2017-10-02


Björn Skifs tar emot Svenne Rubins på scenen. Foto: Michael Eriksson.

Vilken konsert- och upplevelsehelg det blev i Vansbro när bygdens son, Björn Skifs, 70-årsdag firades i dagarna tre. Fem utsålda konserter och en jubileumsutställning till hans ära blev det− och också ett nyinstiftat artistpris kallat Rocknallen. När priset delades ut för första gången ut under lördagskvällens konsert gick det till Svenne Rubins.

Rocknallen kommer hädanefter att delas ut årligen till en person eller grupp från Vansbro kommun som på ett föredömligt sätt utövar sitt artisteri inom sång, dans, musikal, skådespeleri och/eller musik i Björn Skifs anda; med professionalitet, engagemang och ett tydligt ambassadörskap för sin hemkommun. Framöver kommer mottagaren av priset att utses efter nomineringar från allmänheten. I år var dock det nya priset en hemlighet för alla inblandade ända fram till lördagskvällen, och blev därmed en rolig överraskning.

Svenne Rubins på plats

Det var i samband med att kommunstyrelsens ordförande, Stina Munters (C), höll ett uppskattat tal till jubilaren, som denna kväll närvarade tillsammans med sin familj, som det nya priset presenterades. Musikpriset består av en penningsumma på 10 000 kronor, som första året skänktes av Vansbro Teaterförening. Finansieringen för år två och tre är också löst, och tanken är att det framöver ska vara olika organisationer som står bakom prissumman. Initiativtagare till priset är Åsa Larsson.


Kommunstyrelsens ordförande, Stina Munters (C), och Björn Skifs. Foto: Michael Eriksson.

I år gick alltså priset till Vansbrobandet Svenne Rubins, men följande motivering: ”Med era fantastiska texter fulla av ordlekar och framför allt, i många av dem, berättelser och kopplingar till Vansbro, och för att ni från start byggt ert artisteri på en helt egen stil, vill vi överlämna den allra första Rocknallen – ett musikpris för gott ambassadörskap för Vansbro kommun, för engagemang och för professionalitet helt i Björn Skifs anda”.

Vid överlämnandet av priset fanns hela bandet på plats, och Björn Skifs själv medverkade och överräckte blommor och diplom.
− Det är en stor ära att ta emot det här priset, speciellt med tanke på att Björn Skifs och Svenne Rubins alltid haft en god relation, sa Sven Rubin själv vid utdelningen.


Svenne Rubins bjöd så klart på ett nummer i samband med prisutdelningen. Foto: Michael Eriksson.

En stämning det gick att ta på
Utdelningen av Rocknallen var bara en av överraskningarna under aftonen. När hela det rosade konsertprogrammet hade framförts, och slutnumret− med hela ensemblen på scen− rullade, valde Björn Skifs att själv äntra scenen, hugga tag i en mikrofon, och stämma in i ”Hooked on a feeling”. Vid det laget var stämningen i lokalen så hög att knappast någon hade reagerat om taket faktiskt hade lättat från sina balkar.

En påtagligt berörd Björn Skifs, som i pausen och efter konserten hade fullt upp med att skriva autografer och medverka på selfies med publiken, valde också samtidigt att från djupet av sitt hjärta tacka för all uppvaktning, och berättade hur imponerad han var av alla duktiga musiker, artister och dansare som medverkat under kvällen.


Vansbro kommuns skolchef, Marit Andersson, var påtagligt nöjd över att vara en alla dem som lyckades få en autograf av Björn Skifs under kvällen. Foto: Anna Nyberg.

I Vansbro kommuns sociala kanaler; Facebook och Instagram, har grattishälsningarna till Björn, och hyllningarna till ensemblen, bara fortsatt att strömma in under hela helgen. Den publicerade livestreamen från just slutnumret, där Björn medverkar, har i skrivande stund nått smått otroliga 30 000 personer. Alla filmklipp ligger kvar på facebook.com/vansbrokommun, och hittas också via följande länk:
https://www.facebook.com/pg/vansbrokommun/videos/?ref=page_internal

Anna Nyberg, kommunikatör

 

Senast uppdaterad: 3 oktober 2017
Uppdaterad av: Anna Sanneviken

Redaktörer - Webmail