Nederborgstvåor vann brandskyddspris

Andraklassarna vid Nederborgs skola har tagit hem den ärofyllda klassbelöningen i Brandskyddföreningen Dalarnas utbildning Flammys brandsyn i bostaden. Många klasser i årskurs två i länet deltog, och en klass i varje kommun belönades med diplom och 500 kronor.

Bild

Årskurs 2 på Nederborgs skola, tillsammans med Mattias Ström från Brandkåren Norra Dalarna. Foto: Anna Larsson.

Sedan 2012 har Brandskyddsföreningen Dalarna jobbat aktivt för att minska antalet bostadsbränder genom en enkel utbildning för barnen redan i årskurs två. Den lokala räddningstjänsten åker årligen ut till andraklasserna och håller en brandskyddslektion, som avslutas med att eleverna får en Flammytidning.

Eleverna får sedan med sig en checklista hem för att kunna göra en enkel brandskyddskoll därhemma, och klassen får ett tävlingsformulär för att gemensamt lämna in ett tävlingsbidrag. I Vansbro kommun blev det i år årskurs två vid Nederborgs skola i Nås som vann äran och de 500 kronorna.

Köpa glass eller campa

Nyligen var Mattias Ström, distriktschef inom Brandkåren Norra Dalarna, stationerad i Vansbro, på skolan och överlämnade priset, något som barnen tyckte var roligt. Vad klassen ska göra med prispengarna fanns det olika förslag kring, bland annat att köpa glass eller åka ut och campa.

– Eleverna fick dessutom varsin Flammykortlek som de kan spela memory med och även "Svarte Petter", fast omdöpt till "Eld-Petter". Alltsammans var mycket uppskattat av barnen, berättar läraren Anna Larsson.

Senast uppdaterad: 19 september 2019