Muhammad berättade om sitt öde och sitt mod

Det blev en kväll där publiken berördes starkt; dels av berättelsen i sig, dels av en modig kille som med tårarna rinnande delade med sig av sin historia. I onsdags kväll besökte Muhammad J Muhammadi Vansbro bibliotek.

Bild

Muhammad J Muhammadi föreläste på torsdagskvällen på Vansbro bibliotek. Foto: Monica Danielsson.

44 personer besökte biblioteket och fick lyssna till den starka berättelse som Muhammad J Muhammadi, Vansbro, delade med sig av. Han är en 19-årig kille från Pakistan, med ursprung i Afghanistan, som har en svår uppväxt bakom sig.

Muhammad har utsatts för det som kallas bacha bazi, ett "kulturarv" som går ut på att unga pojkar utnyttjas av mäktiga, rika män. Pojkarna tvingas bland annat att dansa för männen, de våldtas och- som i Muhammads bästa väns fall- de misshandlas och mördas.

Har skrivit böcker

Muhammad lyckades lämna sin fruktansvärda situation, och kom till Sverige som flykting år 2015, 15 år gammal. I dag, 19 år gammal, har Vansbrokillen släppt två böcker om sitt öde. I ”Ska vi dansa” och ”Jag står inte ut men jag slutar aldrig kämpa”, får läsaren ta del av vad som hände.

Det var också med utgångspunkt i sina böcker som Muhammad, på temat civilkurage, berättade om sina erfarenheter för publiken på Vansbro bibliotek.

Fått utmärkelse

Muhammad J Muhammadis styrka, civilkurage och mod gjorde att han tidigare i år fick ta emot en utmärkelse för "Ungt kurage" från Raoul Wallenberg Academy. Han är i dag en Raoul Wallenberg-ambasssadör.

Muhammads slutord under kvällen var:

– Civilkurage är en mänsklig skyldighet!

Senast uppdaterad: 20 september 2019