2016-12-01


Simhallsföreståndaren Per Nilsson pekar och visar på uppvärmningsproblemen. Foto: Anna Nyberg.

−Vi har inte gett upp, men det visade sig vara besvärligare än vi hade trott.
Det säger simhallsföreståndaren Per Nilsson, om försöken att värma upp bassängen med fyra grader för att kunna erbjuda babysim och rehabbad hos Vansbro Simhall och Gym.

Det största problemet är att simhallen inte är byggd för högre temperaturer i vattnet än de 28 grader som normalt hålls i den stora bassängen.
− Man kan tycka det låter märkligt, men hela anläggningen är dimensionerad för de nuvarande temperaturerna. Om man höjer graderna så påverkas både vattenkvalitet, ventilation, luftfuktighet och arbetsmiljö. Just nu undersöker vi om vi på något vis kan ha nytta av en förhöjd temperatur, om vi helt enkelt kan använda den till uppvärmningen, berättar Per Nilsson.

Det kan nämligen vara möjligt i och med anläggningens förbättrade ventilation. För om man bortser från ovanstående problem, så är också själva uppvärmningen ett konkret bekymmer.
−I de två testomgångar vi hittills kört så har vi helt enkelt inte kommit upp så pass mycket i temperatur. Troligen beror det på att den gamla värmeväxlaren från 1981 är igensatt och tät och helt enkelt inte orkar ta hand om värmen från fjärrvärmen ordentligt, säger Per Nilsson.


Den åldrande och bråkande värmeväxlaren. Foto: Anna Nyberg.

En rengöring och service av värmeväxlaren är beställd och kommer att genomföras inom kort.
− Därefter kommer vi genast att köra ett nytt test. Vi hoppas verkligen att vi ska lyckas, och gör vi det kan vi komma igång med babysim och rehabbad i början av nästa år, säger Nilsson.

Normalt sett håller den stora bassängen i simhallen socialstyrelsens rekommenderade 28 grader, men målet är alltså att komma upp i 32 grader på torsdagar.
− Om vi lyckas få till det här så kommer det att vara lite extra varmt och skönt i bassängen redan från onsdag kväll, och det kommer att hålla i sig över pensionärsbadtiden på fredagsförmiddagarna. Vi håller tummarna för att vi ska få det att funka, säger Per Nilsson.


Temperaturmålet är att komma upp i 32 grader. Foto: Anna Nyberg.

Anna Nyberg, kommunikatör
 

Senast uppdaterad: 1 december 2016
Uppdaterad av: Anna Sanneviken

Redaktörer - Webmail