2017-06-15

Den här veckan är det den lokala servicepunkten i Finnmarkens tur att bli presenterad. Den ligger inte lika centralt placerad som de i Äppelbo och Dala-Järna, men är minst lika viktig. För att hitta till servicepunkten i Finnmarken får du ta dig längs vackra grusvägar i naturnära terräng, ända hem till paret Becker/Eriksson på Lövhagen 4.
− Vi har agerat lokal servicepunkt genom Närssjöns Utvecklingsförening i 3,5 år. Vi tycker det fungerar väldigt bra, säger Anita Eriksson.

Enligt de annonserade öppettiderna har den lokala servicepunkten öppet mellan klockan 11 och 14 på tisdagar och torsdagar.
− Men i praktiken är det måndag- till söndagsservice som erbjuds här. Eftersom jag jobbar hemifrån, och därmed nästan alltid är här, så tittar folk förbi lite när som. Det är bara trevligt, säger Anita Eriksson.


Bosse Becker och Anita Eriksson. Foto: Anna Nyberg.

Den lokala servicepunkten driver de i en knuttimrad liten stuga på gården. Därinne finns bland annat dator för utlåning, samt tillgång till skrivare.
− Behöver man hjälp med någon annan kontorstjänst, exempelvis att scanna, så kan vi fixa det också, då vi har ett fullutrustat hemmakontor inne i bostadshuset, berättar Anita.


Foto: Anna Nyberg.

Annars hjälper de bland annat många äldre i närområdet att utföra banktjänster, och finns tillhands vid myndighetskontakter.
− Vi har blivit lite av ett allservicecenter, och tillhandahåller inte alls bara den service vi har avtalat med Vansbro kommun. Istället har det blivit så att det är till oss folk i bygden ringer om allt från bekymmer med sophämtningen, till de problem som kommer att uppstå här inom kort med bland annat trygghetslarmen för de äldre, när Telia stänger ner det fasta telefonnätet. Eftersom jag sitter som representant i Kommunbygderådet blir jag och Anita en slags ”kundupplysning”, där vi för fram bygdeinvånarnas frågor och synpunkter till kommunledningen, säger Bosse Becker.

Vandringsleden är navet

Förutom året-runt-servicen till bygden, så får paret Becker/Eriksson sommartid även besök av en hel del turister. Mycket av det de vill veta handlar om den ekonomiska föreningen Närssjöns Utvecklingsförenings skötebarn: Vandringsleden runt Närssjön.
− Leden i sin helhet är 3,5 mil lång och längs med vägen har föreningen fyra uthyrningsstugor där du som besökare kan hyra antingen bara en bädd, eller en hel stuga för ditt sällskap. Det är också vi i föreningen som ser till att leden är röjd, välmarkerad och i allmänt gott skick. Vi lägger ner mycket jobb på den, men det är väldigt roligt och uppskattat. Alla pengar vi får in på den verksamhet vi bedriver går oavkortat till leden, säger Anita Eriksson.


Foto: Anna Nyberg.

I Finnmarken, som ligger i de sydöstra utkanterna av Vansbro kommun, bor det, lite beroende på hur man räknar, mellan cirka 200 och 250 personer. Hit hör bland annat Örskogen, Sågen, Närsen och Lindesnäs.

Läs mer om våra fem lokala servicepunkter via länken:
http://www.vansbro.se/invanare/lokala-servicepunkter-0

Och om Närssjöns Utvecklingsförening via följande länk:
http://www.narssjon.se/

Anna Nyberg, kommunikatör
 

Senast uppdaterad: 15 juni 2017
Uppdaterad av: Anna Sanneviken

Redaktörer - Webmail