Polisinsats avblåst- det handlade inte om Smedbergsskolan

Dagens stora polisinsats i centrala Vansbro är avslutad. Det visade sig att den man med pistol som någon hade sett utanför Smedbergsskolan, och som polisen larmades om, inte alls bar ett skarpt vapen. Det har heller aldrig funnits något hot mot skolan.

Det var vid strax efter 13.30 i dag som en person larmade polisen och berättade att hen sett en person med pistol utanför Smedbergsskolan. Polisen skickade stora resurser till Vansbro, samtidigt som alla dörrar låstes på Smedbergsskolan- som en ren säkerhetsåtgärd.

Väl på plats kunde polisen ganska snart konstatera att det inte rörde sig om något hot mot Smedbergsskolan, utan att det istället handlade om ett tjafs mellan ett antal yngre män, som råkat befinna sig i närheten av skolan. Polisen kunde snabbt identifiera och få tag på de inblandade, liksom vapnet, som visade sig vara en så kallad soft air gun.

Då samtliga inblandade är under 18 år så har ingen frihetsberövats, utan istället har föräldrar och vår socialtjänst involverats. Polisen fortsätter sin utredning, men lämnar nu Vansbro.

Kopplar in Posom-gruppen

Polisens insatsledare är mycket nöjd med så väl skolans som kommunens agerande under insatsen.

Vi kommer nu att involvera vår Posom-grupp (en resurs för psykiskt och socialt omhändertagande) ifall någon som varit med under dagen behöver stöd från oss. Personer från Posom kommer att finnas på plats i Smedbergsskolans cafeteria mellan klockan 18 och 20 i kväll. Det är bara att gå dit om du känner för att prata med någon.

I morgon kommer Smedbergsskolan att vara öppen och ha undervisning som vanligt.

Senast uppdaterad: 27 maj 2019