Unikt café firar ett år

– Det roligaste av allt har varit att få följa våra deltagare under det här året och se dem växa, säger Emelie Vigren, ansvarig handledare på ettårsjubilerande Café Unikum.

Tisdagen den 7 maj firar verksamheten ett år med kalas.

Bild

Munir, Emelie Vigren och Marita på Café Unikum ser fram emot ettårsfirandet den 7 maj. Foto: Anna Sanneviken.

Att kommunens Aktivitetscentrum skulle ta över driften caféet i Medborgarhuset när Pepe Hernandez efter många år lämnade lokalerna, var ett politiskt beslut.

– Det behövdes fler verksamheter inom Aktivitetscentrum, och ett café passade väldigt bra, säger Emelie Vigren som anställdes som ansvarig handledare från start.

Målet inom Aktivitetscentrum är att hjälpa människor till arbete och sysselsättning, utifrån var och ens behov. Prioriterade grupper är unga medborgare (16-30 år) med funktionsvariationer, långtidsarbetslösa och nyanlända, och man jobbar utifrån Socialtjänstlagen och/eller LSS.

– Vi har i dagsläget 13 deltagare och min upplevelse är att alla trivs väldigt bra, säger Emelie Vigren, och får medhåll från Marita, som haft sin dagliga verksamhet på Café Unikum från start.

– Jag trivs jättegott och har bra arbetskamrater, säger hon.

Bakar på beställning

Café Unikum serverar dagligen hembakt bröd och fika, samt varm lunch. De tar också emot många beställningar från både privatpersoner och kommunens verksamheter.

– Vi fixar det mesta; från smörgåsar till tårtor, men vi kan inte lova att det blir visuellt lika fina verk som från andra caféer och konditorier. Däremot smakar det bra, säger Emelie Vigren.

Snittar och bubbel

Under ettårsfirandet tisdagen den 7 maj bjuds det på snittar och alkoholfritt bubbel, kommunalrådet Stina Munters (C) håller tal, och det finns möjlighet att köpa lunch.

– Det blir också tipspromenad under eftermiddagen, säger Emelie Vigren.

Senast uppdaterad: 29 april 2019