel del annat.
− Jag tror att det arbete vi lägger ner är uppskattat, säger Mary Bäck, och tillägger att de har ett gott samarbete med övriga föreningar på orten.

Äppelbo Gemenskap har öppet på Älvgården i Äppelbo måndag till fredag klockan 13-18, samt lördagar 11-14.
− På vardagarna har vi två halvtidsanställda som bemannar åt oss, men på lördagarna är det ideellt arbete som gäller, berättar Mary Bäck.


Foto: Anna Nyberg.

Du kan läsa mer om de lokala servicepunkterna via länken: http://www.vansbro.se/invanare/lokala-servicepunkter-0
Och om Äppelbo Gemenskap här: http://www.appelbogemenskap.se/

Anna Nyberg, kommunikatör
 

Senast uppdaterad: 30 maj 2017
Uppdaterad av: Anna Sanneviken

Redaktörer - Webmail