Smedbergsskolan hoppas på vanlig skoldag

När eleverna kom till skolan på tisdagsmorgonen hade lugnet åter sänkt sig över Smedbergsskolan, efter måndagens omtumlande händelser.
– Personalen träffades på morgonen och pratade igenom vad vi ska säga till eleverna. Fokus är att det ska bli en vanlig skoldag, säger rektor Camilla Andersson.

Bild

Smedbergsskolan i Vansbro. Foto: Anna Sanneviken.

Det blev en minst sagt annorlunda och omtumlande måndag för så väl elever som personal på Smedbergsskolan, efter larmet om att en person med vad som såg ut att vara en pistol hade setts invid skolan. En stor polisinsats inleddes, och eleverna fick inte lämna skolan innan situationen var utredd.

Det visade sig dock ganska snart att "pistolen" inte var något skarpt vapen, utan en så kallad soft air gun, och att det inte alls handlade om något hot mot Smedbergsskolan, utan ett tjafs ett antal ynglingar emellan, som helt enkelt råkat befinna sig just vid skolan.

Posomgruppen fanns tillgänglig

Situationen upplevdes dock som mycket skrämmande och obehaglig av många, och kommunen kallade snabbt in den så kallade Posomgruppen (en grupp som kallas in vid kriser för psykiskt och socialt omhändertagande), och personer därifrån fanns på plats på skolan under kvällen.

– Men Posomgruppen fick inget att göra, det kom ingen som behövde prata. Men det känns jättebra att vi snabbt kunde erbjuda det stödet om det hade behövts, säger Camilla Andersson.

På skolan inleddes tisdagsmorgonen med ett möte för all personal.

– Vi hade en genomgång kring vad som hänt och pratade sedan igenom hur vi skulle ta emot eleverna på morgonen och vad vi ska svara. Det kommer givetvis att dyka upp många frågor under dagen, säger Camilla Andersson.

Skolhälsovården finns tillgänglig

I respektive klassrum fick varje lärare sedan börja dagen med en kort information om det som hänt, och ta emot de frågor som dök upp i samband med det.

– I övrigt kommer vår skolhälsovårdspersonal att jobba uppsökande under dagen och röra sig runt på skolan för att fånga upp tankar, känslor och behov hos eleverna. I övrigt försöker vi nu att lägga det inträffade bakom oss och hoppas på en så vanlig skoldag som möjligt, avslutar Camilla Andersson.

Anna Sanneviken, kommunikatör

Senast uppdaterad: 28 maj 2019