Skopan i marken för fortsatt fiberutbyggnad

Fiberutbyggnaden i kommunen fortsätter och vi har nu satt skopan i marken för att göra klart det så kallade stamnätet. Kvar i dagsläget är de sista sträckorna i Vansbro, Uppsälje och Roddarheden, som ska göras klart inom den närmsta framtiden.

Stamnätet kan beskrivas som just stammen, rotsystemet eller kroppspulsådern i fibernätet vi bygger. Det är de stora förgreningarna. Men för att du ska kunna använda fibernätet hemma i din dator eller surfplatta så behövs också det mer finådriga så kallade accessnätet, som vi också jobbar med planeringen av.

Accessnätet kan beskrivas som trädets grenar, eller som artärerna, och är alltså de delar av nätet som når ända ut till dig som kund. Vi återkommer med mer information om vilka områden som prioriteras så snart vi vet mer. Det är politikerna i kommunfullmäktige som gör den prioriteringen.

Olika faktorer avgör

Viktiga faktorer när vi prioriterar är hur många som bor i ett område, hur många företag det finns där, samt hur många som faktiskt väljer att ansluta sig till vårt fibernät. Ju fler desto mer prioriterat blir ett område, så prata gärna med grannarna och se till att ni är många som vill ansluta sig. På så sätt kan ni vara med och påverka prioriteringsordningen.

Här hittar du vårt villaavtal , 65.3 kB.

Senast uppdaterad: 24 maj 2019