Bäst i Dalarna- Vansbro 49:a i näringslivsrankning

Vansbro kommun klättrar 22 placeringar i Svenskt Näringslivs ranking över landets företagsklimat och går om Rättvik som stannar på plats 53.

– Fantastiskt roligt, och ett kvitto på att vi är på rätt spår- och på att företagen i vår kommun har en jättegod utveckling, säger Oskar Lundgren, näringslivschef i Vansbro.

Fyra personer som står framför kommunhuset.

Kommunalrådet Stina Munters (C), Henrik Navjord från Svenskt Näringsliv, Oskar Lundgren, näringslivschef i Vansbro och Catarina Willman, kommunchef. Foto: Anna Sanneviken.

Placeringen är Vansbros bästa i rankingen någonsin, och kommunen är också en av 42 i landet som får 4,0 i betyg och det sammanfattande omdömet ”bra” i rankingen totalt.

Positiva enkätsvar

Vi kunde redan i maj berätta att mycket tydde på en bra placering i årets ranking, då Svenskt Näringsliv presenterade resultatet för enkätdelen i undersökningen. När alla svar hade vägts samman fick Vansbro bäst betyg i Dalarna och det sammanfattande omdömet blev 4,2 på en 6-gradig skala. Även det är det högsta betyget kommunen någonsin fått i undersökningen.

– Mycket glädjande, enkätsvaren är egentligen det viktigaste för oss, där är det företagarna själva som bedömer vårt arbete. Det är det enda vi kan påverka, säger Oskar Lundgren.

Rankingen totalt väger nämligen även in statistiska faktorer som exempelvis infrastruktur, närhet till flygplats, geografiskt läge och andra parametrar som är svåra att påverka, och där Vansbro kommun har ett mindre gynnsamt utgångsläge.

Vågar satsa i positiv miljö

– Om företagarna har en positiv inställning och tycker att det är bra att vara företagare här, så vågar de också satsa. Det gäller att förstå kopplingen mellan ett fungerande lokalt näringsliv och skatteintäkter som skapar en positiv utveckling i hela kommunen, säger Lundgren.

Både han och kommunalrådet Stina Munters (C), påpekar dock att det är viktigt att aldrig stanna upp och känna sig nöjd- det gäller att fortsätta sträva framåt och uppåt. Det gör kommunen bland annat genom arbetet med en ny näringslivsstrategi och en fortsatt satsning på projektet Främjande myndighetsutövning, där målet är att underlätta för företagarna att göra rätt.

”Otroligt imponerande”

På tisdagsförmiddagen var Henrik Navjord från Svenskt Näringsliv på plats i Vansbro för att fira framgångarna.

– Det är ett otroligt imponerande och inspirerande resultat. Många kommuner kommer att vilja veta mer om vad ni gjort. När det handlar om det sammanfattande omdömet från enkätdelen, som står för en tredjedel av det totala rankingresultatet, hamnar ni på plats 18 i landet. Det är fantastiskt bra jobbat!

När Näringslivssamverkan startades år 2006 var ett uttalat mål att klättra i Svenskt Näringslivs ranking. År 2008 låg kommunen på plats 274.

Till rapporten (Svenskt Näringsliv) Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 24 september 2019