Behöver bli bättre på avstånd

Under hela pandemitiden har vårt miljökontor gjort tillsyn hos olika verksamheter kring hur restriktionerna följs. Under sportlovsveckorna har de satsat extra på tillsyn hos matställen i kommunen. Resultatet? Mycket fungerar bra, men mycket kan också bli bättre. Inte minst kan vi som bor här skärpa oss lite mer.

Bild

Vi som bor i Vansbro kommun behöver bli lite bättre på att hålla avstånd till varandra.

– Det var en synpunkt vi fick in från ett av matställena vi besökte i söndags, att det är inte turisterna som skapar den värsta trängseln- det är vi lokalbor som gör det. Vi har en förmåga att stanna och prata som vanligt inne hos näringsidkarna, är lite dåliga på att bara gå och handla en och en och kan bli bättre på att hålla avstånd i allmänhet, säger miljöchef Stina Jakobsson, om leder tillsynsarbetet.

Vid inspektionen söndagen vecka 7 fick några matställen anmärkningar, men till förra veckans uppföljning hade åtgärder vidtagits och överlag efterlevs restriktionerna väl.

– Jag skulle säga att våra näringsidkare verkligen försöker att göra allt de kan, sen är det upp till oss besökare att hjälpa dem, säger Stina Jakobsson.

Svårare att säga till någon bekant

När det gäller lokalbefolkningens ibland något tveksamma efterlevnad till restriktionerna, tror Stina Jakobsson att Vansbro kommuns litenhet ligger näringsidkarna i fatet.

– Jag tror att det är mycket svårare för dem att säga till någon de känner att de behöver hålla mer avstånd, att resten av familjen får vänta utanför medan bara en handlar, och liknande. Det ställer ännu högre krav på oss alla att tänka till en gång extra själva, säger hon.

Stina Jakobsson berättar att många utnyttjar möjlighet att beställa take away från de lokala restaurangerna, och nu sätter hon hoppet till att våren är på ingång.

– Förhoppningsvis kan uteserveringssäsongen starta lite tidigare i år.

Senast uppdaterad: 3 mars 2021