Ännu mer rörelse på Myrbacka skola

Sedan i höstas har Myrbacka skola i Dala-Järna satsat på mer fysisk aktivitet på skolan. Nu utvecklar de konceptet ytterligare genom bland annat skolgårdsspel och asfaltscurling.

Bild

Här spelar eleverna sin version av "Snabba händer", känt från tv-programmet Mästarnas mästare. Foto: Erica Håll.

– Ju mer vi rör oss, ju bättre fastnar kunskapen. Det visar den samlade forskningen på området, sa Helena Kristiansson, idrottslärare och initiativtagare till aktiviteterna, i höstas.

Samtidigt berättade hon att varje morgon på Myrbackaskolan numera börjar med någon form av fysisk aktivitet utomhus.

– På det sättet får barnen både röra på sig och lite frisk luft innan skoldagen startar.

Utöver det införde skolan samtidigt mer rörelse i schemat överlag. Bland annat delades en lång idrottslektion upp i två, och långa, tunga lektioner avbryts numera för en kort stunds rörelse.

Satsar vidare på fysisk aktivitet

- Eleverna i årskurs fyra har fått måla stora spel på skolgården. Det handlar om Fia med knuff, Fyra i rad och Snabba händer, som man spelar i Mästarnas mästare. Vi har också asfaltscurling på skolgården. Allt handlar om att erbjuda fler alternativ till fysisk aktivitet, säger läraren Erica Håll.

Hon berättar att personalen upplever att det är mer fart på eleverna om morgnarna nu för tiden, att det är ett bättre utomhusklimat, och att eleverna är mer benägna att hitta på saker på rasterna.

Myrbacka är en 4-6-skola med cirka 100 elever.

Senast uppdaterad: 19 september 2019