Hög smittspridning i Vansbro

Under vecka 52 hade Vansbro kommun den näst högsta andelen konstaterade covid-19-fall i hela Sverige. Nu är det därför extra viktigt att vi alla följer myndigheternas råd och riktlinjer.

Bild

Bildtext (Ändras i inställningar och glöm inte alt-text)

Det är aktuell statistik från Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats. som visar de oroande siffrorna. Baserat på 10 000 invånare (ett mått som används av Folkhälsomyndigheten för att kunna jämföra kommuner på ett rättvist sätt) hade Vansbro kommun under vecka 52 113 konstaterade covid-19-fall. I omräknade tal, baserat på kommunens verkliga befolkning, handlar det om 77 konstaterade sjukdomsfall.

– Det är riktigt att Vansbro sticker ut lite för tillfället, men så har det sett ut i andra, närliggande kommuner tidigare också. Det är många faktorer som samverkar till att det blir så här, och på en liten ort slår det snabbare igenom i statistiken om exemplevis en lokal arbetsplats får ett utbrott, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare vid Region Dalarna.

Han tror inte att den ökade genomströmningen av turister är det som syns i de här siffrorna:

– Nej, det tror jag inte. Det här är siffror som gäller vecka 52, alltså 14-20 december, och med tanke på inkubationstiden på en till två veckor så ligger det för tidigt i tid för att tro att det är Sälenturisterna som påverkar just de här siffrorna.

Anders Lindblom berättar vidare att Vansbro kommun däremot inte sticker ut i siffrorna gällande sjukhusvård för covid-19.

– Nej inte alls. Enligt den rapport jag har från vår analysavdelning är det totalt en person från Vansbro kommun som vårdats på sjukhus för covid-19 under 2020.

Dina skyldigheter

Du har ett personligt ansvar för att skydda dig själv och andra mot spridningen av covid-19. Från och med 14 december är du bland annat skyldig att:

  • Stanna hemma vid minsta symtom.
  • Endast umgås med dem du bor tillsammans med eller ett fåtal, utvalda familjemedlemmar eller vänner.
  • Hålla avstånd till alla andra människor, både inom- och utomhus.
  • Handla ensam, så snabbt och så sällan du kan.
  • Jobba hemifrån så ofta du kan.
  • Resa på ett smittsäkert sätt.
  • Tvätta händerna ofta och noggrannt.

Till de skärpta nationella råden i sin helhet på webbplatsen Krisinformation.se Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 19 januari 2021