På Familjecentrum möts stora & små

Det är måndag morgon strax före klockan nio när Ingrid Olars-Persson öppnar dörren till Familjecentrum för första gången den här veckan.
– Vi erbjuder en mötesplats för föräldrar och barn i Vansbro kommun. Hit är alla familjer välkomna, berättar hon.

Familjecentrum är ett samarbete mellan Vansbro kommun, Svenska kyrkan och Region Dalarna och är vår kommuns variant av "öppen förskola". Hit är föräldrar med barn i åldrarna 0 till sex år välkomna för att umgås, sjunga, leka och pyssla. Familjecentrum håller till i församlingsgården i Vansbro, men är en helt religiöst obunden verksamhet. Här jobbar förskolläraren Ingrid Olars-Persson sedan höstterminsstarten, och har vissa dagar förstärkning av församlingsassistenter från kyrkans familjeverksamhet. Ingrid Olars-Persson är anställd av Vansbro kommun på halvtid.

– Jag brukar inte ha någon färdig plan för dagen, utan anpassar aktiviteter och upptåg efter vilka barn och föräldrar som är på plats. Jag har dock alltid gitarren med mig och för det mesta brukar det bli en sångstund. Annars leker, ritar, pysslar vi med lera eller gör något säsongsanpassat, berättar Ingrid Olars-Persson.

Hela Familjecentrums verksamhet är gratis och öppen för alla, det är bara för familjer att komma och gå som de vill under öppettiderna.

– Måndagar, onsdagar och torsdagar har vi öppet för åldersgruppen 0-6 år. Tisdagar är för de allra minsta, då har vi Babycafé för föräldrar och bebisar upp till 18 månader, berättar Ingrid Olars-Persson.

Följer läget

Besöksantalet på Familjecentrum skiftar, och just nu märks det att det pågår en pandemi- folk är mer försiktiga med sina kontakter. Dessutom var Familjecentrum stängt under nästan hela våren på grund av covid-19, och kanske vet inte alla ännu att verksamheten är öppen igen.

– Vi följer så klart utvecklingen kring smittspridningen, men just nu är det öppet som vanligt. I mån av fint väder kommer vi att försöka vara utomhus en del även under vintern. Jag uppmanar alla att hålla koll på vår Facebooksida för att få uppdateringar om vad vi hittar på och om vi exempelvis tänkt vara ute, säger Ingrid Olars-Persson.

Ibland får Familjecentrum besök av personal från BVC, MVC, kommunens individ- och familjeomsorg och av specialpedagog. Tanken är att man i ett mer avslappnat forum ska kunna ställa frågor och få stöd i sitt föräldraskap. Men allra mest är Familjecentrum en viktig mötesplats för sociala utbyten mellan föräldrar och barn som annars kanske inte hade träffats.

Stanna hemma om du är sjuk!

Är du eller ditt barn förkylda stannar ni givetvis hemma till dess att ni är friska. För tillfället gäller det minsta lilla symtom.

Faktaruta

Öppettider Familjecentrum

Dag

Tid

Åldersgrupp

Måndag

9-12

0-6 år

Tisdag

9-12

0-18 månader

Onsdag

9-12

0-6 år

Torsdag

9-12

0-6 år

 

Adress: Vansbro församlingsgård, Förrådsgatan 2, Vansbro.

Senast uppdaterad: 4 november 2020