2018-11-08


Mattias Ström, tillförordnad räddningschef i Vansbro, Peter Resare med sin plakett för rådigt ingripande, samt Elisabeth Myregrund från Brandskyddsföreningen Dalarna. Foto: Anna Sanneviken.

– Du handlade utöver vad som kan förväntas, du kan ha förhindrat ett trauma.
Det sa Elisabeth Myregrund, verksamhetsledare på Brandskyddsföreningen Dalarna, när hon på torsdagen uppvaktade privatpersonen Peter Resare som tidigare i år såg till att en skoterbrand inte spred sig till bostadshuset den stod parkerad intill.

Det var i april i år som Peter Resare var på väg hemåt i bil när han plötsligt såg lågor från en tomt i Högosta, strax utanför Dala-Järna.
– Jag känner de som bor där och tänkte först att de hade tänt grillen. När jag hade åkt förbi infarten så kändes det ändå inte riktigt bra, och jag vände och åkte tillbaka, berättar Peter Resare.

När han svängde in på gården såg han att en snöskoter stod i lågor.
– Precis då svängde frun i huset upp på gården. Jag sa till henne att ringa 112 medan jag inventerade vad jag hade i bilen. Samtidigt kom mannen, som hade varit hemma hela tiden men inte märkt något, ut. Jag beordrade honom att sätta sig bakom ratten i bilen, medan jag fick fram en bogserlina som jag fäste på bilen och på den brinnande skotern. Sedan skrek jag: ”Kör!”, berättar Peter Resare.

Insats värd att uppmärksamma
Samtidigt som de fick iväg den brinnande skotern bort från bostadshuset och ut på den öppna gården, hörde de räddningstjänstens sirener.
– Då kände jag att det kommer att gå bra, berättar Peter Resare, när han på torsdagsförmiddagen var inbjuden till brandstationen i Vansbro.

– Peter gjorde helt rätt saker. Hade skotern stått kvar hade branden med största sannolikhet spridit sig till huset, och vi hade fått släcka en villabrand istället för en skoter. I värsta fall hade även människor blivit skadade. Jag tycker att Peters agerande är väl värt att uppmärksamma, säger Mattias Ström, tillförordnad räddningschef i Vansbro.

– Det var väldigt bra att du stannade kvar och agerade, och inte bara larmade och åkte. Du handlade utöver vad som kan förväntas, du gjorde mycket mer än så. Vi vill lyfta fram ett otroligt bra och rådigt ingripande, säger Elisabeth Myregrund.

Vid ett par tillfällen per år uppmärksammar Brandskyddsföreningen Dalarna rådiga insatser, efter lokala nomineringar. Peter Resares nominering är det Mattias Ström som skickat in, och utmärkelsen är den första som föreningen delar ut i år.
– Jag är glad och överraskad. Jag tycker inte att jag gjort något märkvärdigt, jag ser det som att jag bara gjorde min plikt, säger Peter Resare, som uppvaktades med blommor, diplom och en plakett för sin insats.


Foto: Anna Sanneviken.

 

Senast uppdaterad: 8 november 2018
Uppdaterad av: Anna Sanneviken

Redaktörer - Webmail