2017-12-22


Vid årsskiftet går Pepe Hernandez i pension. Foto: Anna Nyberg.

Efter årsskiftet får caféet i Medborgarhuset en ny driftsform. Pepe Hernandez, som drivit Pepes Café i sex år, går i pension och istället blir det personal från kommunens Aktivitetscentrum som tar över verksamheten.

Redan i början av april lämnade Pepe Hernandez in sin skriftliga uppsägning av hyresavtalet till Vansbro kommun.
− Jag fyller 65 år i år och känner att det är dags att göra något annat. Jag fortsätter gärna att jobba 40-50 procent, men för att driva caféet krävs det 120 procent, och det orkar jag inte längre, säger Pepe Hernandez, som lämnar lokalerna den siste december i år.

Pepe, som under sina dryga 30 år i Vansbro, blivit en välkänd profil i kommunen, kommer dock inte att lämna orten.
−Nej! Jag har mina barn och mitt liv här. Däremot säljer jag nog huset och flyttar till en mindre lägenhet istället. Jag planerar att dela min tid mellan Vansbro och Teneriffa, berättar han.

Pepe Hernandez flyttade nämligen från Teneriffa till Vansbro 1985, efter att ha mött sin kärlek; en Vansbrokulla, på den nattklubb där han jobbade på den spanska ön i Atlanten.
− Jag har aldrig ångrat flytten, säger han, även om han tillstår att det ska bli skönt att få njuta av lite mer sol och värme vissa delar av året.

− Jag är en sådan person som inte kan sitta stilla, så det här livet kommer att passa mig bra. Jag kommer att hålla mig sysselsatt. Fotbollscupen Pepes Cup kommer till exempel att leva vidare precis som vanligt, fortsätter han.

Öppnar i början av året
I samband med att Pepe Hernandez sade upp sitt hyreskontrakt, började kommunens fastighetsavdelning att titta på andra lösningar för en fortsatt caféverksamhet i Medborgarhuset.
− Vi ville gärna se en fortsättning för någon form av café i lokalen. Den lösning som vi ansåg vara lämpligast, och som kommunstyrelsen nu också sagt ja till, är att Aktivitetscentrum tar över driften från och med 1 januari 2018, berättar fastighetschef Mattias Hellman.

Aktivitetscentrum är numera samlingsnamnet för de kommunala verksamheter som tidigare hette Dagcenter, Fenix och AME. Aktivitetscentrum driver i dagsläget caféverksamhet på gymnasieskolan i Vansbro. Lokalerna där har dock inte varit tillräckligt väl anpassade för behoven och för att flera personer ska kunna arbeta samtidigt, varför lösningen att flytta caféet till Medborgarhuset är en bättre idé.

Vissa investeringar krävs före det nya caféet kan slå upp portarna, men det beräknas ske i början av nästa år. Planen är att caféet ska hålla öppet dagtid på vardagar, och eventuellt kommer där, förutom fikabröd och smörgåsar, att serveras varm lunchmat som tillagas i Smedbergsskolans kök.

Anna Nyberg, kommunikatör 

Senast uppdaterad: 22 december 2017
Uppdaterad av: Per Wikström

Redaktörer - Webmail