Gott nytt säkert år!

I morgon är det nyårsafton, och för vissa är högtiden förknippad med fyrverkerier.

Tänk på att det sedan 1 juni i år inte är tillåtet att skjuta av raketer med styrpinne- om du inte har tillstånd från kommunen och har gått en särskild utbildning. Kravet gäller även för raketer som köptes före lagändringen. 

Bild

Tänk på att det finns nya regler kring fyrverkerianvändning sedan i somras.

I vår kommun får du inte använda fyrverkerier närmare än 200 meter från Berghedens äldreboende i Äppelbo, Söderåsens och Bäckaskogs äldreboenden i Vansbro, Solgärdets servicehus i Dala-Järna samt Legolands servicehus och Nåshemmet i Nås. När det gäller andra platser finns det inga förbud, men vi ber dig att vara ansvarsfull och visa hänsyn.

I många kommuner är reglerna mycket hårdare än i Vansbro. När reglerna är generösa så ställs det höga krav på att du som använder fyrverkerier är hänsynsfull och tänker på säkerheten.

Nya nationella regler

Åldersgränsen för fyrverkerier är 18 år och ingen person som är yngre än så får lov att köpa, ha eller använda fyrverkerier. Vuxna är alltid ansvariga. Det är både straffbart och farligt att langa fyrverkerier eller låta barn hantera dem.

Kom också ihåg att det sedan i somras krävs tillstånd från kommunen (i vår kommun är det Brandkåren Norra Dalarna Länk till annan webbplats. som ansvarar för tillstånden) samt att du ska ha gått en särskild utbildning för att få skjuta av raketer med styrpinne. Det gäller även raketer som är köpta före lagändringen. Det betyder att har du inte ett tillstånd klart i dag, får du inte skjuta raketer med styrpinne under nyårshelgen. Brandkåren hinner inte hantera några nya ansökningar nu.

Tips till dig som vill använda fyrverkerier

  • Respektera att andra av olika skäl kan tycka att fyrverkerier är obehagliga. Även väldigt många husdjur och vilda djur skräms och far illa av smällandet. Undvik därför fyrverkerier med högt ljud och visa hänsyn mot andra genom att låta bli att avfyra fyrverkerier mitt i bostadsområden. Ta åtminstone en liten promenad till utkanten- och håll dig till tiden kring tolvslaget. Många kommer att uppskatta din omtanke!
  • Tänk på att alkohol och fyrverkerier inte hör ihop.
  • Vuxna ansvarar för säkerheten. Låt aldrig barn och ungdomar hantera fyrverkerier.
  • Köp bara fyrverkerier från godkända återförsäljare och välj i första hand miljövänliga varianter, med så låg halt tungmetaller som möjligt.
  • Tänk på riktning och avstånd från publik och byggnader och städa upp efter dig.

Allt handlar om omtanke! Gör vad du kan för att du, de dina, andra människor och djur ska få en så trevlig, smärtfri och säker nyårsafton som möjligt. Gott nytt år!

Årtalet 2020 skrivet i snön.
Senast uppdaterad: 30 december 2019