Josefs och Jonatans skulpturförslag pryder rondellen

Vansbro kommun har fått ett nytt landmärke; en 6,5 meter hög skulptur som pryder rondellen vid den östra infarten till Vansbro. Skulpturen är gestaltad utifrån ett urpsprungligt förslag som sjätteklassarna Josef Lundkvist och Jonatan Eriksson ritade för tre år sedan. I dag fick Josef se skulpturen tillsammans med Emil Bengtsson och Tomas Olsson som gjort verklighet av ritningarna.

En ung kille som står intill en skulptur.

Josef Lundkvist var bara tolv år när han tillsammans med kompisen Jonatan Eriksson ritade det vinnande förslaget till rondellutsmyckning. Foto: Anna Sanneviken.

För tre år sedan, när den nya E16-sträckningen fortfarande befann sig på planeringsstadiet, utlyste Vansbro kommun en tävling bland våra skolor för att få förslag på hur en konstnärlig utsmyckning i den nya rondellen skulle kunna se ut. Av 160 förslag utsågs de dåvarande sjätteklassarna Josef Lundkvists och Jonatan Erikssons till vinnare. Killarna hade ritat en skulptur som tagit tydligt intryck av Vansbrosimningens logotype och som därmed knyter an till kommunens största evenemang.

Några år har passerat, nya E16 har växt fram, och killarnas förslag har av olika skäl blivit liggande i en låda– tills kommunen fick en ny tillförordnad samhällsbyggnadschef.

– Jag åkte förbi rondellbygget och tänkte att "där skulle det varit någon konstnärlig utsmyckning". Jag kände inte till tävlingen, då den var innan min tid. När jag förstod att det faktiskt fanns ett riktigt bra förslag så bad jag vår kulturchef Monica Danielsson att titta lite närmare på det- kunde vi gå vidare med förslaget? berättar Per-Erik Nilsson.

Förfinade förslaget

I egenskap av privatperson satte sig Monica Danielsson ner och förfinade förslaget.

– Jag gjorde en riktig illustration av det, och vävde in element som ska föra tankarna till kurbits bland annat, berättar Monica Danielsson.

En man och en kvinna som tittar på ritningar tillsammans

Per-Erik Nilsson och Monica Danielsson. Foto: Anna Sanneviken.

För Per-Erik Nilsson inleddes en lång process av dialoger med Trafikverket- som tog på sig att betala för konstverket, vars prislapp landar på cirka en halv miljon kronor.

Mäktig pjäs

– Det ligger ganska mycket arbete bakom. Bland annat har vi monterat ihop hela skulpturen på plats i verkstaden en gång, för att sedan ta isär den igen inför lackning och transport, innan vi i onsdags monterade upp den på plats i Vansbro, säger Emil Bengtsson, som tillsammans med kollegan Tomas Olsson på företaget Dala Skärteknik AB har byggt konstverket.

Det är en mäktig pjäs gjort i tåligt syrafast stål; 6,5 meter hög och 3,6 meter bred. Bara kulan i toppen är en meter i diameter.

– Det behöver vara lite storlek om det ska synas i ett sådant här sammanhang, säger Tomas Olsson.

Två män som pekar mot en staty.

Emil Bengtsson och Tomas Olsson är nöjda med skulpturen de byggt. Foto: Anna Sanneviken.

Och Josef Lundkvist då- vad tycker han om att få se "sin" skulptur förverkligad (Jonatan Eriksson har själv valt att inte medverka) då?

– Jo men det känns väl bra. Jag hade faktiskt glömt bort att vi hade ritat den där, tills du hörde av dig, säger han, och tar uppmärksamheten med ro.

En skiss över ett tänkt konstverk.

Så här såg killarnas ursprungsförslag ut. Foto: Anna Sanneviken.

Senast uppdaterad: 23 september 2019