Max åtta får samlas

Från och med i dag är förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare. Det enda undantaget som gäller nu är för begravningar, där max 20 personer får delta.

Regeringens beslut Länk till annan webbplats. innebär att polisen kan ställa in eller upplösa en allmän sammankomst eller offentlig tillställning med fler än 8 deltagare. Den som anordnar en tillställning som bryter mot förbudet kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

Beslutet ligger i linje med förbudet av alkoholförsäljning efter klockan 22.00 Länk till annan webbplats. som trädde i kraft i fredags. Det handlar om att komma åt smittspridning på barer och restauranger som enligt Folkhälsomyndigheten är riskmiljöer för smittspridning.

Undantaget för sammankomster för religionsutövning som hålls med anledning av dödsfall Länk till annan webbplats., gör det möjligt att hålla begravningsgudstjänster, urnsättningar och motsvarande med maximalt 20 personer samlade. Undantaget gäller oavsett vilken trosinriktning det handlar om.

Senast uppdaterad: 24 november 2020