2017-06-08

Vansbro kommun fortsätter presentationsrundan av våra fem lokala servicepunkter. Förra veckan gick besöket till Äppelbo och Äppelbo Gemenskap, den här veckan träffar vi Ja Järna, en aktiv förening som verkar för ett levande Dala-Järna.
− Vi vill få hela bygden att blomstra, säger Stefan Olsson, som på ideell basis sköter den dagliga ruljangsen i föreningens centralt belägna lokal.


Foto: Anna Nyberg.

Föreningen Ja Järna har sina lokaler mitt i centrum, vid Mor Erikes torg, i en fastighet som ägs av Stiftelsen Vansbrohem.
− Vi hyr i vår tur ofta ut vår samlingslokal till andra föreningar och privatpersoner för möten, arrangemang, föredrag eller liknande. Vi har den tekniska utrustning som krävs, berättar föreningens ordförande Björn Lundin.

Fram till för något år sedan bemannade Ja Järna den lokala servicepunkten med en deltidsanställning, men numera sköts öppettiderna på ideell basis.
− Vi har öppet här måndag, onsdag och fredag mellan klockan 9 och 17, och på tisdagar och torsdagar klockan 9-19. Lördag och söndag har vi stängt, berättar Björn Lundin.


Bild från föreningens årsmöte i våras. Från vänster ses Britt-Marie Höglund, Stefan Olsson, Annelie Ström, Gunilla Thomson, Kerstin Danielsson, Hasse Ström, ordförande Björn Lundin, Olle Strid och Tore Herbertsson. Foto: Anna Nyberg.

Är en paraplyförening
Det du som besökare kan få hjälp med hos Ja Järna är bland annat kopiering, tillgång till en dator, skriva ut dokument och att ta kontakt med olika myndigheter.
− Antingen i form av självservice, eller så hjälper vi till så gott vi kan. Vi erbjuder också dataträning för alla vår medlemmar om så önskas, säger Stefan Olsson.

− Dessutom tillhandahåller vi en del broschyrer och annat tryckt material, bland annat åt kommunen. Vi säljer dessutom vykort och Dalalitteratur, förmedlar annonser till Järna-Nytt, erbjuder enklare turistinformation och har en fikahörna. Vi vill att våra lokaler ska vara en träffpunkt, säger Björn Lundin.


Foto: Anna Nyberg.

Ja Järna fungerar också som en slags paraplyförening för ortens andra föreningar, och är inblandade i de flesta arrangemang som sker i Dala-Järna. De har också ett eget evenemang per år; Jolpäronsfesten i september.
− Eftersom vi sitter med i kommunbygderådet för Dala-Järnas räkning så försöker vi lyssna in synpunkter och tankar från andra föreningar i bygden. Vårt mål är hela tiden att verka för Dala-Järnas bästa, säger Björn Lundin.


Foto: Anna Nyberg.

Han berättar att föreningar har cirka 225 medlemmar. Med tanke på att det i bygden bor cirka 2 500 personer hade han gärna sett ett än större medlemsantal.
− Vi kanske borde se till att synas mer i det vardagliga, visa ännu mer att vi faktiskt finns och allt vi gör, säger Lundin självrannsakande.

Samlar information till film
Förutom allt ovanstående erbjuder den politiskt och religiöst obundna föreningen också diverse utställningar i sina lokaler med ojämna mellanrum, och de samarbetar med biblioteksfilialen i Dala-Järna.
−Man kan hämta och lämna böcker hos oss även utanför bibliotekets öppettider, berättar Björn Lundin.

Just nu arbetar föreningen, tillsammans med Dalarnas Museum, med att samla in dokumentation om Järnabygdens historia fram till i dag. Projektet ska så småningom mynna ut i en dvd-film.

Läs mer om våra fem lokala servicepunkter via länken:
www.vansbro.se/invanare/lokala-servicepunkter-0

Och om Ja Järna via nedanstående länk:
www.laget.se/jajarna

Anna Nyberg, kommunikatör
 

Senast uppdaterad: 8 juni 2017
Uppdaterad av: Anna Sanneviken

Redaktörer - Webmail