2016-10-31


Foto: Mickan Palmqvist. 

Den första snön är på väg in över Dalarna och Vansbro det närmsta dygnet. Det kan därför vara en klok idé att se över sitt hem och sin bil, ta det extra försiktigt i trafiken- och faktiskt kanske till och med avstå icke nödvändiga bilresor. 

Det är SMHI som utfärdat en vädervarning om att stora mängder snö ska dra in över vårt område under tisdagsdygnet. Som privatperson är det därför en god idé att förebereda sig i all enkelhet under dagen. Den kanske absolut viktigaste åtgärden för den enskilde är att se till så att bilen är i vinterdugligt skick, om du ska ska ut och köra under morgondagen. Här kan du läsa mer om reglerna för vinterdäck.

Om du ger dig ut i trafiken, tänk då på att vara extra försiktig; många trafikanter har ännu inte bytt till vinterdäck. Om du inte måste ut och åka med bilen under måndagskvällen, natt till, eller tidig morgon på tisdag, kanske du till och med ska fundera på att låta bilen stå kvar parkerad. För säkerhets skull.

Det kan också vara en god idé att inventera innehavet av snöskyfflar och annan utrustning, så att du vet var de finns när vi i morgon vaknar till ett vinterlandskap. Att vara förberedd underlättar de flesta situationer. Länsstyrelsen Dalarna varnar också för att vädret kan komma att innebära störningar i elförsörjningen.

På tal om förberedelse vill vi återigen påminna om 72-timmarsregeln; skulle du klara dig hemma, utan myndigheters hjälp, i händelse av en kris?

Väderläget kan du följa här. I övrigt är det bara att leta fram overaller, pulkor och skidor och välkomna vintern!

Senast uppdaterad: 31 oktober 2016
Uppdaterad av: Anna Sanneviken

Redaktörer - Webmail