De får årets Naturpris och Kulturpris

Varje år delar vi ut ett Naturpris till någon eller några som gjort viktiga saker för att rädda värdefulla naturmiljöer i kommunen, samt ett Kulturpris till någon eller några som gjort bra och viktiga saker inom kulturområdet. I år heter pristagarna Roland och Jonny Axelsson, respektive Anders Sandström.

Den som får något av priserna ska ha en personlig anknytning till Vansbro kommun och ska ha gjort något inom respektive område som varit till nytta för kommunen och invånarna. Pristagaren behöver däremot inte bo här. Det kan vara en person eller en grupp av personer.

Priset delas ut av kommunfullmäktige i samband med nationaldagsfirandet, som i år sker vid hembygdsgården i Äppelbo den 6 juni. Priserna består av 10 000 kronor vardera samt ett diplom. När ett pris går till en grupp personer så får de dela på summan.

Vårt Naturpris för 2019 går till bröderna Roland och Jonny Axelsson

För sitt arbete med att levandegöra och upprätthålla en viktig del av kommunens kulturhistoria i Stora Digerliden i Nås, med boställen avlägsna från centralbygderna. För ett envetet arbete med att bevara och återupprätta den finnkultur som är en viktig del av Vansbro kommuns historia. För att de upprätthåller öppna kulturmarker i våra skogsbygder och det som odlades där, och därmed bidrar till att bevara en näst intill försvunnen flora och fauna.

Vårt Kulturpris för 2019 går till Anders Sandström

För sitt breda engagemang för den mångsidiga kulturen och för det ödmjuka, osjälviska sätt han framkallar reaktioner från skratt till musikalisk njutning. För sin skådespelartalang och sin sångröst på revy- och teaterscener, med sin fiol i spelmanslaget och med sin basgitarr i rockbandet Eternal of Sweden under sina framträdanden både inom och utanför kommunen.

Senast uppdaterad: 29 maj 2019