2016-10-17


Tre skogsbränder på en vecka, samtliga orsakade av slarv i samband med släckning av brasor, är inte okej. Nu avråder räddningstjänsten från all eldning i skog och mark. Foto: Räddningstjänsten Vansbro.

Den gångna veckan fick räddningstjänsten i Vansbro rycka ut på inte mindre än tre skogsbränder, vilket är extremt ovanligt så här sent på året. Samtliga bränder startade i efterdyningarna av brasor som tänts i anslutning till älgjaktspass. Ingen person kom till skada vid någon av bränderna, men nu uppmanar räddningstjänsten allmänheten att helt låta bli att elda i skog och mark.

− Det är oerhört torrt i skog och mark och man ska helt enkelt inte elda annat än på anvisade eldningsplatser, där det kan ske kontrollerat och säkert. Även om man tycker att man bygger upp en eldningsplats med stenar runt omkring så att inte elden kan sprida sig i sidled, så går den ändå ner i marken. När man sedan anser sig ha släckt ordentligt kan elden fortfarande ligga och pyra i marken i flera veckor och en brand kan när som helst flamma upp, vilket så klart kan få ödesdigra konsekvenser, säger Niclas Jolhammar, säkerhetssamordnare vid räddningstjänsten.


Niclas Jolhammar, säkerhetssamordnare, räddningstjänsten Vansbro. Foto: Åsa Larsson.

Den som tänder en eld i skogen är själv ytterst ansvarig för att se till att den blir ordentligt släckt. Om det vill sig illa och elden sprider sig och orsakar skador på egendom, eller i värsta fall skadar människor, kan den som tänt elden till och med ställas inför rätta.
− Det kan handla om allmänfarligt vårdslöshet, vilket är ett brott. Rådet är att använda sunt förnuft och att vara försiktig. Just nu bör man inte elda alls i skog och mark, säger Niclas Jolhammar.

Läs mer om allmänfarlig vårdslöshet här.

Anna Nyberg, kommunikatör

Senast uppdaterad: 17 oktober 2016
Uppdaterad av: Anna Sanneviken

Redaktörer - Webmail