...Mikael Ilar, Dala-Järna, som på torsdag kväll ”låser in sig” i annexet vid hotellet i Dala-Järna för att i fyra dygn direktsända en lokal upplaga av Musikhjälpen. I år är målet att samla in minst 100 000 kronor till SVT:s, SR:s och Radiohjälpens insamling som pågår veckan ut.

Hur började allt det här?

– Vi körde en livesändning med lite musik och snack på Youtube för två år sen, samtidigt som Musikhjälpen pågick. Egentligen hade vi ingen direkt tanke bakom det, men det slutade med att vi samlade in 22 000 kronor som vi skänkte till Musikhjälpen.

Berätta mer!

– Förra året utökade vi till en hel helg, bjöd in musikgäster, och lyckades samla in 50 000 kronor. I år satsar vi ännu större och kör torsdag kväll till söndag eftermiddag, har många inbjudna musikgäster, har bett lokala butiker och företag om hjälp med sponsring och hoppas på att kunna samla in 100 000 kronor.

Mikael Ilar (Foto: Privat)

Vilka är ”vi”?

– Vi är sju barndomskompisar. Förutom jag själv är det Stefan Ilar, Dennis Hermansson, Johan Eriksson, Markus Sköld-Eriksson, Mattias Holm och Tomas Morén.

Berätta mer om vad som kommer att hända under sändningen?

– Vi kommer att köra tävlingar och auktioner, hitta på lite tokigheter när vi når vissa mål och i övrigt blir det mycket musik och även besök av gäster. Vill man komma förbi och skänka något som vi kan auktionera ut eller bidra på något annat sätt är man hjärtligt välkommen. Bland våra musikgäster som kommer och spelar live kan nämnas In Mourning, Erik Runeson, Lina Hansson och Järna-Elvis.

Ni ska sända dygnet runt på Youtube- hoppas ni på publik även utanför kommungränsen?

– Absolut! Vi har annonserat i sociala medier och hoppas på att nå ut till hela Dalarna. Det börjar pirra rejält nu när det närmar sig. Vi har fått oerhört positiva reaktioner för att vi gör det här och det känns väldigt roligt att kunna hjälpa till.

Hoppas ni kunna sätta Vansbro kommun på Musikhjälpenkartan i och med er insamling?

– O ja! Förra året kom vår insamlingsbössa på omkring plats 50 av 100 000 digitala bössor, i år satsar vi ju på dubbelt så mycket pengar, och därmed en mycket bättre placering. Det här är, så vitt vi vet, det största insamlingsinitiativet till Musikhjälpen i kommunen.

Stort lycka till!

– Tack!

Temat för Musikhjälpen i år är ”Sex är inte ett vapen”, och alla pengar som samlas in ska användas i arbetet mot sexuellt våld i krig.

Till den lokala Musikhjälpeninsamlingen Järna Live Länk till annan webbplats.

Till Musikhjälpens webbplats Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 10 december 2019