2017-12-22

Nyårsafton närmar sig, och för vissa är högtiden sammankopplad med fyrverkerier. I Vansbro kommun får man inte använda fyrverkerier närmare än 200 meter från Berghedens äldreboende i Äppelbo, Söderåsens och Bäckaskogs äldreboenden i Vansbro, Solgärdets servicehus i Dala-Järna samt Legolands servicehus och Nåshemmet i Nås. Vad gäller övriga platser vädjar kommunen om ett ansvarsfullt användande av pyroteknik.
I många kommuner är användningen av fyrverkerier betydligt hårdare reglerad än i Vansbro, och ett generöst regelverk ställer än högre krav på hänsynsfullhet och säkerhetstänk.

Åldersgränsen för fyrverkerier är 18 år och ingen person som är yngre än så får lov att köpa, inneha eller använda fyrverkerier. Vuxna är alltid ansvariga; låt aldrig ditt minderåriga barn hantera raketer och langa aldrig fyrverkerier till någon som inte har åldern inne! Det är både straffbart och riskfyllt. 

Tips till dig som vill fyra av fyrverkerier
* Respektera att många medmänniskor av olika skäl upplever fyrverkerier som mycket obehagliga. Även väldigt många husdjur och vilda djur skräms och far illa av smällandet. Undvik därför fyrverkerier med högt ljud och visa hänsyn mot din omgivning genom att låta bli att avfyra fyrverkerier mitt i bostadsområden. Ta åtminstone en liten promenad till utkanten− och håll dig till tiden kring tolvslaget. Många kommer att uppskatta din omtanke!

* Tänk på att alkohol och fyrverkerier aldrig är en lyckad kombination.

* Vuxna ansvarar för att säkerhetsföreskrifterna följs. Låt aldrig barn och ungdomar hantera fyrverkerier.

* Köp enbart fyrverkerier från godkända återförsäljare och välj i första hand miljövänliga sådana, med så låg halt tungmetaller som möjligt

* Tänk på riktning och avstånd från publik och byggnader. Städa upp efter dig.

Här kan du läsa frågor och svar om fyrverkerier på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps, MSB, hemsida.

Här kan du läsa om regelverk och tillstånd på polisens hemsida.

Och du- allt det här handlar om omtanke! Gör vad du kan för att du, de dina, alla medmänniskor och djur ska få en så trevlig, smärtfri och säker nyårsafton som möjligt! God jul och gott nytt år önskar Vansbro kommun!

 

Senast uppdaterad: 22 december 2017
Uppdaterad av: Per Wikström

Redaktörer - Webmail