2017-09-05


Elvaårige Viggo Westerlund tog med sig ett gäng skisser från mötet för att diskutera vidare med sina klasskompisar. Foto: Anna Nyberg.

Ett tiotal personer kom till måndagskvällens diskussionsmöte om den kommande aktivitetsparken i Westbergsparken. Kanske mest engagerad av dem alla var elvaårige Viggo Westerlund, som kom med många kloka tankar.
Mötet inleddes med att samhällsbyggnadschef Thomas Carlsson visade några av de förslagsskisser som finns över tänkbara användningsområden för parken. Det enda som hittills är helt klart är att det finns nästan 1,3 miljoner kronor avsatta för satsningen, och att det blir en lekparksdel för de minsta barnen.

Till den har Carlsson redan köpt in gungställning, sandlåda och ett lektåg− och ytterligare lek- och klätterprylar ska köpas in. Utöver det så ska resten av parkytan fyllas med andra aktiviteter− helst för så många ålderskategorier och intressen som möjligt.
− Jag ser framför mig en park som är tillgänglig, innehåller något för alla och som blir en mötesplats. Det är för att diskutera det här med er, och få höra vad ni tycker att vi ska fylla ytan med, som jag bjudit in till det här mötet, sa Carlsson.


Samhällsbyggnadschef Thomas Carlsson. Foto: Anna Nyberg.

Några idéer som tidigare diskuterats har varit utegym, boulebana, skatepark, parkour och gemensamhetsytor för grillning och umgänge.
Ett utegym tyckte merparten av mötesbesökarna är en bra idé, kanske till och med i kombination med en parkour/klätterdel.
− De två delarna kan till ganska stor del gå in i varandra, menade någon.

Det kom också fram synpunkter på att utegymmet bör ligga i närheten av lekparksdelen för små barn, så att föräldrar ska kunna träna och samtidigt ha koll på sina barn. Överlag var en tydlig synpunkt att funktion ska gå före form, och att hela parken bör vara genomtänkt innan spaden sätts i marken.
− Det känns viktigt att inte göra något förhastat och sätta upp exempelvis lekparksdelen på en gång, och så visar det sig sen att det kanske inte alls var den bästa placeringen, när alla delar är klara, sa någon.

En annan genomgående åsikt var att innan något arbete påbörjas så bör skolorna involveras.
− Vi ska ju lära barnen vad demokrati är, och här har vi ett ypperligt tillfälle, menade någon, och fick medhåll.
− Vad barnen/ungdomarna gillar att hålla på med går ju i vågor, så det bästa är ju att helt enkelt fråga dem.

Thomas Carlsson lovade att ta med sig frågan till skolchef Marit Andersson, för att se hur skolorna kan involveras i processen.

Även för seniorer
Elvaårige Viggo Westlund, som var det enda barnet på plats, tyckte att den idén var utmärkt, och framhöll att barn i alla åldrar förmodligen har många bra inspel att komma med.
− Små barn tycker nog till exempel att det är kul med en inte-nudda-marken-bana, medan ungdomar på gymnasiet troligen har många bra idéer kring hur man bäst bygger ett utegym, sa Viggo, som själv väldigt gärna vill se en parkourbana.
− Fast det behöver liksom inte vara en bana, det räcker med ganska utmanande hinder, sa han, och berättade att han tycker att det är viktigt att man faktiskt kommer och framför sin åsikt, när man får chansen.


Ett tiotal personer i olika åldrar deltog i mötet. Foto: Anna Nyberg.

I övrigt var det flera mötesdeltagare som tryckte på vikten av att det även finns något för seniorer i parken, och att en boulebana troligen skulle vara uppskattad. Även åsikten att det bör finnas gott om sittplatser, en grillplats, och gärna tillgång till rinnande, färskt vatten i parken framkom, liksom att det är stimulerande och kul för den pedagogiska utvecklingen hos barn om parken inte är helt platt och jämn.
− Tillexempel tror jag att det är uppskattat om man anlägger en kulle någonstans i parken, med rutschkana på ena sidan, och möjlighet att åka pulka på den andra. Dessutom brukar det vara populärt bland barn om det finns små asfaltsgångar med svängar och förhöjningar, där man kan köra sparkcykel eller dockvagn och på så sätt öva balans och motorik, sa någon.

Alla var också överens om vikten av att parken handikappanpassas och görs tillgänglig för alla.

Efterlängtad park
Det framkom tydligt att parken är efterlängtad och ett välkommet inslag i kommunen.
− Det är jätteroligt att det här alls är på gång, det är många som har längtat efter en sådan här mötesplats- jättebra!

Thomas Carlsson är i efterhand nöjd med mötet och går nu vidare med de synpunkter som inkommit. Det finns fortfarande möjlighet att lämna synpunkter via kommunens Facebooksida, eller genom att höra av sig till Carlsson per e-post.

Anna Nyberg, kommunikatör
 

Senast uppdaterad: 5 september 2017
Uppdaterad av: Anna Sanneviken

Redaktörer - Webmail