Legorobotar utmanar Vansbroelever

På lördag åker tio spända högstadieelever från Smedbergsskolan till Borlänge för att tävla i First Lego League; en programmeringstävling där det gäller att skickligast ratta en legorobot.

Bild

Eleverna Elin Andersson och Solin Dogan med sin modell för en "smart kafeteria". Foto: Per Wikström

Det hela började med att skolans IKT-pedagog (IKT står för informations- och kommunikationsteknik), Helena Ersbjörs-Danielsson, ansökte om pengar från olika fonder för att kunna köpa in teknikprylar som kan användas för programmeringskurser. Via Ljungbergsfonden fick Smedbergsskolan en summa att köpa in Legorobotar för- men ett villkor för att pengarna skulle betalas ut var att ett gäng elever skulle vara med och tävla i First Lego League i Borlänge.

‒ Så här är vi nu, säger NO-läraren Sara Eriksson, som tillsammans med kollegan Marit Håkansson Morén är lagledare.

Finslipning pågår

I onsdags träffades eleverna från årskurserna 7, 8 och 9 för att finslipa teamet inför lördagens tävling.

‒ Vi har jobbat med programmeringen av robotarna under tre heldagar inom ramen för ämnet elevens val. Det handlar bland annat om att ”lära” robotarna att åka, svänga och lyfta saker. Under lördagens tävling ingår flera olika moment, till exempel ska robotarna ta sig igenom en bana, en slags spelplan, där de ska utföra olika moment och uppdrag som vi fått veta på förhand. Det handlar om att lyfta någonting, tippa någonting och så vidare. Det är den programmeringen vi jobbat med och som vi nu finjusterar, säger hon.

I tävlingen ingår också ett uppfinningsmoment, där Vansbroeleverna fick rösta fram gruppens bästa förslag, som blev skolans tävlingsbidrag. Det står tjejerna Elin Andersson och Solin Dogan bakom, och det handlar om en ”smart kafeteria”.

‒ Det är ofta långa köer till kafeterian och eftersom vi ibland har korta raster kan det vara svårt att hinna med att köpa något. Vår idé går ut på att en robot ska kunna hjälpa till att göra kafeterian mer effektiv, säger Solin Dogan.

Idén ska de presentera för en jury på lördag.

‒ Det känns kul men lite nervöst, säger de.

Högstadieelever bredvid legorobotar

Några av eleverna vid sina legorobotar. Foto: Per Wikström

Kan gå vidare till Danmark

På lördag är det alltså dags för tävling i Borlänge och vinnaren går vidare till en final i legots hemland Danmark, närmare bestämt i Köpenhamn.

‒ Det här har varit väldigt roligt att jobba med, och robotarna får vi ju behålla. Vi kommer definitivt att fortsätta att arbeta med programmering, säger läraren Sara Eriksson.

Senast uppdaterad: 7 november 2019