EU påverkar dig- var med och påverka EU!

Söndagen den 26 maj är det val till Europaparlamentet. Ett val som för många känns avlägset och svårt att sätta sig in i. Men EU påverkar din vardag, varje dag- tag chansen att vara med och påverka EU.

I valet väljer vi som bor i något av EU:s medlemsländer vilka som ska representera oss i parlamentet de kommande fem åren. Men vad är egentligen EU-parlamentet, och vad gör de?

I Europaparlamentet sitter det 751 ledamöter som är valda i allmänna val i EU:s 28 medlemsländer. Ledamöterna representerar folket, och deras viktigaste uppgifter är att bestämma om nya lagar och om EU:s budget. Det är också Europaparlamentet som kontrollerar EU-kommissionen och EU:s ministerråd. Av de 751 ledamöterna kommer 20 från Sverige. Ledamöterna kallas också för EU-parlamentariker.

Rösta i Vansbro kommun

I Vansbro kommun är förtidsröstningen redan i full gång. I dag, fredagen den 10 maj, kan du rösta i Medborgarhusets foajé mellan klockan 15 och 18. För att få rösta ska du:

  • Vara 18 år senast på valdagen den 26 maj
  • Vara svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige, eller
  • Vara medborgare i något av EU:s medlemsländer, men folkbokförd i Sverige, samt ha anmält dig till röstlängden senast den 26 april.
  • Ha med dig ditt röstkort och en giltig id-handling

Om du inte har någon giltig id-handling går det bra att någon annan, som har en giltig id-handling, följer med och bekräftar att du är du.

Alla tider och platser för förtidsröstning, samt öppettider för röstning på valdagen, information om att rösta via ombud och allt annat som rör EU-valet i Vansbro kommun hittar du på vår EU-valssida.

Om EU-valet

Senast uppdaterad: 10 maj 2019