2016-11-14


Den här hjärtstartaren hänger på plan två i Medborgarhuset, precis mitt emot kommunkontorets reception. I huset finns ytterligare en hjärtstartare; direkt innanför entrén till simhallen. Foto: Anna Nyberg.

I förra veckan fick kommunkontorets receptionister Annelie Ytterberg och Mona Hoen öva D-HLR; alltså hjärt/lungräddning med defibrillator, eller hjärtstartare. Utbildningen höll simhallsföreståndaren och deltidsbrandmannen Per Nilsson i. Visste du att räddningstjänsten i Vansbro erbjuder kurser i denna livsviktiga kunskap?

Plötsligt hjärtstopp innebär att hjärtats pumpförmåga av oväntad anledning upphör, och tillståndet leder till att den drabbade förlorar medvetandet och saknar livstecken. Finns det personer i närheten som kan hjärt/lungräddning- och ännu bättre om det finns en hjärtstartare i närheten- så ökar den drabbades chanser att överleva avsevärt. HLR och D-HLR är alltså kunskaper som kan rädda livet på en medmänniska. 

Räddningstjänsten i Vansbro erbjuder kurser i så väl HLR som D-HLR till företag, organisationer, föreningar och grupper av privatpersoner. Är du intresserad av att gå en kurs, kontakta utbildningssamordnare Mattias Ström via e-post eller på telefon 0281-752 28.

På bilden nedan är det Mona Hoen och Annelie Ytterberg, som besökare till kommunhuset möter i vår reception, som går den livsviktiga utbildningen. Kursledare Per Nilsson gav dem väl godkänt efter genomförda utbildningstimmar, och Annelie och Mona känner sig nu trygga i kunskapen kring hur hjärtstartare ska användas om det uppstår en nödsituation. 

I Medborgarhuset finns det två hjärtstartare; en på plan två precis mitt emot receptionen, och en på plan ett, strax innanför entrén till simhallen. Genom att ladda ner appen Rädda hjärtat, som du hittar här, kan du alltid snabbt och enkelt hitta närmsta hjärtstartare, om olyckan är framme.


Foto: Per Nilsson.

 

 

 

Senast uppdaterad: 14 november 2016
Uppdaterad av: Anna Sanneviken

Redaktörer - Webmail